'Falen overheid moet meewegen in oordeel TCR-zaak'

Bij Tankercleaning Rotterdam (TCR) was sprake van verwarrend en falend overheidsbeleid en met die omstandigheden moet rekening worden gehouden bij de bestraffing van de broers Langeberg....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De officier van justitie, die dinsdag gevangenisstraffen van drie tot zeven jaar had geëist, uitte bij die gelegenheid eveneens kritiek op de overheid, maar zei dat geen excuus te vinden om de regels te overtreden. Bij TCR was ieder papier vals en werd giftig afval regelrecht in de haven gekieperd, aldus de officier.

Van Boxel sprak gisteren namens alle raadslieden van de verdachten: Jan, Ton en Ron Langeberg en hun drie handlangers, te weten voormalig directeur Hans E., plantmanager Wim de R. en hoofd waterbehandeling Rob E.

TCR bouwde met subsidie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een havenontvangstinstallatie om afval van zeeschepen in te nemen, te zuiveren en in de Botlek te lozen.

De overheid zou zorgen voor voldoende aanvoer van afval en een monopoliepositie voor TCR, zodat het bedrijf winst zou kunnen maken. Die toezeggingen werden niet nagekomen, stelde Van Boxel.

Toenmalig minister N. Kroes van Verkeer en Waterstaat had zich internationaal sterk gemaakt voor de komst van havenontvangstinstallaties. Rotterdam moest en zou als grootste haven ter wereld de primeur hebben. Kroes koos voor TCA, omdat dat bedrijf het goedkoopste plan inleverde en voor eigen rekening en risico wilde werken, aldus Van Boxel.

Omdat het de eerste installatie ter wereld betrof, moest het apparaat steeds worden aangepast. Het ontwerp van de installatie, zei Van Boxel, was van de overheid zelf, terwijl later bleek dat de zuiveringsnormen nooit gehaald konden worden. Als de ene dienst van Rijkswaterstaat samen met TCR verbeteringen trachtte aan te brengen, kwam de andere dienst langs om een boete op te leggen wegens overschrijding van de lozingsnormen, zo betoogde de raadsvrouw.

De Amsterdamse broers Langeberg werden in Rotterdam tegengewerkt en met de nek aangekeken, aldus Van Boxel. Alternatieven van Rotterdamse bedrijven waren namelijk door Kroes als te duur terzijde gelegd. De Rotterdamse hoge ambtenaar W. van Schaick keek daar anders tegenaan en trad jarenlang op als hun commissaris en deed voor hen het lobby-werk.

Mr C. Walling zei donderdag namens Ton Langeberg dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard. De handelwijze van justitie kan niet door de beugel, omdat het opsporingsteam bij TCR bleef observeren, terwijl de politie zag dat er milieudelicten werden gepleegd. De politie greep niet in, maar wilde meer informatie vergaren om zo de 'milieuzaak van de eeuw niet mis te lopen', zei zij.

Volgens Walling 'verspeelt een OM dat niet ingrijpt, het recht om een ander in deze zaak te vervolgen'. Justitie probeert Ton Langeberg te pakken, terwijl die eigenlijk veel minder wist dan justitie zelf, aldus Walling. Ton Langeberg betoogde tijdens de verhoren meestal dat hij er niet bij betrokken was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden