Wat is waar?

Factcheckblog - Wilders herhaalt: 50 miljoen moslims bereid geweld te gebruiken

De Volkskrant checkt in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart politieke uitspraken op waarheidsgehalte. Volg dit blog voor ons oordeel over grote en kleine beweringen.

Beeld Volkskrant

'We moeten ons verweren tegen de islamisering van ons land', zei Geert Wilders dit weekend bij WNL Op Zondag. Een weinig verrassende uitspraak uit de mond van de PVV-leider. Hij verwees opnieuw naar de uitspraken van socioloog Ruud Koopmans dat '50 miljoen moslims wereldwijd bereid zijn geweld te gebruiken' en naar onderzoek van de UvA waaruit bleek dat '10 procent van moslims in Nederland, dat zijn honderdduizend mensen, bereid zijn om voor hun geloof geweld te gebruiken'.

Na het interview met Koopmans - die overigens sprak over geweld 'accepteren', niet gebruiken - in het AD begin dit jaar checkte de Volkskrant die beweringen.

De conclusie? De genoemde percentages worden door verschillende onderzoeken ondersteund, maar ze komen wel met een forse bijsluiter die Koopmans en Wilders weglaten. Lees hier de hele factcheck.

In de schaduw van het nieuws dat politieke partij Denk op grote schaal nepaccounts zou inzetten om zijn gedachtegoed op sociale media te verspreiden, kwam weekblad Elsevier met een minstens zo opmerkelijk bericht. Onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders zou een oproep rondgaan om op Denk te stemmen, afkomstig van enkele door Turkije betaalde soennitische imams.

'De enige partij die zich inzet voor ons, is de partij Denk', citeert Elsevier het app- en mailbericht. En: 'In de media worden wij met z'n allen als uitschot neergezet. 52 procent van de christenen en 95 procent van de ruim 2 miljoen Wilders-aanhangers haat moslims en wil dat alle niet-westerse burgers het land verlaten.'

Krasse uitspraken, maar hoe zouden ze dat zo precies weten? Hebben die imams soms een eigen onderzoek ingesteld? En, belangrijker, zouden de cijfers hout snijden? Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans zocht het uit.

'Onacceptabel' en 'over de schreef' noemden Mark Rutte en Alexander Pechtold het. Met hen viel een groot deel van politiek Den Haag over de tweet van Geert Wilders waarin hij een gefotoshopt beeld liet zien van Pechtold bij een shariademonstratie. De PVV-leider schreef daarbij: 'Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen. Is dit de volgende stap?'

Dat de foto nep was, is wel duidelijk. Lees hier hoe het zit met de bewering dat Pechtold demonstreerde met 'Hamas-terroristen'.

Een verzoek van GroenLinks voor een debat over de beschikbaarheid van geestelijke gezondheidszorg (ggz) leidde onlangs tot een aanvaring tussen PVV'er Fleur Agema en SP-Kamerlid Renske Leijten. De laatste stelde voor het onderwerp te bespreken tijdens de komende commissievergadering over de ggz, waarvoor zij ook de PVV 'expliciet van harte' uitnodigde, 'want de afgelopen drie jaar was zij volledig afwezig bij alle debatten die we hadden over de geestelijke gezondheidszorg'.

Agema reageerde fel via Twitter: 'Smerige SP-leugens'.

'Gewoon de feiten', mailt Leijten desgevraagd. 'Ze waren de afgelopen drie jaar afwezig bij alle commissiedebatten en afwezig bij twee hoorzittingen.' Wat is hiervan waar? En hoe ongebruikelijk is de afwezigheid van een partij? Lees het hier.

Het is een klassiek trucje om grafieken extra dramatisch te laten lijken – en behalve GroenLinks, die ik er al eerder op betrapte, maakt nu ook de SP ervan gebruik. De truc? Laat bij een grafiek de rechtopstaande y-as niet beginnen bij nul, maar hoger. Toe- en afnames lijken dan opeens veel dramatischer: een rustig stijgende huur verandert in een ijzingwekkend stijgende lijn, een geleidelijke daling van het aantal vaste contracten lijkt wel een achtbaan.

Maarten Keulemans vergeleek twee dubieuze grafieken van de SP en GroenLinks. Lees het artikel hier.

Beeld Maarten Keulemans

'Binnenkort bestaat een derde van de werknemers in ons land uit flexwerkers, mensen die niet meer weten of ze morgen nog een baan hebben', zegt kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil in een campagnevideo van de partij - inmiddels bijna een half miljoen keer bekeken. Hij wordt vergezeld van een grafiek die een dramatische daling toont van het aantal mensen met een vast contract.

Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans noemde het op Twitter een 'prachtige lieggrafiek'. Hij legt uit: 'GroenLinks bedient zich van een klassiek trucje om de cijfers een beetje ernstiger te laten lijken. De verticale as van de grafiek ontbreekt. In feite zien we hier gewoon een afname van 74 naar 61 procent. Als je dat in een grafiek zou zien met een y-as vanaf 0, zou je gewoon een matig naar beneden glijdend lijntje zien, in plaats van de achtbaan die je hier ziet.'

Özdil nam de kritiek van Keulemans op Twitter sportief op: 'Grafiek ligt inderdaad niet zo lekker op zijn as. Maar de trend (800 duizend mensen!) is heftig genoeg.'

De grafiek laat een daling zien van 74 naar 61 procent tussen 2003 en 2015Beeld .

'Eén van de dringendste opdrachten voor een volgend kabinet is het herstellen van de rust op de zzp-markt', betoogde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven in een column op Business Insider, waarin ze het huidige kabinetsbeleid en de 'desastreuze' wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties hekelt. 'Door de wet DBA hebben meer dan 60 duizend zelfstandigen opdrachten verloren.'

Waar komt dit aantal vandaan? En klopt het? Lees hier de hele check.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden