Falend stadsbestuur

De kranten in San Francisco weten het zeker: de president is schuldig aan Katrina. Leon de Winter vindt dat aan Bush ten onrechte magische gaven worden toegedicht....

Mijn studenten heb ik nog maar één keer ontmoet en ik weet dus nietof zij vinden dat Bush voor alles rond hurricane Katrina verantwoordelijkis. Ik zie hen binnenkort informeel, omdat zij met mij, zoals in eenmailtje van een van hen stond, over de 'opkomende dreiging van hetmoslimfundamentalisme' willen praten en ik ben benieuwd of zij menen datBush ook daarvoor schuld draagt.

In Nederland lijkt er weinig twijfel over te bestaan dat Bush dehoofdschuldige van de Katrinarampen is. Nederlanders reageren op deinformatie die hen door Nederlandse correspondenten in Amerika wordtaangereikt en die is niet altijd - hoe zal ik het zeggen? - van enigepersoonlijke perceptie gevrijwaard.

Weet u dat Bush door slechts 13 procent van de Amerikanenverantwoordelijk wordt gehouden voor de ellende in New Orleans? Een recentonderzoek door CNN/USA Today/Gallup laat zien dat 18 procent van deondervraagden federale organisaties de schuld geeft voor de ernstigeproblemen in New Orleans na de storm, 25 procent geeft organisaties van destad New Orleans en van de staat Louisiana de schuld en 38 procent geeftniemand de schuld. Verder vindt 63 procent dat niemand ontslagen moetworden ten gevolge van problemen bij de behandeling van de ramp.

Dit getuigt van inzicht in de omvang van de ramp en de complicatiesvan besluitvormingsprocessen in de federatie die de Verenigde Staten vanAmerika heet. We vergeten wel eens dat de USA een samenwerkingsverband isvan vijftig autonome republieken die elk een eigen constitutie hebben, eeneigen parlement en verregaande nationale bevoegdheden. De verschillentussen de staten zijn er soms net zo groot als die tussen Noorwegen enCyprus.

De lokale en regionale kranten in de Bay Area, het gebied rondom SanFrancisco, hebben aan diversiteit weinig behoefte. De Bay is een zeerprogressieve streek en de kranten weten wat hun lezers van hen verwachten:Bushbashing.

Ergens in onze streek woont ook Sean Penn, de grote acteur die eenpolitiek warhoofd is. Twee weken geleden publiceerde in The San FranciscoChronicle een vijfdelige serie van zijn hand over een bezoek aan Iran. Zijnconclusie luidde dat het daar niet deugde, maar dat de fundamentalistengelijk hebben dat ze de Amerikaanse regering (nee, niet het volk) haten.

Vorige week heeft Penn een poging gedaan om mensen in New Orleans teredden, maar zijn rubberboot wilde niet drijven omdat Penn vergeten was deafsluitdop van de opblaasboot mee te nemen. Het ding liep dus leeg voordatPenn voor het oog van de camera's zijn plicht als Hollywoodster had kunnenvervullen. Nadat hij het droge bereikt had, verweet hij Bush 'criminelenalatigheid'. Penn heeft politieke ambities.

Weet u dat honderden en honderden bussen ongebruikt en tot boven hunwielen in het water op parkeerplaatsen in New Orleans staan te roesten?Weet u dat de zwarte burgemeester van de stad, die samen met zijnwethouders direct verantwoordelijk is voor de bescherming van zijn burgers,voor de aankomst van de storm wist dat minstens 20 procent van alle NewOrleanians niet over eigen vervoer beschikte en desondanks die bussen nietheeft laten rijden?

De armen van de stad bleven achter - de alleenstaande zwarte moeders dieer samen met zaaddonoren voor zorgen dat 60 procent van alle kinderen diein deze stad geboren worden, zonder verantwoordelijke vader, inniet-functionerende éénoudergezinnen opgroeien, in een omgeving waar aanalles gebrek is behalve aan geweld, criminaliteit, drank, drugs en wanhoop.

Deze mensen, de bewoners van de zwarte getto's en de zwarte bejaardendie van een minimaal AOW'tje moeten leven, waren in meerderheid de mensendie geen kant uit konden toen de waterkeringen braken. Als er in Amerikaeen groep mensen is die precies wist hoe de sociaal-economische vork in desteel van New Orleans steekt, dan is het wel het progressieve stadsbestuurvan de stad. De corruptie en het wanbestuur van stadsbestuur en politiezijn er spreekwoordelijk geworden.

De federale overheid was niet verantwoordelijk voor de evacuatie van destad. Dat was het stadsbestuur van New Orleans. FEMA, het coördinerendefederale bureau dat de hulp moet stroomlijnen, is een reactieve instantiedie pas iets doet wanneer een staat daarom verzoekt. Kun je eenambulancedienst verantwoordelijk houden voor verkeersongelukken?

De kranten in de Bay Area verliezen zich niet in deze details. Bush isde schuld van alles. Dus ook van Katrina en het gebrek aan daadkracht enleadership bij het stadsbestuur van New Orleans en het staatsbestuur vanLouisiana.

Als we de kranten in de Bay Area moeten geloven, dan beschikt Bush overmagische gaven: met zijn milieubeleid lokt hij stormen uit waardoor armezwarten sterven die allemaal Democratisch stemmen, en door de stormen rakenolieplatforms in de Golf van Mexico defect en stijgen de olieprijzen enverdienen de oliemaatschappijen nog meer geld, en - u voelt 'm al - daaris het Bush en zijn neoconservatieve en zionistische vrindjes uiteindelijkom te doen.

Met een hoogleraar sprak ik over het politiek-correcte denken inBerkeley en hij vertrouwde me fluisterend toe dat hij het met mij eens was,maar dat hij dat nu eenmaal in Berkeley niet hardop kon zeggen. We zatenop het terras van The Free Speech Cafe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden