Familie doodgeschoten zwarte jongen VS krijgt zes miljoen

Het stadsbestuur van het Amerikaanse Cleveland heeft een schikking getroffen met de familie van de 12-jarige jongen Tamir Rice ter waarde van zes miljoen dollar. De zwarte jongen overleed in november 2014, nadat een agent zijn speelgoedwapen aanzag voor een echt wapen. Het stadsbestuur erkent echter geen schuld voor zijn dood, zo is nu overeengekomen.

Redactie
Protest tegen de dood van Tamir Rice in Cleveland. Beeld AP
Protest tegen de dood van Tamir Rice in Cleveland.Beeld AP

De nabestaanden van Rice krijgen dit jaar drie miljoen dollar uitgekeerd en volgend jaar nog eens drie miljoen dollar.

De advocaat van de familie noemde de schikking historisch. 'Maar er valt niets te vieren omdat een 12-jarige nodeloos zijn leven heeft verloren', aldus Subodh Chandra. De familie had het stadsbestuur en het politiekorps aangeklaagd omdat volgens hen roekeloos was opgetreden toen twee agenten oog in oog stonden met Rice.

De agent die Rice doodschoot, Tim Loehmann, en een collega hadden indertijd een melding gekregen over een gewapende man op een speelplein. Loehmann, een agent met weinig ervaring, voelde zich bedreigd en schoot de jongen dood. Rice, die woonde aan de overkant, speelde vaak op die plek.

In december bepaalde een grand jury dat de agent niet werd aangeklaagd en vervolgd. Volgens de jury was het onmogelijk geweest voor de twee agenten om te weten of het wapen echt was. De familie van Tamir liet toen weten 'triest en ontgoocheld, maar niet verrast' te zijn over de beslissing van de grand jury. Volgens hen was het al maanden duidelijk dat de procureur van het betreffende district het proces misbruikte en manipuleerde, om zo een vervolging te voorkomen.

Het speelgoedwapen van Tamir Rice dat de agent aanzag voor een echte. Beeld AP
Het speelgoedwapen van Tamir Rice dat de agent aanzag voor een echte.Beeld AP

Stress

Uit het dossier van Loehmann bleek dat zijn superieuren vonden dat hij zich emotioneel niet altijd volwassen gedroeg, moeite had om met stress om te gaan en 'akelig slecht' presteerde in een training met vuurwapens.

Eind vorig jaar bleek uit een onderzoek van het ministerie van Justitie in Washington dat de politie in Cleveland systematisch buitensporig veel geweld tegen burgers gebruikte, in het bijzonder tegen zwarte inwoners. Het ministerie beraadt zich nog op stappen om dit geweld door agenten tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden