Factcheck: mogen er op Hogeschool van Amsterdam geen kerstbomen staan?

De Volkskrant checkt in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart politieke uitspraken op waarheidsgehalte. Vandaag: mogen er op de Hogeschool van Amsterdam geen kerstbomen staan?

Lijsttrekker Jan Roos spreekt tijdens het VNL verkiezingscongres. Beeld anp
Lijsttrekker Jan Roos spreekt tijdens het VNL verkiezingscongres.Beeld anp

Het ging er dinsdagavond stevig aan toe aan tafel bij Pauw en Jinek. Jeroen Pauw citeerde Jan Roos die sprak over 'het weggummen van onze cultuur voor nieuwkomers, die voor hun cultuur juist alle ruimte krijgen'. De presentator vroeg Roos een voorbeeld te geven. De lijsttrekker van VNL noemde de kersttraditie op de Hogeschool Amsterdam: 'Het is al van een paar jaar geleden, maar dat er op de Hogeschool van Amsterdam geen kerstbomen meer in de gang mogen staan, omdat ze de islamitische studenten niet voor de schenen willen schoppen. Dat vind ik vreemd, dat vind ik weggummen van onze tradities.' Wat klopt er van deze bewering?

Jan Roos is woensdag niet bereikbaar voor opheldering. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) wel. 'Wij hebben ieder jaar op elke vestiging kerstbomen staan', zegt de voorlichter van de HvA. 'Kerstbomen hebben bij ons nooit ter discussie gestaan.' Op Twitter reageren studenten van de HvA op Roos' bewering met foto's van kerstbomen op de verschillende faculteiten.

We zoeken een rondje op internet. Er zijn geen nieuwsberichten over een kerstbomenboycot van de Hogeschool van Amsterdam te vinden. Wel stuiten we op berichten over een andere hogeschool, namelijk de Haagse. In 2009 besloot de directie van die school om de grote kerstboom in de centrale hal te vervangen door enkel lichtjes. Het Nederlands Dagblad citeerde toentertijd uit een intern schoolbericht waarin stond dat 'een kerstboom niet past bij het internationale en diverse karakter' van de Haagse Hogeschool. Het leverde een storm aan kritiek op. Studenten sleepten uit protest zelf een kerstboom de hal in.

Eva Jinek en Jeroen Pauw. Beeld anp
Eva Jinek en Jeroen Pauw.Beeld anp

Bas Schrijver, voorlichter van de Haagse Hogeschool (HHS), legt nog eens uit wat er volgens de HHS in 2009 gebeurde. 'Elk jaar hebben wij een grote kerstboom in de grote hal. In 2009 liep het contract met de leverancier af. Toen zijn we gaan kijken naar iets anders voor in de hal. We besloten er een feest van licht van te maken.'

Dit had volgens Schrijver niet te maken met 'een angst om islamitische studenten tegen de schenen te schoppen' maar met het genoemde 'internationale karakter'. De aanpassing betrof alleen de centrale hal, want verdeeld over de verschillende faculteiten stonden nog tachtig kerstbomen van gewoon formaat.

De ophef trof zijn doel. De directie besloot in 2010 de traditionele kerstboom weer in de hal te zetten en sindsdien staat hij daar elk jaar in de decembermaand.

Conclusie

Omdat Jan Roos niet bereikbaar is, kunnen we hem niet vragen waar zijn informatie vandaan komt. De HvA ontkent het bestaan van een 'kerstboomboycot', studenten herkennen zich er ook niet in, er zijn zo snel geen berichten over te vinden en het belangrijkst: er staan overal bij de HvA kerstbomen. Misschien vergist Roos zich in de stad, want het verdwijnen van de grote kerstboom deed in 2009 bij de Haagse Hogeschool stof opwaaien, maar daar is de beslissing een jaar later teruggedraaid.

Dat er geen kerstbomen in gangen van de Hogeschool Amsterdam mogen staan, is dus niet waar. Mocht Roos hebben gedoeld op de Haagse Hogeschool: daar deed zich zeven jaar geleden een incident voor, maar staat nog altijd een kerstboom.

Jan Roos doet zijn uitspraak om 4:05 in onderstaande video.

Het k-woord

Het feest met de dennenboom zou langzaam maar zeker 'islamiseren'. De cijfers wijzen op het tegenovergestelde, ontdekte Maarten Keulenmans. We gebruiken relatief steeds vaker het k-woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden