Factcheck: gaat AOW-leeftijd onder de VVD naar 74 jaar?

De Volkskrant checkt in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart politieke uitspraken op waarheidsgehalte. Vandaag: gaat de AOW-leeftijd onder de VVD naar 74 jaar?

null Beeld Anp
Beeld Anp

De lonen kunnen volgens SP-leider Emile Roemer omhoog en de AOW-leeftijd omlaag. Dat streven noemt hij in een interview in de Volkskrant 'haalbaar en betaalbaar'. De partij van premier Mark Rutte krijgt tegelijkertijd een veeg uit de pan: 'De VVD gaat geloof ik naar 74 jaar. Met alle respect, ik zie iemand van 74 niet achter de betonmolen staan.' We zoeken uit of we onder het bewind van de VVD echt tot 74 moeten doorwerken.

Het is niemand ontgaan dat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog gaat. Wie na 1954 geboren is, krijgt met 67 jaar en drie maanden zijn eerste AOW-uitkering. En dat is nog niet het eindstation. Omdat we steeds ouder worden is in 2012 afgesproken dat de pensioenleeftijd vanaf 2022 wordt gekoppeld aan onze oplopende levensverwachting. Het CBS maakte een prognose van die levensverwachting en daaruit blijkt dat we in 2060 onze eerste AOW mogen verwachten als we 71,5 jaar zijn. Ter illustratie: de eind twintigers van nu worden dan 71.

Meer factchecks

Is gelijkheid een specifiek joods-christelijke waarde? We checkten de uitspraak van Buma.

Is Oekraïneverdrag na Ruttes inlegvel 'heel ander verdrag' geworden? We checkten Pechtolds claim.

Mogen er op Hogeschool van Amsterdam geen kerstbomen staan? We checkten de bewering van Jan Roos.

Of we straks daadwerkelijk tot 71,5 jaar moeten werken is afhankelijk van het nieuwe kabinet. De PVV en 50Plus willen de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar. De SP was aanvankelijk iets minder rigoureus: de AOW-leeftijd hoefde niet te worden teruggeschroefd, maar mocht niet verder stijgen dan de huidige 67 en drie maanden. In januari bleek er ruimte over in de begroting van Roemers partij en werd het terugdraaien van AOW-leeftijd toch aan het partijprogramma toegevoegd.

Dat terugdraaien is een dure aangelegenheid berekende het Centraal Planbureau. De verlaging gaat jaarlijks 12 miljard euro kosten, meer dan ons gehele basisonderwijs.

Mochten de starters van nu inderdaad pas met 71,5 jaar kunnen stoppen met werken, dan is dat een forse verhoging ten opzichte van de oorspronkelijke 65. Maar hoe komt Roemer bij die 74 jaar van de VVD? We duiken in het verkiezingsprogramma van de VVD. Daaruit blijkt dat de partij 'meer keuzevrijheid bij de AOW' wil. Als je langer wil werken moet je daar zelf over kunnen beslissen, aldus de VVD. De partij stelt de mogelijkheid voor om de AOW maximaal drie jaar later te laten ingaan, al dan niet in deeltijd. Eerder AOW opnemen is niet mogelijk in de plannen van de VVD.

Tel deze drie jaar op bij de 71,5 en je komt uit op 74,5 jaar. De SP bevestigt dat Roemer op deze manier tot zijn bewering is gekomen.

Conclusie

Het klopt dus dat als de VVD het alleen voor het zeggen krijgt, men langer kan doorwerken dan de tot nu toe voorspelde 71,5 jaar. Maar Roemer vergeet een belangrijk detail: het is niet verplicht. Daarnaast krijgt de gepensioneerde een hogere maandelijkse AOW-uitkering wanneer hij later met pensioen gaat, je gaat er niet op achteruit. Een 74-jarige achter een betonmolen zit er dus niet in, tenzij hij dat zelf graag wil.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden