Familie Fortuyn teleurgesteld over uitspraak

De LPF en de nabestaanden van Pim Fortuyn hebben teleurgesteld gereageerd op het vonnis van de rechtbank in Amsterdam, die Volkert van der G....

De rechters achtten wettig en overtuigend bewezen dat Van der G. 'na kalm beraad en rustig overleg' vijf kogels in nek, rug en schedel van Fortuyn heeft geschoten. Alsmede dat de 33-jarige activist de chauffeur van Fortuyn Hans Smolders heeft bedreigd met zijn wapen toen die hem na de aanslag achtervolgde. Voor het bezit van het pistool en de munitie is hij ook veroordeeld.

Van der G. is vrijgesproken van het voorhanden hebben van de 35 condooms met een explosief brandbaar mengsel. Volgens de rechtbank is niet bewezen wat de activist daarmee iets van plan was. Voorts hebben de rechters een deel van de schadevergoeding die door de nabestaanden was gevraagd, gehonoreerd. Van der G. moet 22 duizend euro aan de familie Fortuyn betalen ten aanzien van de begrafeniskosten. Een claim van Leefbaar Rotterdam (35 duizend euro) is niet-ontvankelijk verklaard.

Voordat het OM besloot in hoger beroep te gaan, zei officier van justitie Koos Plooy 'niet teleurgesteld' te zijn in het vonnis, omdat de strafmaat wel 'bovengemiddeld' is. 'De rechtbank heeft dit niet gezien als een gewone moord, zoals door de verdediging bepleit.'

Advocaat Britta Böhler noemde het gisteren terecht dat de rechtbank Van der G. geen levenslang heeft opgelegd. De raadslieden hebben nog niet besloten of zij in beroep gaan; ze willen eerst overleggen met hun cliënt.

In het Nederlandse strafrechtsysteem komt een gedetineerde na tweederde van zijn straf vrij. Ook wordt de voorlopige hechtenis van de straf afgetrokken - bij Van der G. is dat elf maanden. Dit houdt in dat hij na elf jaar op vrije voeten komt.

'Ik ben niet zo rancuneus dat hij tot het einde van zijn leven in het gevang moet, maar de waarheid moet boven tafel komen', zei Simon Fortuyn - zijn broer Marten was afwezig. 'Het door de rechtbank overgenomen motief dat Van der G. geen aanslag op de democratie heeft gepleegd, is een zwaktebod.'

LPF-Kamerlid Eerdmans pleitte voor celstraffen hoger dan twintig jaar. Deze zouden het gat tussen de hoogste tijdelijke straf van twintig jaar en het echte levenslang kleiner moeten maken. Het LPF-Kamerlid stelde dat bijvoorbeeld een straf van dertig jaar voor moord mogelijk zou moeten zijn.

De drie grootste Kamerfracties CDA, PvdA en VVD vonden het ongepast om op de dag van de uitspraak de discussie over hogere celstraffen aan te zwengelen. Minister Donner van Justitie onderzoekt momenteel of het strafmaatsysteem kan worden gewijzigd. Zo wil de bewindsman dat veroordeelden onder bepaalde voorwaarden straks na de helft van hun straf vrijkomen. Tegelijkertijd zouden volgens Donner de maximale straffen omhoog kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden