Falende zorginstelling vraagt personeel salaris in te leveren

GGZ-instelling Zonnehuizen vraagt de medewerkers vrijwillig loon in te leveren om een faillissement te voorkomen. Het personeel kan afzien van vakantiegeld, periodieke loonsverhoging of tegoed van spaarloonregeling inleveren.

Zorgmedewerkers. © ANP

Dit oppert bestuurder Charley Laurey in een brief aan het personeel. Een loonoffer is volgens hem een gebaar tegenover andere partijen die een bijdrage moeten leveren aan een reddingsplan. 'Het bedrag dat nodig is om van Zonnehuizen weer een gezonde organisatie te maken is groot. (..) De financiële inbreng vanuit onze eigen organisatie is van belang om de regie zo veel als mogelijk in eigen handen te houden', schrijft Laurey de ruim 1300 personeelsleden.

Acute financiële nood
Bij de Zonnehuizen wonen circa 800 jeugdigen met geestelijke gezondheidsklachten intern. Daarnaast heeft de instelling ruim tweeduizend externe cliënten. Het hoofdkantoor van de instelling staat in Zeist, maar het is in meerdere plaatsen actief. De Zonnehuizen is in acute financiële nood geraakt. In 2009 had de instelling nog een vermogen van ruim 6 miljoen euro. Het jaarverslag over 2010 is nog steeds niet verschenen maar volgens leden van de Tweede Kamer is 20 miljoen euro 'verspeeld'.

Het bestuur en de raad van toezicht van de Zonnehuizen zijn inmiddels opgestapt. Laurey is aangesteld als saneerder. Die rol vervulde hij eerder bij thuiszorginstelling Meavita die in 2009 failliet ging. Bij de doorstart gingen daar honderden banen verloren. Aan die doorstart droeg de premiebetaler 37 miljoen euro bij. Toenmalig PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid was nauw bij die doorstart betrokken

Andere opstelling
De huidige staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuijzen van Zanten - Hyllner (CDA), kiest een andere opstelling, zo bleek woensdag tijdens een overleg met de Kamerfracties van PvdA, SP, VVD, CDA en PVV. Veldhuijzen vindt het de verantwoordelijkheid van Zonnehuizen om weer een gezonde organisatie te worden. 'Dan gaat het zowel om de kwaliteit van de zorg als om de financiën.'

Wat haar betreft moeten de betrokken partijen - zorgkantoren, zorgverzekeraars, banken, medewerkers en cliënten - er samen uitkomen om Zonnehuizen te redden. 'Als dat onverhoopt niet lukt heb ik een plan B klaarliggen om de zorg aan de cliënten te garanderen.' Bij Bussemaker speelde ook het voortbestaan van werkgelegenheid een rol.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft inmiddels twee afdelingen van Zonnehuizen gesloten vanwege slechte omstandigheden waarin de kinderen waren gehuisvest én ondermaatse zorg. Volgens Veldhuijzen houdt de IGZ de kwaliteit van zorg nu scherp in de gaten.

Een grote puinhoop
De fracties in de Tweede Kamer zijn niet onder de indruk. 'Het is een grote puinhoop bij Zonnehuizen, met slechte zorg, ondermaatse huisvesting afgezien van het directiepand dat goed onderhouden is', zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, 'Waar is de afgelopen twee jaar dan 20 miljoen euro aan uitgegeven? Niet aan huisvesting of zorg.'

Ook Veldhuijzen wil snel het jaarverslag 2010 van Zonnehuizen om te weten of inderdaad 20 miljoen euro verlies is gedraaid. Laurey, die het debat in de zaal volgde, zegt dat niet gefraudeerd is, maar dat verlies is gemaakt door de nieuwe financiering van de zorg met 'zorgzwaartepakketten'. 'Daar heeft het management zich enorm op verkeken.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden