Falen

AAF BRANDT CORTIUS

Misschien is de Pinterest Fail het fenomeen dat het meest zegt over de moderne mens. Ik neem aan dat u weet wat Pinterest is. Ik neem ook aan dat u een Pinterestbord hebt. Een Pinterestbord, voor wie het niet heeft, en voor wie toevallig honderd uur per dag over heeft om te besteden aan iets wat allesoverheersend en toch ook volstrekt nutteloos is, is een virtueel prikbord. Op internet.

Daarop plak je, met virtuele punaises, plaatjes die je op internet vindt van dingen die je nog eens wilt doen, dragen, bezoeken of maken. Een Pinterestbord staat dus gelijk, in de oude wereld, aan zo'n map die je vroeger had waarin je stukjes uit tijdschriften schoof, knipseltjes over hotels die je ooit wilde bezoeken of een recept voor zelfgemaakte kersensorbet.

Die map.

Dat is nu Pinterest.

Wat opmerkelijk is, is dat mensen er ook echt wat mee dóén. Ikzelf zou, en daarom heb ik geen Pinterestbord, al mijn wakende uren besteden aan het vergaren van voorbeelden van te haken kinderhesjes, die ik vervolgens niet zou haken.

Maar mensen voeren dus dingen van hun Pinterestbord uit. En die worden dan, uiteraard, niet zo prachtig als ze op het internetplaatje waren. Dat heet een Pinterest Fail, en de foto's van hun mislukte projecten plaatsen mensen op internet.

Ik kan daar uren naar kijken. Ik vind, dat is logisch, mislukte projecten eindeloos veel leuker dan gelukte. Ze zijn grofweg op te delen in drie categorieën: iemand wilde iets bakken, en dat mislukte. Iemand wilde iets met zijn uiterlijk doen, en dat mislukte. Iemand wilde zijn baby op een koddige manier laten poseren voor een foto, en dat mislukte schromelijk.

Dat van die baby's is schrijnend. Er moet in Amerika een speciale afdeling van Jeugdzorg worden opgericht voor baby's van moeders die een foto van internet willen reproduceren, een foto van een baby in een reuzepompoen.

De baby die je op de foto's op internetlifestylemagazines vindt, lacht uitzinnig. De baby die je in realiteit in die pompoen stopt en fotografeert, je eigen baby dus, vindt het verschrikkelijk. Hij huilt keihard. Foto mislukt.

In de categorie eten is de hartvormige bacon een mooi, eenvoudig voorbeeld. Je denkt: zo moeilijk kan het niet zijn. Ik sta vroeg op, ik vorm met mijn blote handen wat baconplakjes om tot hartjes, net als bij dat recept op internet, en dan bak ik dat voor mijn geliefde. Je eindigt met drie hompen roodbruin vlees die op geen enkele manier op hartjes lijken.

Hetzelfde geldt voor zelfmaakkledingtips die je op Pinterest zet. Hoe moeilijk kan het zijn om een spijkerbroek af te knippen tot korte broek?

Heel moeilijk, is het antwoord.

En toch doen mensen dat.

Omdat het er op internet leuk uitzag.

De moderne mens kan er ook niks aan doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden