Faillissement aangevraagd voor Deense dochter Rotterdamse ambulancedienst

Het Deense avontuur van de Rotterdamse ambulance-onderneming BIOS lijkt voorbij. De Deense provincie Zuid-Denemarken heeft faillissement aangevraagd voor de Deense dochter van BIOS. Dat bevestigt bestuurssecretaris Martijn van Leeuwen van BIOS. De rechtbank in Odense zal woensdag een beslissing nemen over de faillissementsaanvraag.

Ambulancepersoneel van BIOS in Nederland. Beeld anp
Ambulancepersoneel van BIOS in Nederland.Beeld anp

Directe aanleiding tot de faillissementsaanvrage is een verschil van mening tussen BIOS en de Deense provincie. BIOS begon op 1 september met zijn werk, maar meent dat de provincie al een maand op voorhand moet betalen. Zo heeft BIOS vijf betalingen binnen gekregen, terwijl er maar vier maanden is gewerkt. Volgens het persbericht van BIOS was de provincie het tot juli nog met BIOS eens, maar daarna plotseling niet meer. Vanaf dat moment vordert de provincie 4 miljoen euro terug, die het bedrijf niet heeft. Voorstellen voor een betaling in termijnen werden door de provincie afgewezen.

Het betekent waarschijnlijk de ondergang van het bedrijf dat in september vorig jaar begon. Er werken rond 500 mensen in 100 ambulances, en de omzet zou op jaarbasis 50 miljoen euro moeten bedragen. Voor het Rotterdamse bedrijf zou het debacle in Denemarken 'geen directe gevolgen' hebben. BIOS verzorgt ook ambulancediensten in Rotterdam en omgeving.

Animositeit

BIOS won vorig jaar de concessie in Zuid-Denemarken na een veiling. Die concessie was tot dan in handen van Falck, een Deense multinational in ambulancevervoer, brandweer en andere reddingsactiviteiten. Vanaf het begin werd de bedrijfsvoering van BIOS getekend door grote animositeit tussen deze twee bedrijven. BIOS beschuldigde Falck ervan ambulancepersoneel in dienst te houden terwijl het die mensen helemaal niet nodig zou hebben, alleen om te voorkomen dat BIOS aan personeel zou kunnen komen.

BIOS haalde uit arren moede duur ambulancepersoneel uit Duitsland, maar kon toch niet voldoen aan de kwaliteitseisen die in de concessie waren gesteld. BIOS moest boetes betalen aan de provincie. Twee weken geleden dook een volgend probleem op: Vorig jaar leed het Deense bedrijf, in de paar maanden van zijn operatie, al een verlies van 4,5 miljoen. De accountant stelde begin juli al vast dat de continuïteit van het bedrijf niet gewaarborgd was. BIOS beweerde toen nog dat het, indien nodig nog meer geld in zijn Deense dochter zou steken. Daar lijkt het nu niet meer van te komen.

Volgens een persbericht van BIOS staat de Deense provincie al helemaal klaar om de ambulancedienst nu zelf ter hand te nemen. Dat is in de afgelopen maanden in het geheim voorbereid. BIOS vindt dat die operatie 'het karakter heeft van een geplande nationalisatie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden