'Failliete nieuwsradio is onbehoorlijk geleid'

De ondergang van Veronica Nieuwsradio (VNR) dreigt een staartje te krijgen voor de voormalige bestuurders van het failliete nieuwsstation. Tj....

HANS FABER

Van onze verslaggever

Hans Faber

AMSTERDAM

Meijer is onlangs begonnen met een onderzoek naar de mogelijkheid om de VNR-bestuurders aansprakelijk te stellen. Binnenkort dient hij bij de rechtbank zijn eerste curatorenverslag in, waarin hij van zijn onderzoek melding zal maken.

VNR ging in mei failliet, nadat de aandeelhouders Quote Media Beheer en Veronica het niet eens konden worden over de verdere financiering van het station. Op dat moment leed VNR een verlies van ongeveer een miljoen gulden per maand. In juli werd het station overgenomen door Manaus. De voormalige eigenaren spelen geen rol meer in AM 1395, zoals het nieuwe, sterk afgeslankte station heet.

Volgens Meijer valt beide VNR-aandeelhouders veel te verwijten. Door een gebrekkige opzet, een al te rooskleurige schatting van de reclame-inkomsten en slechte afspraken over de financiering van het commerciële nieuwsstation bleef VNR slechts vijf maanden in de lucht.

'Ik denk dat je wel mag zeggen dat bij VNR sprake is geweest van wanbeleid door de betrokken bestuurders', zegt Meijer.

Van den Biggelaar wilde gisteren niet reageren op de mogelijke aansprakelijkheidsstelling. 'Ik ga nu natuurlijk wel even op mijn woorden passen.' Namens Veronica liet W. van der Meer de Walcheren, bestuurder bij de Holland Media Groep en nauw betrokken bij VNR, weten niet ingenomen te zijn met de stap van de curator. 'Laat hij eerst Quote maar eens aanpakken voordat hij dergelijke zijwegen gaat bewandelen.'

Het faillissement heeft Veronica ongeveer negen miljoen gekost. Een deel daarvan, drie miljoen gulden, probeert de commerciële omroep op Quote te verhalen. Tot nu heeft Veronica geen succes gehad. Door het faillissement heeft de curator de vordering van Veronica op Quote overgenomen.

Meijer onderhandelt met Van den Biggelaar over een regeling, maar die weigert te betalen zonder een duidelijke toezegging van Veronica dat het niet alsnog met een claim komt.

Van der Meer de Walcheren vindt dat Meijer genoeg tijd heeft gehad om Quote aan te pakken. 'Dit getraineer gaat natuurlijk weer tijden duren, ik word daar behoorlijk nijdig van.' De HMG-bestuurder zegt te onderzoeken of het mogelijk is de curator juridisch aan te pakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden