facebookvriend Timmermans & vrouwen in oorlogsgebied

Geen beste week voor sociale media. Frans Timmermans stopte met Facebook wegens moddergooien over Gaza, en de commentaren over Irene de Zwaan, die zich als journalist in Syrië waagde, riekten naar seksisme.

LOES REIJMER

De sociale media lieten zich sowieso niet van hun mooiste kant zien, deze week. Op Twitter riekte het woensdag tussen 19.33 en 19.41 uur een beetje naar seksisme. Freelance-journaliste Irene de Zwaan was te gast in De Wereld Draait Door. Samen met een fotografe was zij naar Syrië gegaan om daar 'de menselijke kant van het conflict' te beschrijven. Ze werden met drie andere journalisten ontvoerd en later getroffen door een mortieraanval.

Ze waren misschien niet goed voorbereid, gaf De Zwaan toe. Je kunt je ook niet goed voorbereiden op zo'n extreme situatie, zei ze daarna. Te laat, het oordeel was al geveld op Twitter: 'Ze is echt blond echt heel dom en echt naïef', 'Je verwacht het niet hè? #blond' en 'Je moet ook niet knap en blond zijn als je naar een oorlogsgebied gaat - in een land als Syrië'.

De vrouw die een tijdje in Damascus studeerde, het land vijf keer bezocht, Arabisch spreekt en een boek schreef over dictators in het Midden-Oosten, is toevallig ook knap en blond. Dat stuit op wantrouwen. Een man die komt vertellen over zijn slecht voorbereide belevenissen is daarentegen vaak een held. Voortaan mogen uitsluitend mannen verslag doen vanuit oorlogsgebieden. Maar dan alleen als ze echt héél lelijk zijn.

Een keer heb ik gereageerd op de Facebook-statusupdate van mijn 'vriend' Frans Timmermans, destijds PvdA-Kamerlid en nu minister van Buitenlandse Zaken. Eva Jinek had een blunder gemaakt in haar talkshow door een salaris van 150 duizend euro een middeninkomen te noemen. Een fout die Timmermans gretig aangreep door 'meisje Jinek' op Facebook te vergelijken met Marie Antoinette. Zij zou gezegd hebben dat het volk maar brioche moest eten als er geen brood was.

Dat een Kamerlid zich op zo'n denigrerende toon uitliet was één, dat de francofiel Timmermans niet wist dat deze uitspraak helemaal niet is toegeschreven aan Marie Antoinette, was twee. Hij reageerde meteen: 'Het is een apocrief verhaal, maar al drie eeuwen metafoor voor de wereldvreemdheid van rijken.'

Een kenmerkende reactie. De Facebooker Timmermans (5.000 vrienden) was benaderbaar, erudiet en nooit te beroerd om te discussiëren. Dat bleek dagelijks onder zijn statusupdates. Zelfs mededelingen over zijn privéleven ('ik laat nu de hond uit') ontaardden in een politieke discussie. En ja, hij was ijdel, maar dat was ook maar weer een bewijs dat politici soms net mensen zijn.

Nu is hij weg. Timmermans stopte woensdag met Facebook, nadat het moddergooien over Gaza hem te veel was geworden. Toch een pluim omdat hij het een tijd probeerde. Het was leuk dat een minister het volk een inkijkje gaf in zijn leven in het Haagse Versailles.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden