Familie Cypriotische president beschuldigd van voorkennis

ISTANBUL - De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris is dinsdag, nog geen vijf weken na het aantreden van de regering, opgestapt. Zijn vertrek valt samen met beschuldigingen dat familieleden van president Anastasiades miljoenen hebben weggesluisd vlak voordat zijn regering een sanering aankondigde van de twee grootste banken.


President Anastasiades en zijn familieleden ontkennen iets te hebben misdaan. De president benoemde gisteren een commissie van drie oud-rechters die moet onderzoeken wiens schuld het is dat het eiland bijna failliet ging.


Anastasiades verzocht de rechters 'met voorrang' onderzoek te doen naar het handelen van hemzelf en zijn familie. Volgens de president zijn de aantijgingen 'laster' van de communistische oppositie, die tot voor kort aan de macht was. Hij noemde het 'een poging mensen af te leiden van de verantwoordelijkheid van de boosdoeners die het land naar het faillissement hebben geleid.'


Minister Sarris van Financiën verklaarde gisteren dat hij aftreedt om het onderzoek van de commissie niet in de weg te staan. Sarris stond eerder enige tijd aan het hoofd van de Laiki Bank, de Cypriotische bank die in de grootste problemen verkeert en die binnenkort wordt geliquideerd. Hij wordt opgevolgd door minister van Sociale Zaken Haris Georgiades, een vertrouweling van de president.


De beschuldigingen aan het adres van president Anastasiades werden gepubliceerd door de communistische partijkrant Haravghi. De krant drukte een lijst af met ruim honderd bedrijven en particulieren die meer dan een half miljard euro naar het buitenland zouden hebben overgeboekt in de twee weken voorafgaand aan een cruciale eurotop op 15 maart in Brussel. Na die top kondigde de regering aan dat bankrekeninghouders een deel van hun tegoed zouden verliezen.


Op de lijst staat ook een autoverkoopbedrijf dat wordt gerund door een schoonzoon van Anastasiades. De schoonzoon zou op 12 en 13 maart het volledige saldo van 21 miljoen euro van twee bedrijfsrekeningen bij Laiki Bank hebben gehaald. En kort daarvoor zouden zijn ouders al het totale saldo van 6 miljoen euro van twee persoonlijke rekeningen bij Laiki hebben gehaald.


De familie en het bedrijf ontkennen iets illegaals te hebben gedaan. Volgens het bedrijf is de ene helft van de 21 miljoen overgeboekt naar de grootste van bank van het eiland, Bank of Cyprus, en de andere helft naar Londen, voor de aanschaf van onroerend goed. Maar aanhangers van de president maken zich toch zorgen. De conservatieve krant Fileleftheros noemt de verklaringen van Anastasiades en het bedrijf tot nu toe 'onbevredigend'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden