Falun Gong tart China met hausse aan acties

Ondanks de vervolging blijft de verboden geloofsbeweging Falun Gong het Chinese bewind tarten. Ze heeft daarvoor nieuwe wapens ingezet: betogingen van buitenlandse aanhangers op het Tiananmenplein en kaping van tv-kanalen voor het uitzenden van propagandafilms....

Vrijdag zette de politie zeven Australische leden van Falun Gong, onder wie de vroegere olympische zwemmer Jan Becker, op een vliegtuig naar Singapore. Donderdag waren ze met twee omstanders en een cameraman opgepakt bij een bliksembetoging op het Tiananmenplein in Peking, dat zwaar werd bewaakt vanwege de jaarvergadering van het Nationale Volkscongres in de aangrenzende Grote Hal van het Volk.

De laatste tijd zijn er geen betogingen meer van Chinese leden van Falun Gong omdat ze te grote risico's lopen: gevangenis, werkkamp of de dood. Volgens de beweging zijn al meer dan 350 opgepakte leden door martelingen of ontberingen omgekomen. Inderdaad zijn er een paar dood gegaan, geeft het regime toe, maar dan door eigen schuld: door zelfmoord, hongerstaking of weigeren van medicijnen.

Buitenlandse leden van Falun Dafa, de officiële naam van de beweging, lopen minder risico's. Hun gele spandoeken zijn nog maar nauwelijks ontrold en hun kreet 'Falun Dafa is goed' heeft nog maar net geklonken of ze krijgen de politie over zich heen. Na wat vloeken, klappen en schoppen worden ze de volgende dag op het vliegtuig gezet. Het hoofddoel van de actie is daarmee bereikt: publiciteit.

Het moment van de betogingen is goed gekozen. De grootste was vorige maand kort voor het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Peking, toen een multinationale groep van 53 Falun-Gongers, onder wie een Nederlander, plotseling in actie kwam. De demonstratie van eergisteren kwam op een moment dat Peking was afgegrendeld vanwege het jaarlijkse ritueel in de Grote Hal.

De Chinese media zwijgen over de betogingen en wijden zich aan een nieuwe campagne tegen de 'boze sekte' van ademhalers en mediteerders, die in juli 1999 werd verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden