Familie JonBenét Ramsey dreigt met rechtszaak om docu over moord op dochter

Het is een van die onopgeloste zaken die liefhebbers van het true-crimegenre al bijna twintig jaar bezighoudt: de gewelddadige moord op het 6-jarige Amerikaanse schoonheidskoninginnetje JonBenét Ramsey. In een nieuwe tv-documentaire van CBS zeggen experts niet langer te twijfelen: het was de broer van JonBenét die haar, al dan niet met opzet, fataal verwondde.

Jennie Barbier
De voorpagina van People in januari 1997. De moord op de jonge schoonheidskoningin Jonbenet Ramsey schokte de VS. Beeld .
De voorpagina van People in januari 1997. De moord op de jonge schoonheidskoningin Jonbenet Ramsey schokte de VS.Beeld .

'Walgelijk en weerzinwekkend', noemt de advocaat van de familie de 'valse en onprofessionele aanval' op Burke Ramsay in The Case Of: JonBenét Ramsey. Aan persbureau Reuters laat hij weten een aanklacht wegens laster voor te bereiden tegen de Amerikaanse zender CBS, die de eerste twee delen van de documentairereeks zondag uitzond.

Advocaat L. Lin Wood zei al eerder met succes media te hebben aangeklaagd voor valse beschuldigingen aan het adres van Burke. De familie Ramsey heeft enige betrokkenheid bij de dood van JonBenét altijd ontkend.

Mediahype

In december 1996 werd het lichaam van de mini-miss gevonden in de kelder van haar ouderlijk huis, enkele uren nadat ze was opgegeven als vermist. In eerste instantie werd er gedacht aan een ontvoering: de dader had een brief achtergelaten waarin om losgeld werd gevraagd. Het meisje had ernstig hoofdletsel opgelopen, maar de doodsoorzaak was wurging. Er werden ook sporen gevonden die wezen op mogelijk seksueel misbruik.

De zaak had alles waar media van smullen: een jong, blond meisje uit een rijke familie, al op jonge leeftijd ondergedompeld in de dubieuze wereld van schoonheidswedstrijden, op gruwelijke wijze vermoord. Het nieuws werd steevast geïllustreerd met foto's van een als jongvolwassene opgemaakte en uitgedoste JonBenét en ging gepaard met speculaties over mini-missverkiezingen als trekplaats voor pedofielen.

Al snel kwamen haar ouders in beeld als mogelijke daders. Daar waren verschillende aanwijzingen voor, waaronder het handschrift in de losgeldbrief dat grote overeenkomsten vertoonde met dat van JonBenéts moeder Patsy (inmiddels overleden). De sporen van seksueel misbruik zouden mogelijk wijzen op een langere periode van mishandeling, wat automatisch vader John verdacht maakte.

Hard bewijs ontbrak echter en de ouders zijn nooit officieel in staat van beschuldiging gesteld. Ook een bekentenis van de in 2006 voor het bezit van kinderporno gearresteerde basisschoolleraar John Mark Karr, bleek al snel niet te kloppen. De zaak bleef onopgelost, hoewel het publiek al die jaren door bleef puzzelen met de openbare informatie over de zaak, waaronder het vrijgegeven autopsierapport.

De theorie dat broer Burke achter de dood van JonBenét zit, is niet nieuw. Het toen 9-jarige jongetje zou zijn zusje met een zwaar voorwerp op haar hoofd hebben geslagen, vermoedelijk om een ruzie over een bordje ananas. John en Patsy zouden zoveel mogelijk sporen hebben gewist om de politie op het verkeerde been te zetten en hun zoontje te beschermen. De werkelijke doodsoorzaak, wurging, is wellicht wel toe te schrijven aan haar ouders, die hun zwaargewonde dochter uit haar lijden wilden verlossen.

Katy Perry = JonBenét

Één van de bizarste theorieën over de dood van JonBenét Ramsey is dat het meisje helemaal niet dood is. Ze zou tegenwoordig pophits maken als Katy Perry, de succesvolle Amerikaanse zangeres die met een beetje verbeelding inderdaad wel enige gelijkenis vertoond met een volwassen JonBenét.

Kijkcijfers

Het onderzoeksteam dat in de CBS-documentaire de zaak grondig heeft onderzocht steunt deze theorie. Maar advocaat Wood beticht de zender ervan kijkcijfers te willen scoren met het programma over de mediagenieke moord. De disclaimer van CBS, dat de theorie die wordt geopperd in het programma 'slechts een van de mogelijke scenario's representeert', vindt hij niet ver genoeg gaan. CBS liet weten achter de uitzending te blijven staan, 'ook als het tot een rechtszaak komt'.

Eerder deze maand zei de inmiddels 29-jarige Burke in de talkshow van Dr. Phil, zijn eerste media-optreden in al die jaren, dat hij zijn zusje niets had aangedaan. 'Ik weet dat mensen denken dat ik het gedaan heb, dat mijn ouders het gedaan hebben', zei hij tegen de tv-psychiater. Zelf blijft hij bij de theorie dat de dader een pedofiel is, die tijdens schoonheidswedstrijden aast op jonge meisjes.

Burke leidde de afgelopen jaren een afgeschermd leven. 'Ik wilde haar nagedachtenis eren door dit interview te doen', zei hij tegen Dr. Phil. 'Ik wil niet dat mensen het vergeten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden