Failliet Paraguay komt maar niet los van Colorado-partij

Voor het eerst hadden de Paraguayanen zondag de kans een onafhankelijke hervormer als hun nieuwe president te kiezen. Zij besloten anders....

De 46-jarige sportcommentator en advocaat Nicanor Duarte, kandidaat van de regeringspartij, had met meer dan 90 procent van de stemmen geteld een score van 37 procent. Duarte prees in zijn toespraak zijn tegenstanders. Hij nodigde oppositieleider Cesar Franco van de PRLA (24 procent) zelfs uit deel te nemen aan zijn regering van 'nationale wederopbouw'. Franco zei 'constructieve oppositie' te verkiezen.

Hervormingsgezinde Paraguayanen hadden op een herhaling gehoopt van wat eerder in Argentinië en Brazilië gebeurde. In het eerste land demonstreerden burgers een president weg; in het tweede kozen zij een arbeider als president. De bankier Pedro Falud, vertegenwoordiger van het internationale anti-corruptienetwerk Transparencia, belichaamde hun hoop. Falud eindigde echter als derde, met 23 procent.

De angst voor verandering in het politiek onstabiele Paraguay bleek groter dan de onvrede over de werkloosheid en armoede. Duarte speelde in op de heimwee naar de tijd van dictator Stroessner toen Asunción een slaperig stadje was waar burgers de voordeur niet op slot hoefden te doen. De Colorado-partij is machtig. Geen partij ter wereld, op die in Noord-Korea na, is al zo lang aan de macht als de Colorado-partij. Het land heeft trekjes van een partijdictatuur: wie een baan bij de overheid wil of riolering voor zijn dorp is zonder lidmaatschap van de partij kansloos.

De drie belangrijkste thema's in Paraguay zijn corruptie, werkloosheid en privatisering. Duarte heeft beloofd de corruptie aan te pakken. Dat kan hem op een harde confrontatie met partijgenoten komen te staan. Zij beschikken over overheidsgeld alsof het hun eigen bankrekening betreft. Duarte zei in zijn overwinningstoespraak: 'Er zal geen plaats meer zijn voor mensen die denken dat partij en staat er zijn om misbruikt te worden ten nadele van het land.'

De nieuwe president heeft de installatie van een schaduwkabinet aangekondigd mede om te voorkomen dat er geld verdwijnt voor de machtsoverdracht, voorzien op 15 augustus.

Duarte's andere herculustaak wordt het reanimeren van de ingezakte economie. Een op de drie Paraguayanen zit zonder werk en de overheid is blut. Macchi's regering overleefde dankzij een lening van 500 miljoen dollar van Taiwan. In ruil voor dit krediet beloofde Paraguay in de VN tegen China te stemmen. Twee akkoorden met het Internationaal Monetair Fonds gingen niet door omdat Paraguay hervormingen weigerde.

Privatisering zou de overheid aan fondsen helpen. Paraguayanen vrezen evenwel nog meer werkloosheid. Duarte ontkende staatsbedrijven te willen verkopen. 'Geen sprake van dat wij bezittingen van het land onder de hamer brengen', zei hij. Nu het Taiwanese geld bijna op is, hoopt Duarte op nieuwe kredieten van internationale geldschieters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden