Familie: agent vervolgen voor doden Bouleij

De agent die vorig jaar december Pierre Bouleij uit Den Bosch doodschoot, moet zo snel mogelijk worden gearresteerd en vervolgd....

De Bosschenaar was op 16 december betrokken bij een burenruzie en raakte zo woedend op een aantal politieagenten, dat hij een van hen een kopstoot gaf in de gang van zijn benedenhuis. Toen de agenten hem wilden arresteren, trok Bouleij een mes en zou hij een van hen hebben aangevlogen. Daarop vielen twee schoten.

Burgemeester Rombouts van Den Bosch verklaarde op de dag van het incident nadrukkelijk dat de agent uit noodweer had gehandeld. Toen werd die lezing al weersproken door nabestaanden en vrienden van Bouleij, die zeiden dat hij in koelen bloede was neergeschoten.

Later nuanceerde Rombouts zijn verklaring. Hij zei de opmerking slechts gemaakt te hebben in een poging de oplaaiende gemoederen in de stad te sussen.

Na de dood van Bouleij was de Graafsewijk in Den Bosch drie avonden achtereen het toneel van rellen. De eerste relschoppers zijn daar al voor veroordeeld. Vandaag staan opnieuw tien verdachten terecht.

Nu blijkt dat Bouleij in de rug is geraakt, lijkt het verhaal van burgemeester en agenten niet te kloppen, aldus Meijering gisteren. Hij wilde het beroep op noodweer niet tegenspreken, maar zette er wel 'koeien van vraagtekens' bij. 'Vanaf het begin is een beeld ontstaan van noodweer. Dat verhoudt zich echter bezwaarlijk met de schotwonden, de getuigenverklaringen en de reconstructie die wij hebben gemaakt'.

Op verzoek van de advocaten werd in de benedenwoning van Bouleij nauwkeurig de baan van de twee afgevuurde kogels onderzocht. Daaruit zou blijken dat Bouleij niet op de drempel van de woonkamerdeur stond, zoals de agent beweert, maar een paar meter achter de deur. Hij zou zich na het eerste schot hebben omgedraaid, waarna hij door het tweede dodelijk werd geraakt.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch spreekt niet tegen dat Bouleij in de rug is geschoten. Maar volgens persofficier G. Bos zegt die constatering niets. Hij vindt het in ieder geval nietgerechtvaardigd om daarom bij voorbaat de conclusie te trekken dat de agent níet uit zelfverdediging zou hebben geschoten.

Volgens Bos moet naar alle omstandigheden van het schietincident worden gekeken. Hij verwacht dat het onderzoek van de rijksrecherche binnenkort wordt afgerond.

De agent is na het incident niet aangehouden, en tot verbazing van advocaat en nabestaanden pas na vijf dagen verhoord. Ook de andere agenten die tijdens het incident in de woning waren, werden na enkele dagen ondervraagd. Zij hebben dus de kans gehad hun versie van de gebeurtenissen op elkaar af te stemmen, aldus Meijering.

'Wonderlijk dat alle aanwezige agenten zeggen dat Bouleij in de gang stond, terwijl nu blijkt dat hij in de kamer was. Het verhaal van de agent is ongeloofwaardig. Het is onbegrijpelijk dat hij niet is gearresteerd. Ik ken de richtlijn van justitie dat niet te doen, maar dat betekent niet dat een politieman immuniteit zou hebben', zei Meijering.

De Bossche burgemeester wilde gisteren niet reageren op het uitgelekte recherche-rapport. Ook hoofdcommissaris E. van Hoorn zweeg, maar benadrukte wel dat hij de definitieve versie vanhet recherche-onderzoek nogsteeds met vertrouwen tegemoetziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.