Familie Dokic zet Australië op stelten

In het hoofdstuk 'dwaze vaders' van het internationale tennis zijn al heel wat alinea's besteed aan Damir Dokic, de verwekker van het nog maar 17-jarige toptalent Jelena Dokic....

Van onze verslaggever

Hij verordonneerde zaterdag dat de loting bij de vrouwen 'geregisseerd' zou zijn. Zijn dochter, overigens vorig jaar zelf ook al met zulke teksten naar buiten gekomen, moest aantreden tegen de titelverdedigster, de als tweede geplaatste Lindsay Davenport uit de Verenigde Staten. Het was volgens Dokic senior - een bullebak met baard - allemaal opzet om Jelena zo snel mogelijk buiten te krijgen.

Een oud plan werd daarop uit de kast gehaald. Vorig jaar had Damir zijn in Belgrado geboren dochter al een nieuw paspoort laten halen in Joegoslavië. Zondag maakte hij bekend dat Jelena voortaan voor dat land zou uitkomen. De inschrijving voor de Australian Open werd aangepast. De speelstersvakbond WTA, de eeuwige vijand van Dokic, ging akkoord met de overschrijving.

De overstap leidde tot woedende reacties in Australië. Anonieme officials van de nationale bond lieten vilein weten dat aan Jelena Dokic, sinds haar entree in het land in 1994, bijna anderhalf miljoen gulden aan opleidingsfondsen was besteed. 'Weggegooid geld', meenden de commentatoren.

Er was zo stevig geïnvesteerd, omdat Dokic, vorig jaar al halve-finalist op Wimbledon, werd gezien als de vrouw die Australië eindelijk weer een topper kon leveren. Sinds het stoppen van Evonne Goolagong, in 1979, wordt zwaar gezucht in het tennisland dat nu Nicole Pratt - nummer 52 - als hoogst genoteerde vrouw kent.

Damir Dokic, zeker zo bemoeizuchtig als vader Richard Williams, maar minder gewelddadig dan papa Jeff Pierce, speelde gisteren het hoogste spel uit zijn loopbaan als tennisvader. Hij ging bij zijn gepoker zo ver door vóór de wedstrijd te zeggen dat zijn dochter ongeacht het resultaat van de partij tegen Davenport de volgende dag het land zou verlaten. Na de eerste gewonnen set door Jelena werd dat als een ware dreiging ervaren.

Dochter Dokic verloor in drie sets, maar bleek, bij het kruisverhoor van de persconferentie, helemaal niets te weten van de uitlatingen van haar pa. Ze heeft al tijden een huis in Saddlebrook, Florida, maar zei niet van plan te zijn dat onmiddellijk te gaan opzoeken. 'Ik moet hier nog dubbelen', sprak ze met een vertederende onschuld op het gezicht.

Eerder in de conferentie gaf ze aan ondubbelzinnig achter de mening van haar vader te staan. Bij drie van de vier Grand Slams werd Damir Dokic vorig jaar, soms met behulp van de politie, verwijderd. De hoofdredacteur van het Australische tennismagazine suggereerde daarop dat Damir beter psychotherapeutische hulp kon vragen. Dat was volgens dochterlief 'onacceptabele negatieve berichtgeving' geweest, een reden nooit meer voor Australië uit te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden