Faillissement Saab bezorgt Spyker winst, optimisme helemaal terug

Saab is failliet, en dus geeft Victor Muller weer met een brede glimlach en de blik op de einder vol gas bij Spyker. De sportwagenfabrikant met fabriekjes in Zeewolde en Coventry maakte vorig jaar een nettowinst van 16,2 miljoen euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Uit de jaarcijfers van het voormalige Swedish Automobile, inmiddels weer herdoopt tot Spyker, blijkt dat de winst louter te danken is aan het faillissement. Uit de Saab-boedel kreeg Spyker vorig jaar 53,7 miljoen euro. Zo werd een operationeel verlies van 13,8 miljoen omgebogen tot een riante winst. Spyker nam Saab in 2010 over van General Motors. Muller vloog de wereld over om investeerders en overnamepartners te vinden. Tevergeefs, het merk ging in december op de fles.

Spyker had na het Saab-avontuur een indrukwekkende schuld van ruim 150 miljoen. Maar met het geld van de curator en een aandelenuitgifte van 130 miljoen euro zijn alle bankleningen afgelost. De verlaagde rentelast is een van de lichtpunten in het jaarverslag van Spyker, dat nog niet is goedgekeurd door de accountant, maar verder een grenzeloos optimisme ademt. Precies de toon waarmee topman Muller afgelopen jaren na iedere volgende tegenslag bleef volhouden dat hij Saab wel zou redden.

Positief is het bedrijf ook over het orderboek. De excentrieke sportwagens (grofweg 300 duizend euro per stuk) zouden gretig aftrek vinden bij de happy few. Vooral de C8 Aileron, waarvan in april het eerste model de fabriek uitrolde, is volgens Spyker populair. Dit jaar zullen er 30 tot 40 gemaakt worden, die allemaal al zijn verkocht. Nadat de toeleverancier failliet ging, zal Spyker het chassis voor de wagen zelf moeten maken. Het bedrijf wil mede daarom extra personeel aantrekken en hoopt de productie in 2013 verder op te voeren.

Het enthousiasme van Spyker werkt aanstekelijk. Het aandeel, dat al tijden voor enkele centen op de Amsterdamse beurs wordt verhandeld, steeg maandag 71 procent naar 12 eurocent.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden