Falung Gong betoogt massaal in Peking

De zwaar vervolgde religieuze gezondheidsgroep Falun Gong heeft het Chinese regime getart met demonstraties op het Tiananmenplein in Peking, dat gisteren vanwege de nationale feestdag zwaar bewaakt was....

Van onze correspondent

Het immense plein, het politieke hart van China, was vol toeristen toen een groep mensen een spandoek ontrolde en de leus 'Falun Gong is goed' aanhief. Politiemannen in uniform en burger stormden op hen af. Nauwelijks hadden ze hen de politiebusjes ingetrapt of de leus klonk opnieuw. Telkens namen weer anderen de verboden lotuszit aan.

Even was een spandoek met de gewraakte tekst zichtbaar onder het portret van Mao. De politie moest het plein sluiten om de controle te herkrijgen. Volgens een Falun-Gongwoordvoerder in de VS werden duizend mensen opgepakt. Het was een van de grootste demonstraties sinds de beweging in juli vorig jaar werd verboden.

De actie heeft het regime in grote verlegenheid gebracht. Treinen en bussen naar Peking waren de laatste dagen grondig doorzocht op Falun-Gongleden. Kennelijk heeft de campagne tegen de staatsgevaarlijk geachte 'boze secte' niet het beoogde effect gehad en heeft de controle gefaald.

Duizenden leden zijn in kampen, psychiatrische inrichtingen of de gevangenis terechtgekomen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tot nu 52 sekteleden tijdens hun gevangenschap omgekomen door marteling, ontzegging van medicijnen of zelfmoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden