'Facebook' voor particuliere hulp

Twintig grote hulporganisaties in Nederland lanceren vandaag een internetplatform waar burgers elkaar kunnen helpen bij het opzetten van een ontwikkelingsproject in het buitenland. Het initiatief is bedoeld om goedbedoeld amateurisme terug te dringen. Dat is nodig omdat steeds meer Nederlanders graag zelf wat doen, in plaats van geld overmaken.

AMSTERDAM - Het platform MyWorld.nl wordt mede betaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Overal wordt het wiel opnieuw uitgevonden', merkt projectleider ErnstJan Stroes van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Hij schat het aantal particuliere initiatieven op achtduizend. 'Vaak begint zo'n project als een persoonlijke poging een ziek kind te redden of een dorpsschooltje neer te zetten. Dat levert echter zelden een langetermijnresultaat op.' Daar staat tegenover dat een particulier hulpproject gemiddeld 50 duizend euro per jaar oplevert. Een welkome aanvulling in een tijd dat de regering bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking.


Facebook voor particuliere hulpverleners, noemt NCDO het platform. Die schat het aantal geïnteresseerden op 200 duizend. Het platform is een verlengstuk van de aloude regionale centra voor internationale samenwerking waar cursussen worden gegeven. Het NCDO wordt betaald door Buitenlandse Zaken. Ook ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen betaalt mee. Andere hulporganisaties als Oxfam Novib, Cordaid, Simavi zijn aanwezig op MyWorld.nl om vragen te beantwoorden.


Roma-project typerend

'We huren een huis in Presov, Slowakije', vertelt de 62-jarige Marlies Roos. De oud-verpleegkundige presenteerde afgelopen zaterdag haar plan op een NCDO-training in Amsterdam. 'De nood onder de Roma-bewoners is daar groot. We willen kijken wat we voor hen kunnen doen.' Roos droomt van een centrum waar zigeuners zorg kunnen krijgen, eten en scholing voor hun kinderen. 'Die staan nu blootvoets langs de weg paddestoelen te verkopen.' De financiering moet komen van leden van haar pinkstergemeente.


Het plan van Roos is typerend voor veel particuliere hulpverleners. Zij worden tijdens een reis geconfronteerd met armoede of misstanden en besluiten actie te ondernemen. Met hardlopen of spinnen wordt geld ingezameld, armbandjes worden verkocht en vaste sponsors verzameld onder collega's en vrienden. Voor 350 euro notaris- en administratiekosten begin je een eigen stichting en kun je aan de gang.


Bedrijfsjurist Leon Bex werkte vijf jaar geleden als vrijwilliger in Kenia. Daar zag hij kinderen sterven in een koud, donker en stinkend weeshuis. Inmiddels haalt zijn Stichting KeBeNe 80 duizend euro per jaar op. 'We hebben een soort mini-Foster Parentplan opgezet, we verkopen Belgische wafels, organiseren spaghettimiddagen en kwissen.' Een internetplatform om van elkaar te leren is volgens hem een goed idee. 'We hebben veel tegenslag gehad. Daar kan een ander zijn voordeel mee doen.'


Zelfs de organisatie Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking, die al 25 jaar voorlichting over veeziekten financiert in Afrika, wil actiever worden. 'We werken aan een projectvoorstel voor een modelboerderij in Malawi', zegt derdejaars student diergeneeskunde Danjella Nanninga. 'Veel studenten willen graag zelf trainingen gaan geven in Afrika.'


Die drang om zelf in actie te komen, heeft ook nadelen. Zo verschijnen Nederlanders met bouwhelmen in Afrikaanse dorpen om funderingen te gieten en schoolmuurtjes te metselen. Dat blijkt dan toch een vak. Het geld voor hun vlucht en hotel, is volgens critici beter besteed aan de huur van lokale vaklieden. Bijzonder hoogleraar Paul Hoebink (Ontwikkelingssamenwerking, Utrecht) zou zijn spaargeld liever overmaken aan een gevestigde organisatie. 'We mogen blij zijn dat zoveel mensen betrokken en geëngageerd zijn. Maar een eigen project opzetten, is niet altijd de meest doelmatige manier.'


Het NCDO kan het aantal aanvragen voor trainingen niet meer aan. Daar worden beginnende enthousiastelingen in vijf lessen geleerd realistischer en bedrijfsmatiger te kijken naar hun project. Ook op MyWorld.nl zal de toon naar verwachting ontnuchterend zijn. 'Hoe hou jij die financiering op lange termijn vol? Steunen de plaatselijke autoriteiten jouw plan wel? Is daar wel elektriciteit voor de computer? Wie gaat die waterpomp onderhouden? Dat scheelt, hoopt de projectleider, heel wat tuimelingen in klassieke valkuilen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden