Facebook neemt WhatsApp over voor 11,6 miljard euro

Social mediabedrijf Facebook neemt voor 16 miljard dollar (ruim 11,6 miljard euro) de berichtendienst WhatsApp over. Dit heeft het bedrijf woensdagavond na het sluiten van de beurzen in New York bekendgemaakt.

AMSTERDAM - Facebook betaalt 4 miljard dollar (een kleine 3 miljard euro) contant. De resterende 12 miljard krijgen de eigenaren van WhatsApp in aandelen. De bestuurders en personeelsleden krijgen daarboven nog eens 3 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) in aandelen die in een besloten fonds worden gestopt. Zij kunnen daar voorlopig niet aankomen.


Facebook zegt dat WhatsApp als zelfstandige berichtendienst zal blijven bestaan. Ook de naam WhatsApp, een combinatie van What's Up en App, zal voorlopig gehandhaafd blijven. Whats-App-oprichter Jan Koum zal toetreden tot het bestuur van Facebook.


'WhatsApp is op weg om meer dan een miljard mensen op deze aardbol met elkaar te laten communiceren. Een dergelijke dienst heeft een ongelooflijke waarde', stelde Mark Zuckerberg, de oprichter en bestuursvoorzitter van Facebook in een toelichting. Hij zei dat hij Jan Koum al heel lang kent. 'En ik ben razend enthousiast om in de toekomst nauw met hen samen te werken.'


Jan Koum verklaarde dat 'de extreem hoge benuttingsgraad van de dienst te danken is aan de machtige en snelle capaciteiten die worden aangeboden'. 'We zijn zeer vereerd dat we nu een partner zullen worden van Mark en Facebook en dat we onze dienst aan nog veel meer mensen in de wereld kunnen aanbieden.' Als de overname op de een of andere manier toch niet doorgaat, heeft Facebook beloofd Whats-App alsnog een bedrag van 1 miljard dollar (ruim 700 miljoen euro) in contanten en 1 miljard in aandelen te betalen.


WhatsApp werd in 2009 opgericht door de Amerikaan Brian Acton en de Oekraïner Jan Koum, allebei voormalige werknemers van Yahoo!. Zij ontwikkelden een nieuwe berichtendienst voor de iPhones van Apple. Later werd het ook beschikbaar gesteld voor de andere besturingssystemen zoals Android.


Inmiddels telt WhatsApp 450 miljoen gebruikers die dagelijks meer dan 10 miljard berichten naar elkaar zenden en 400 miljoen foto's uitwisselen. Elke dag komen er een miljoen nieuwe gebruikers bij, van wie 70 procent dagelijks actief is. Hiermee heeft de app inmiddels sms naar de kroon gestoken. WhatsApp is een aantal malen in opspraak geweest wegens het schenden van de privacyregels. Facebook heeft 1,3 miljard actieve gebruikers.


Mark Zuckerberg oprichter en bestuursvoorzitter Facebook

Meer over