Familie Henriquez start procedure om vijf Haagse agenten te vervolgen

Nabestaanden van de in 2015 overleden Mitch Henriquez gaan een procedure aanspannen om alsnog alle vijf agenten te vervolgen die betrokken waren bij de fatale arrestatie van de Arubaan en niet enkel twee van de vijf. Ook moeten de vijf agenten vervolgd worden voor het achterlaten in hulpeloze toestand van Henriquez. Er is een artikel 12-procedure gestart om vervolging af te dwingen.

Redactie
Herdenking van de dood van Mitch Henriquez in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Herdenking van de dood van Mitch Henriquez in Den Haag.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Dat heeft de advocaat van de nabestaanden Richard Korver vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

De 42-jarige Henriquez uit Aruba overleed juni 2015 na een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen had en verzette zich hevig toen hij opgepakt werd.

Bij zijn aanhouding is vervolgens 'normoverschrijdend' geweld gebruikt. Toen bleek dat hij na zijn arrestatie buiten bewustzijn was, is hem ook niet meteen medische zorg verleend. De volgende dag kwam hij te overlijden, als gevolg van politiegeweld bleek later uit sectie. 'De agenten hadden meteen moeten beginnen met reanimeren, in plaats van hem eerst mee te nemen naar het politiebureau'', aldus Korver.

De rit heeft ruim zeven minuten geduurd volgens de advocaat, wat fataal geweest zou kunnen zijn. Twee agenten worden strafrechtelijk vervolgd voor mishandeling met de dood tot gevolg. Deze zaak dient in april. Ook hebben ze een voorwaardelijk strafontslag gekregen voor de duur van een jaar. Verder mogen ze niet op straat werken met 'geweldsmiddelen', zoals een pistool of wapenstok, zo lang het strafrechtelijk proces tegen ze loopt.

Interview korpschef

Het optreden van vijf agenten tijdens de fatale arrestatie van Mitch Henriquez was 'te hard, te veel en te ongecoördineerd'. Dat concludeert politiechef Paul van Musscher na een uitvoerig intern onderzoek. Lees dit interview van Volkskrant-verslaggever Bart Dirks met de Haagse korpschef.

Geen sanctie

Twee andere agenten krijgen een schriftelijke berisping. Ze kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een reïntegratietraject. Ze moeten opnieuw worden getraind en gecertificeerd. De vijfde agent krijgt geen sanctie opgelegd.

Het af- of toewijzen van een artikel 12-verzoek duurt gemiddeld een jaar. Korver hoopt dat het gerechtshof in Den Haag in dit geval eerder het besluit bekend kan maken, vooral in verband met de strafzaak.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over Mitch Henriquez en de fatale arrestatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden