Faillissementen bij luxeklinieken verslavingszorg

Deze week gingen twee privéklinieken voor verslavingszorg failliet. De kosten voor de luxe opvang waren te hoog, denkt de curator.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - 'De overheid heeft het particulier initiatief de vrije ruimte gegeven, maar is vergeten om duidelijke regels op te stellen', zei medisch directeur Dirk Steenssens van de nu failliete verslavingskliniek RoderSana in Oirschot vorig jaar tegen de Volkskrant. Rond die tijd werd duidelijk dat het ministerie van Volksgezondheid nauwelijks eisen stelde aan nieuwe verslavingsklinieken, die ook nog eens hoge tarieven rekenden voor dubieuze kwaliteit.

Minister Schippers van Volksgezondheid beloofde een betere controle. De toelatingsprocedure werd verscherpt en verzekeraars beperkten waar mogelijk de vergoeding aan privéklinieken.

Particuliere instellingen die het wel goed deden, raakten daardoor in de problemen, vond RoderSana. Die spelen inderdaad een rol in het faillissement dat deze week werd aangevraagd, zegt curator Ben Arends. Maar los daarvan waren de kosten van de privékliniek volgens hem ook al erg hoog. De chique huisvesting in de Brabantse bossen was deze week niet eens volgeboekt, en daarnaast zijn er nog twaalf andere locaties voor dagbehandeling.

De ironie is dat het privécentrum in de markt is gezet door zes reguliere ggz-instellingen in Zuid-Nederland, met het Eindhovense Novadic Kentron als initiator. Om de markt van kapitaalkrachtige verslaafden niet te verliezen, leenden zij de kliniek drie miljoen euro en hebben er daarna nog eens anderhalf miljoen in gestopt. Dat geld is nu waarschijnlijk volledig verloren. De totale schuld van RoderSana loopt zelfs tegen de 10 miljoen.

Het failliet van de privékliniek is geen incident. Afgelopen maandag vroeg verslavingskliniek Novae in Drachten faillissement aan, samen met de zusterklinieken in Groningen in Emmen. Die instelling behandelde voornamelijk alcoholverslaafden, die bij interne opname 45 euro eigen bijdrage per dag moesten betalen.

Novae was een initiatief van ggz-instelling Verslavingszorg Noord Nederland, die het verlies becijfert op 1,2 miljoen euro. Dat is geen geld uit ggz-vergoedingen van de overheid, maar van zorgverzekeraars. Het probleem was te weinig klanten, zegt woordvoerder Rob Jaspers. In een jaar zijn slechts 164 cliënten behandeld.

Novae was volgens hem juist opgezet om een belangrijke drempel weg te nemen, namelijk dat alcoholverslaafden die nog functioneren in werk of gezin, liever niet met andere verslaafden in één wachtkamer willen zitten. 'Het is speculeren waarom het toch niet is gelukt. Mogelijk is het gevoel van urgentie bij verslaafden die nog een gezin of werk hebben, niet groot genoeg.'

De kritiek op het Brabantse RoderSana betrof niet de zorg, maar het elitaire karakter daarvan. Voor de klassieke verloederde junkie was in de bossen van Oirschot geen plaats. Maar voor dit soort zorg bestaat wel degelijk een markt, merkte curator Arends deze week. 'Curators zeggen graag dat er veel belangstelling is voor de boedel, maar in dit geval is dat echt zo. Ik kan met zeker drie of vier serieuze partijen in gesprek. Niet alleen andere privéklinieken, maar ook grote zorgverleners.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden