Falen politie bij 'Haren' verraste Rehwinkel

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen was als korpsbeheerder verrast door falen van de Groningse politie bij de bestrijding van de Facebookrellen vorig jaar in Haren. Hij kende de tekortkomingen bij het korps niet, zei hij woensdag tijdens een debat met Groningse gemeenteraadsleden.

Burgemeester Peter Rehwinkel van GroningenBeeld anp

De commissie-Cohen oordeelde naderhand dat de politie onvoldoende was voorbereid op escalatie van Project X. Zo was er te weinig ME achter de hand en waren draaiboeken niet goed uitgewerkt. Rehwinkel vindt het extra vervelend dat die tekortkomingen er waren terwijl hij als korpsbeheerder verantwoordelijk was voor de paraatheid van bijvoorbeeld de ME.

De verantwoordelijkheid van Rehwinkel is met de komst van de Nationale Politie overgedragen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid. 'Toch blijf ik erop toezien dat het verbeterplan van de politie op juiste wijze wordt ingevoerd', aldus Rehwinkel.

De burgemeester baalt ook van het beeld dat hij voor, tijdens en na de rellen onbehulpzaam is geweest. 'We hebben voldaan aan alle hulpvragen van de gemeente Haren', zei hij. Rehwinkel is het verder oneens met de conclusie van de commissie-Cohen dat het 'ongelukkig en onbehulpzaam' van hem was om op de avond van de rellen alleen bussen met goedwillende feestgangers naar Groningen te laten rijden. Zo was het een gezamenlijk besluit van het beleidsteam met gezagsdragers om onderscheid te maken tussen goedwillende en kwaadwillende feestgangers.

De raadsleden hadden bij het debat ook vragen over het handhaven van een alcoholverbod en de rol van sociale media. Volgens Rehwinkel moet je een alcoholverbod alleen instellen als je dat ook echt kunt handhaven. Verder laat hij weten dat ambtenaren zich beter moeten voorbereiden op wat de rol van sociale media kan betekenen voor de openbare orde en veiligheid.

Het debat tussen Rehwinkel en de raadsleden wordt volgende week in de gemeenteraad voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden