Falende toezichthouders

SANDER VAN WALSUM

Abvakabo FNV wil commissarissen Meavita laten voelen dat toezicht houden niet iets vrijblijvends is.

Supertoezichthouder Loek Hermans, goed voor achttien commissariaten, poogde gisteren in deze krant niet de indruk te wekken dat het een erg tijdrovende aangelegenheid is, dat toezicht houden. Aan het commissariaat bij Meavita was hij, toen er vlak voor het faillissement van de zorgorganisatie veel te bespreken viel, één vergadering per maand kwijt. Andere raden van toezicht vergen, in de kenschets van Hermans, 'een of twee bijeenkomsten per jaar, of een keer per jaar een etentje'.

Het is verleidelijk om daar lacherig over te doen, en een verband te suggereren tussen de ondergang van Meavita en de extensiviteit van het toezicht. Feit is dat de raad van toezicht tot in de diepste vezels van stichtingen en verenigingen met de Nederlandse bestuurscultuur vergroeid is, en in de regel uitstekend voldoet. In de meeste gevallen kunnen de old boys best met een werkdiner per jaar volstaan. Het kan echter misgaan als instellingen zichzelf, en daarmee hun bestuurlijke capaciteit, ontgroeien. En dat gebeurde met Meavita. Na een paar fusies, in de tijd dat heer Bommels adagium 'groot is goed, veel is lekker' van kracht was, ontstond een organisatie met 20 duizend werknemers en een omzet van een half miljard euro.

Vakbond Abvakabo FNV wil de toezichthouders nu hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de gevolgen die hun falen voor het personeel van Meavita heeft gehad. Met dit initiatief maakt de bond duidelijk dat het lidmaatschap van een raad van toezicht geen vrijblijvende aangelegenheid mag zijn.

Ook roept het de vraag op of de 'appels, peren en kersen', zoals Hermans zijn ongelijksoortige commissariaten omschreef, wel in één mand thuishoren, of dat het toezicht op bepaalde organisaties niet wat zwaarder zou moeten worden opgetuigd. Als bijdrage aan een screening van bestuurlijk Nederland is het initiatief van Abvakabo FNV wellicht interessanter dan als oefening in de volkssport 'Barbertje moet hangen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden