Techblog
Facebook moet alsnog voor de rechter verschijnen wegens misbruik machtspositie
Nieuws, weetjes en verwijzingen naar wat de moeite waard is uit de wereld van tech, internet en gadgets, voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
Facebook moet alsnog voor de rechter verschijnen wegens misbruik machtspositie (12 januari 2022)
Facebook moet toch voor de rechter verschijnen in een zaak die de Amerikaanse toezichthouder FTC had aangespannen vanwege machtsmisbruik, heeft een rechter dinsdag beslist.
De FTC beschuldigt Facebook er onder meer ervan een monopoliepositie te hebben op de markt van de online netwerken. Facebook zou Instagram en WhatsApp hebben gekocht om dat monopolie op een oneerlijke manier te beschermen en in stand te houden. De FTC vindt dan ook dat de overnames moeten worden teruggedraaid.
De rechter in Washington heeft beslist dat de nieuwe aanklacht van de FTC, ingediend in augustus, nu wel ontvankelijk is wegens ‘krachtiger’ bewijs. Een eerdere zaak werd door dezelfde rechter nog afgewezen.
Volgens de rechter zal de FTC ‘ongetwijfeld obstakels tegenkomen bij het bewijzen van de beschuldigingen’, aldus de rechter. Maar ‘de feiten zoals ze deze keer gepresenteerd zijn, zijn meer krachtiger en gedetailleerd dan de vorige keer’. De FTC had in haar nieuwe klacht meer argumenten toegevoegd, vooral rond de ontwikkeling van het aantal gebruikers en de analyse van de tijd die mensen op het platform doorbrengen.
Facebook kocht Instagram in 2012 voor ongeveer 1 miljard dollar en WhatsApp in 2014 voor uiteindelijk 22 miljard dollar. Instagram heeft vandaag ongeveer een miljard gebruikers, WhatsApp heeft er twee miljard. De overnames werden toen door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten goedgekeurd.
WhatsApp-oprichter wordt tijdelijk hoogste baas van Signal (11 januari 2022)
Moxie Marlinspike is teruggetreden als hoogste baas van berichtenapp Signal. Marlinspike, die in in 2018 ook aan de wieg van de app stond, stelt in een blogpost dat hij zich er nu goed bij voelt een stap terug te doen. Signal wordt wereldwijd door privacyexperts omarmd als alternatief voor het veel populairdere Whatsapp. Het aantal gebruikers blijft groeien, maar met 40 miljoen is dit aantal nog altijd een schijntje vergeleken bij Whatsapp.
Signal is naarstig op zoek naar een nieuwe ceo, maar voorlopig neemt Brian Acton de honneurs waar. Acton was ooit een van de bedenkers van Whatsapp en richtte na de verkoop aan Facebook en zijn daaropvolgende vertrek samen met Marlinspike Signal op. Daar had hij sindsdien ook zitting in de top. (Laurens Verhagen)
It's a new year! I've decided it's a good time to replace myself as the CEO of Signal: https://t.co/oX6yLebDhh
— Moxie Marlinspike (@moxie) 10 januari 2022
Apple betaalde app-ontwikkelaars vorig jaar 53 miljard (11 januari 2022)
Sinds de start van zijn appstore in 2008 heeft Apple aan app-ontwikkelaars in totaal 260 miljard dollar uitgekeerd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van ’s werelds waardevolste bedrijf. De app-economie groeit flink; een jaar geleden stond dit cumulatieve bedrag nog op 200 miljard dollar, waarmee de jaarstand van 2021 op 60 miljard dollar (53 miljard euro) uitkomt. Hoeveel Apple zelf precies in 2021 heeft verdiend, is niet duidelijk. Het percentage dat Apple zelf op app-aankopen inhoudt, verschilt immers per app.
Apple’s succesvolle verdienmodel ligt overigens flink onder het vergrootglas. Bedrijven als Epic Games hebben zaken aangespannen tegen de in hun ogen anti-competitieve praktijken van Apple. En in oktober eiste de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog dat Apple zijn voorwaarden aanpast van zijn appwinkel. Aanbieders van apps en abonnementen moeten direct zaken kunnen doen met consumenten, vindt de autoriteit. Nu zijn ze verplicht om via de kassa van Apple te werken en betalen ze tot 30 procent commissie. (Laurens Verhagen)
Instagram test de terugkeer van de (omgekeerd) chronologische feed - 6 januari 2022
Instagram test een optie die gebruikers weer een omgekeerd chronologische feed (nieuwste post eerst) laat zien in plaats van een feed gesorteerd door algoritme. Dat maakte Adam Mosseri, hoofd van het sociale medium, deze week bekend in een video. Naast de huidige weergave, waarbij Instagram een gebruiker laat zien wat Instagram denkt dat de gebruiker wil zien, komt er een ‘following’-optie voor chronologie, en een optie om alleen posts van ‘favorieten’ te tonen. Dan staan er alleen bijdragen in een tijdlijn van accounts die gebruikers zelf als favoriet aanmaken. De algoritmisch gesorteerde feed krijgt kritiek; gebruikers klagen dat ze oude posts eerst zagen, of dat ze lang geen bijdragen zagen van accounts die ze al heel lang volgden. (Pieter Sabel)
Testing Feed Changes 👀
— Adam Mosseri (@mosseri) 5 januari 2022
We’re starting to test the ability to switch between three different views on your home screen (two of which would give you the option to see posts in chronological order):
- Home
- Favorites
- Following
We hope to launch these soon. More to come. ✌🏼 pic.twitter.com/9zvB85aPSp
Illegale Netflix-rivaal Popcorn Time definitief stopgezet - 5 januari 2022
De eens populaire app Popcorn Time is stopgezet. Het programma maakte het op een illegale manier kijken naar films en televisieseries bijna net zo makkelijk als gebruik van Netflix. Een paar jaar geleden waarschuwde de streamingdienst nog voor de opkomst van Popcorn Time in een financieel verslag.
‘Piraterij blijft een van onze grootste concurrenten’, zei topman en mede-oprichter van Netflix Reed Hastings in 2015. Popcorn Time werd in 2014 geïntroduceerd en werd binnen een jaar een van de populairste manieren om op een illegale manier toegang te krijgen tot onder meer films.
De software maakte het mogelijk voor gebruikers om films of series met elkaar te delen. De makers verlieten de dienst kort na de introductie maar de code van de app was beschikbaar voor andere ontwikkelaars. Die brachten nieuwe versies uit. De groep achter de app e-mailde verslaggevers van onder meer financieel persbureau Bloomberg dat Popcorn Time is stopgezet. De reden is niet bekendgemaakt.
Filmpiraterij is nog steeds een probleem voor Hollywood. Dat is erger geworden tijdens de coronapandemie omdat bioscopen vanwege lockdownmaatregelen tijdelijk gesloten waren en films rechtstreeks werden uitgebracht op streamingdiensten. Filmstudio’s spannen soms rechtszaken aan tegen websites en apps die illegaal downloaden of kijken van films mogelijk maken zoals Popcorn Time en The Pirate Bay. (ANP/Redactie)
Mails verstuurd via Microsoft Exchange werden niet bezorgd op 1 januari vanwege fout in datumsysteem - 3 januari 2022
Mails verstuurd via de Microsoft Exchange-mailservers kwamen op 1 januari niet aan bij de ontvanger. De mails werden tegengehouden door een fout in het systeem dat de datum checkt van verzonden e-mails, waardoor de datum van 1 januari 2022 niet werd herkend en de mails werden tegengehouden. Het probleem werd een dag later opgelost, schrijft Microsoft in een blogbericht, wat betekende dat de wachtrijen met verzonden e-mails langzaam leegdruppelden in de inboxen van ontvangers. Het is nog niet bekend om hoeveel mails het gaat. Microsoft benadrukt dat het niet gaat een fout in de beveiliging van e-mails. (Pieter Sabel)
Facebook maakt Messenger beschikbaar via speakers en microfoon in slimme bril Facebook Stories - 16 december 2021
Facebook kondigt een update aan van de slimme bril Facebook Stories, waarmee de bril geschikt wordt gemaakt om Facebook Messenger te gebruiken. Via de ingebouwde speakers en microfoon kan de drager van de bril via de spraakassistent van Facebook berichten versturen, voor laten lezen of gesprekken voeren, schrijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Facebook bracht de bril eerder dit jaar samen met Ray-Ban op de markt. In het frame zijn ook camera’s verwerkt. (Pieter Sabel)
Al jaren sneuvelen pogingen van gadgetmakers om consumenten aan de slimme bril te krijgen. Nu proberen Ray-Ban en Facebook het weer. Worden die dan eindelijk een succes?
Eerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar geveild als NFT - 16 december 2021
De allereerste pagina die op Wikipedia verscheen, is woensdag voor 750.000 dollar (664.000 euro) door veilinghuis Christie’s verkocht als een non-fungible token (NFT). Dat is een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchaintechnologie wordt gegarandeerd.
De Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales, die het platform op 15 januari 2001 oprichtte, schreef destijds ‘Hallo wereld’ op de eerste pagina van Wikipedia. Het online object is als afbeelding in jpeg-formaat verkocht als NFT. Ook de computer waarmee Wales Wikipedia programmeerde is geveild, meldt Christie’s. De Strawberry iMac leverde 187.500 dollar (166.000 euro) op.
Wikipedia is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een platform waar maandelijks meer dan 250.000 mensen vrijwillig aan meewerken. Inmiddels bestaan er Wikipedia’s in 300 talen, waaronder het Nederlands. De website trekt maandelijks meer dan 15 miljard bezoekers.
De opbrengst van de veiling gaat naar WT.social, een project van Wales om een alternatief sociaal medium te creëren dat zonder advertenties functioneert.
Er worden steeds meer digitale objecten als NFT’s verkocht, bijvoorbeeld de eerste emoticons :-) en :-(, de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web eerder dit jaar. Die leverden miljoenen euro’s op. De tweet en broncode staan nog steeds online en zijn vrij toegankelijk, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar. (ANP)
Microsoft maakt end-to-end-versleuteling beschikbaar voor gesprekken in Teams - 15 december 2021
Microsoft maakt end-to-end-encryptie beschikbaar in videobeldienst Microsoft Teams. Dat betekent dat één op één-gesprekken beter beveiligd worden: end-to-end-encryptie of -versleuteling betekent dat in principe alleen de ontvanger en de afzender het gestuurde of gezegde kunnen zien of lezen. De versleuteling kan worden uitgezet door beheerders van Teams. (Pieter Sabel)
Apple brengt Android-app uit om stalking via AirTags tegen te gaan - 15 december 2021
Apple heeft een app uitgebracht op het platform van de concurrent. De Tracker Defect-app laat gebruikers van een Android-toestel de draadloze AirTags van Apple scannen. Dat zijn trackers die je bijvoorbeeld aan een sleutelbos kunt hangen of in de auto laat liggen zodat je ze kunt terugvinden. Is zo’n AirTag meer dan tien minuten in de buurt van het Android-toestel, dan kun je hem via Tracker Detect vinden en uitschakelen. Apple wil door die uitschakelfunctie van de app ook stalkers tegengaan die hun AirTag ongemerkt bij hun slachtoffers achterlaten. (Pieter Sabel)
Nooit meer je spullen kwijt? De slimme sleutelhangers van Apple en Samsung
Smartphonegiganten Apple en Samsung hebben zich op de slimme sleutelhangers gestort, waarmee je kwijtgeraakte sleutels en andere voorwerpen snel terugvindt. Hoe (goed) werken die?
Nike koopt bedrijf dat alleen virtuele schoenen ontwerpt - 14 december 2021
Schoenen- en sportkledingfabrikant Nike heeft een bedrijf gekocht dat virtuele schoenen ontwerpt. RTFKT werd begin 2020 opgericht en maakt digitale modellen van schoenen.
Die verkoopt het bedrijf digitaal, waarmee het profiteerde van de NFT-hype die dit jaar begon. In februari bracht RTFKT een ‘schoen’ uit samen met kunstenaar Fewocious in een oplage van 600 paar, dat leverde het bedrijf drie miljoen dollar op. Volgens het bedrijf waren de schoenen in zes minuten uitverkocht. Het is niet bekend wat Nike heeft betaald voor RTFKT.
Via NFT’s, afkorting voor non-fungible token, leg je digitaal eigenaarschap vast van een afbeelding, kunstwerk of iets anders dat alleen in de digitale wereld bestaat. Sinds begin dit jaar is een levendige handel ontstaan in NFT’s. In maart leverde een virtueel kunstwerk van Beeple (artiestennaam van Mike Winkelmann) bij een online veiling 50 miljoen euro op.
Met de aankoop van RTFKT zet Nike een volgende stap in de digitale wereld, of, zoals het sinds dit jaar is gaan heten: het metaversum. Dat zou je kunnen samenvatten als de volgende versmelting van ons digitale en fysieke leven: een digitale wereld waarin je bijvoorbeeld een voorkomen hebt, een eigen woonplek, en dus ook schoenen draagt. Nike bouwde eerder al een virtuele showroom in het spel Roblox, en diende aanvragen in om exclusief het Nike-logo te mogen gebruiken in de virtuele wereld - net als in de fysieke.
Ook concurrent Adidas gelooft kennelijk in een virtuele tak: het schoenenmerk kondigde onlangs samenwerkingen aan met kunstenaars, die verkocht worden als NFT. (Pieter Sabel)
RTFKT is now a part of the NIKE, Inc. family. 🌐👁🗨 pic.twitter.com/5egNk9d8wA
— RTFKT Studios (@RTFKTstudios) 13 december 2021
Sinds begin dit jaar is de kunstwereld in de ban van de non-fungible token (NFT), een virtueel eigendomscertificaat gebaseerd op blockchaintechnologie. Anna van Leeuwen keek mee toen kunstenaar Roosje Verschoor voor het eerst haar kunst met deze technologie probeerde te verhandelen.
Beveiligers: hackers probeerden massaal misbruik te maken van lek in veelgebruikte software Log4j - 14 december 2021
In de afgelopen dagen is al honderdduizenden keren geprobeerd om gebruik te maken van een gat in de beveiliging van veelgebruikte software. Eerst gebeurde dit door potentiële aanvallers en door beveiligers om de kwetsbaarheid uit te testen en te zien wat er mogelijk was, maar inmiddels hebben kwaadwillenden al de eerste software geïnstalleerd bij anderen. Dat zegt internetbeveiliger Sophos.
Het gat zit in de software Log4j van Apache. Die wordt op heel veel plekken toegepast, vooral om bij te houden hoe een applicatie werkt. Het wordt onder meer gebruikt door Amazon, Apple, Cloudflare, Tesla, Minecraft en Twitter. Kwaadwillenden blijken de controle over Log4j over te kunnen nemen. Eén regel aan code is daar voldoende voor. ‘Zelfs een onervaren hacker kan met succes een aanval uitvoeren door deze kwetsbaarheid’, aldus beveiliger Kaspersky. Cyberbeveiliger Check Point noemt het ‘een van de ernstigste gaten van de afgelopen jaren’.
Check Point zegt in de afgelopen dagen meer dan 800.000 pogingen te hebben gezien om via het gat ergens binnen te komen. Bijna de helft van die pogingen kwam van ‘bekende kwaadwillende groepen’.
Ook beveiliger Fox-IT ziet een ‘enorme hoeveelheid scan-activiteit’ van mensen die zoeken naar de zwakke plekken. ‘Dit maakt het in de meeste gevallen ondoenlijk om elke afzonderlijke aanvalspoging te onderzoeken.’
Volgens Sophos wordt het gat onder meer gebruikt om coin miners te installeren. Dit zijn programma’s die onophoudelijk aan het rekenen zijn om virtueel geld aan te maken (minen). Ze gebruiken ongevraagd de rekenkracht van duizenden aan elkaar gekoppelde computers van anderen, terwijl de opbrengsten naar de makers gaan. (ANP)
Zoom in 2021: een vergadering duurde gemiddeld 54 minuten, 21 januari was de drukste dag - 8 december 2021
Een van de woorden die in het kielzog van covid-19 ons land binnensloop is ‘zoomen’. Best knap voor een videobeldienst die voordat een groot deel van de wereld op afstand ging werken niet zo bekend was. Zelfs als de gebruiker aan de andere kant van het scherm een concurrerende dienst (van Microsoft of Google bijvoorbeeld) gebruikte, werd het zoomen genoemd.
Dit om te zeggen: we zoomden wat af, het afgelopen jaar wederom. Hoe veel precies, en wat daarbij onze gewoontes zijn, becijferde Zoom zelf aan de hand van een enquête onder ruim 1700 gebruikers en op basis van gebruikersdata. Een paar statistieken:
- De gemiddelde vergadering in Zoom duurde 54 minuten;
- Gemiddeld namen er tien mensen deel aan een gesprek;
- De meeste vergaderingen via Zoom waren dit jaar op 21 januari;
- Ook na ruim anderhalf jaar pandemie was de meest gebruikte zin onder de 1700 ondervraagden: ‘Je staat op mute’;
- Van alle achtergronden was het landschap het populairst.
Meer op het blog van Zoom zelf. (Pieter Sabel)
Google Pay vanaf vandaag beschikbaar als app in Nederland - 7 december 2021
Google Pay, de betaaldienst van Google, is sinds dinsdag in Nederland ook als losse app beschikbaar. Tot nu toe was de dienst alleen te gebruiken via de app van sommige banken. In Google Pay kun je een creditcard toevoegen of een bankpas van een van de aangesloten banken. Vervolgens betaal je contactloos met je telefoon, mits het een geschikte telefoon is met Android 5 of hoger. In Google Pay kun je ook kortingskaarten bewaren. In Nederland ondersteunen onder andere ABN Amro, Bunq, Adyen en Revolut Google Pay, de overige banken (nog) niet. (Pieter Sabel)
WhatsApp laat gebruikers berichten in privégesprekken standaard verwijderen - 7 december 2021
Gebruikers van WhatsApp krijgen de mogelijkheid om standaard alle berichten in een-op-een-gesprekken automatisch te laten verwijderen. Tot nu toe kon dat alleen per individueel gesprek. Via ‘default message timer’, onder de privacy-instellingen, kunnen gebruikers instellen dat alle privégesprekken na een bepaalde tijd worden verwijderd, schrijft WhatsApp-eigenaar Meta (zo heet het moederbedrijf Facebook nu) in een blogpost. In groepchats kunnen leden berichten pas laten verwijderen als de groepsbeheerder de optie heeft ingeschakeld. Die mogelijkheid wordt wel standaard aangeboden bij het maken van een nieuwe chatgroep. (Pieter Sabel)
Twitter sluit duizenden Chinese propaganda-accounts die desinformatie verspreiden over Xinjiang - 3 december 2021
Twitter heeft ruim tweeduizend nepaccounts verwijderd die aan de Chinese overheid verbonden waren en tegenspraken dat in de provincie Xinjiang mensenrechten geschonden worden. De nepaccounts stuurden onder meer video’s de wereld in waarin Oeigoeren vertellen over hun ‘gelukkige’ levens in Xinjiang. Ook de hashtag ‘StopXinjiangRumors’ kwam veelvuldig voor.
De tweets bereikten over het algemeen weinig mensen: het gros van de accounts had minder dan vijf volgers en nul likes, melden analisten van de denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI). Bijna de helft van de retweets werd gedeeld door Chinese diplomaten en media van de Chinese Communistische Partij. Hoewel het effect van de nepaccounts nu nog beperkt was, vermoedt het ASPI dat de propaganda van de Chinese overheid in de toekomst geavanceerder en moeilijker te ontmaskeren zal zijn.
Microsoft komt met betaalde versie van Teams voor kleine bedrijven - 2 december 2021
Microsoft brengt een aparte, vereenvoudigde versie op de markt van Microsoft Teams, de software die bedrijven gebruiken om te videobellen en op afstand samen te werken. Normaal gesproken is Teams onderdeel van een (duur) Microsoft 365-pakket, Microsoft Teams Essentials is er voor bedrijven die dat pakket niet gebruiken maar wel willen videobellen. Microsoft wil zo een alternatief bieden voor (deels) gratis diensten van Zoom en Google. Gratis is Essentials niet, bedrijven betalen 3,40 euro per maand. (Pieter Sabel)
Twitter gaat op verzoek foto’s verwijderen die zonder toestemming zijn geplaatst - 1 december 2021
Twitter gaat op verzoek beelden verwijderen van mensen die geen toestemming hebben gegeven voor het plaatsen van een foto. Daarbij gaat het om zowel mensen die op de foto te zien zijn als de maker van het beeld, schrijft het bedrijf in een blogbericht. Ook is dreigen met publicatie van beelden niet toegestaan. Twitter verbood al om persoonlijke informatie zoals telefoonnummers, adressen en foto’s van identiteitsbewijzen te delen op het platform. (Pieter Sabel)
HP stelt update beschikbaar om groot gat in de beveiliging van meer dan 150 soorten printers te dichten - 1 december 2021
Meer dan 150 verschillende printers van het merk HP hebben een groot gat in hun beveiliging. Daardoor kunnen kwaadwillenden binnendringen in het apparaat. Ze kunnen gegevens van de printer zelf lezen, maar ze kunnen ook via de printer toegang krijgen tot het netwerk van de gebruiker. Dinsdag brengt HP een update uit om het gat te dichten. Het is niet bekend of dit gat al is misbruikt.
Het beveiligingsgat zit zowel in printers die bij mensen thuis staan als in printers die in bedrijven worden gebruikt. Bij die laatste groep gaat het om multifunctionele printers, waarmee mensen ook kunnen scannen, kopiëren en faxen. In het geheugen van zo’n apparaat kunnen bijvoorbeeld kopieën van paspoorten zitten, of gevoelige informatie van een bedrijf. Zulke informatie kan voor cybercriminelen heel interessant zijn. Als een hacker via de printer binnendringt in een computernetwerk kan dit bijvoorbeeld worden gebruikt om gijzelsoftware te plaatsen. Dan worden alle systemen versleuteld en pas na betaling van losgeld vrijgegeven.
Beveilingingsbedrijf ontdekte het gat en stuurde afgelopen voorjaar een waarschuwing aan HP. Het werd vervolgens maandenlang stilgehouden, zodat HP een ‘patch’ kon ontwikkelen om het gat te dichten.
Volgens F-Secure is er veel kennis nodig om gebruik te kunnen maken van de kwetsbaarheid, niet elke hacker heeft die vaardigheden, maar ervaren criminelen of cyberspionnen kunnen het gat wel gebruiken voor gerichte aanvallen. Het is niet bekend of dat al is gebeurd. (ANP)
Nieuw in Spotify: een pagina met muziek uit Netflix-series - 25 november 2021
Muziek van Netflix-series is sinds deze week in een aantal landen in afspeellijsten te vinden op Spotify. De twee bedrijven zijn gaan samenwerken, waardoor er nu een ‘Netflix Hub’ is in de app van de muziekstreamingdienst met muziek uit bijvoorbeeld de populaire series Stranger Things, La Casa De Papel, Squid Game, meldt Techcrunch. Spotify biedt op die plek ook podcasts aan die gaan over series op Netflix, bijvoorbeeld over het Britse koningshuisdrama The Crown. De Netflix-pagina is voorlopig alleen te vinden in Spotify in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en India. Met onze tips voor series op Netflix en andere aanbieders en een zoekopdracht op ‘soundtrack’ komt u in Nederland ook een heel eind. (Pieter Sabel)
Tencent moet nieuwe apps en updates eerst laten goedkeuren door Chinese overheid - 25 november 2021
Het Chinese techbedrijf Tencent moet al zijn nieuwe apps en updates van bestaande apps eerst laten goedkeuren door de Chinese overheid, voordat die gebruikt mogen worden door consumenten. Dat meldt de Chinese staatszender CCTV. De stap is een verdere aanscherping van de harde aanpak van Beijing van de binnenlandse technologiesector.
Tencent, waarin de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus een groot belang heeft, kreeg al te maken met strenge regels rond onlinegames voor kinderen, maar ook voor zijn populaire chatapp WeChat. Het harde optreden van de regering omvatte maatregelen om de speeltijd van videogames voor kinderen drastisch te beperken en heeft ook de goedkeuring van nieuwe games op ‘s werelds grootste markt voor videogames vertraagd.
De Chinese regering is het afgelopen jaar overgegaan tot strengere maatregelen in de techsector om de macht van grote bedrijven als Tencent en Alibaba in te perken. In september hebben honderden Chinese makers van videogames, waaronder Tencent, gezworen om hun producten beter te controleren op “politiek schadelijke” inhoud en de speeltijd voor minderjarige spelers aan banden te leggen.
Het bedrijf moet nu nieuwe apps of updates voor inspectie indienen bij het ministerie van Industrie en Informatietechnologie voordat ze kunnen worden geüpload of bijgewerkt. ‘Nadat ze de inspectie hebben doorstaan, kunnen ze aan gebruikers worden aangeboden’, aldus de staatszender. De laatste stap van Beijing tegen Tencent volgt op de vaststelling van ‘overtredingen’ van het bedrijf met negen van zijn apps sinds het begin van het jaar.
Tencent verklaarde tegen persbureau AFP dat het concern aan de nieuwe vereisten zal voldoen. Het bedrijf rapporteerde eerder deze maand zijn traagste omzetgroei in een kwartaal sinds 2004, onder meer door de strengere aanpak door Beijing. (Reuters/redactie)
Spotify stopt op verzoek van Adele met standaard afspelen van nummers op een album in willekeurige volgorde - 22 november 2021
Spotify is gestopt met het standaard afspelen van nummers op een album in willekeurige volgorde, oftewel shuffle. Dat deed het bedrijf op verzoek van zangeres Adele. Althans: Adele bedankt Spotify op Twitter, waarop Spotify reageerde met ‘Voor jou doen we alles’. Verzoek of niet, het uitzetten van de standaard afspeelmodus op Shuffle komt net na de lancering van 30, het laatste album van Adele. Het nummer Easy on me van dat album is overigens het nummer dat op Spotify wereldwijd het meest beluisterd is op één dag. (Pieter Sabel)
Bij de lancering van 30 constateert Robert van Gijssel dat Adele alle wetten tart van de muziekindustrie, door pas na zes jaar stilte met een nieuw album te komen en nauwelijks sociale media te gebruiken. Toch is Adele de grootste popster ter wereld. Hoe doet ze dat?
This was the only request I had in our ever changing industry! We don’t create albums with so much care and thought into our track listing for no reason. Our art tells a story and our stories should be listened to as we intended. Thank you Spotify for listening 🍷♥️ https://t.co/XWlykhqxAy
— Adele (@Adele) 21 november 2021
Bloomberg: Apple versnelt werk aan zelfrijdende elektrische auto - 19 november 2021
Het Amerikaanse technologieconcern Apple is de werkzaamheden aan een volledig zelfrijdende elektrische auto aan het versnellen. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Apple zou al in 2025 de autonome auto op de markt willen brengen, wat volgens kenners eufemistisch gesteld wel erg ambitieus is. Ook Tesla hoopt ooit zo'n volledige autonoom rijdende auto op de markt te brengen.
Volgens Bloomberg heeft Apple de afgelopen jaren aan twee verschillende scenario’s gewerkt: een auto vergelijkbaar met bijvoorbeeld de huidige Tesla’s, waarbij menselijk ingrijpen nog altijd vereist is. Het tweede pad is veel ambitieuzer. Bij die auto zou menselijk ingrijpen niet nodig en zijn er dan ook geen stuurwiel en rem- en gaspedalen ingebouwd. Apple zou nu aan deze variant werken.
Het autoproject van Apple genaamd ‘Titan’ loopt al jaren en wordt sinds september geleid door software-ingenieur Kevin Lynch. Hij nam de leiding over het project over van Doug Field, die naar autoconcern Ford Motor is vertrokken. Naar verluidt heeft Apple met meerdere automakers gepraat over samenwerking bij de bouw van het voertuig.
Zoals gebruikelijk geeft Apple geen commentaar op het autonieuws. (Laurens Verhagen)
SCOOP: Apple is pushing to speed up development of an electric vehicle under new management, seeking to launch a full self-driving car as early as 2025 https://t.co/iGInOmLa7W
— Bloomberg (@business) 18 november 2021
Google gaat Frans persbureau AFP betalen voor gebruik van nieuwsberichten - 18 november 2021
Google gaat het Franse persbureau AFP de komende vijf jaar betalen voor het gebruik van de nieuwsberichten die het nieuwsagentschap maakt. Daarmee komt een einde aan een geschil rondom de rechten op nieuwsberichten, waarvan de internetgigant fragmenten publiceert. Welk bedrag er met de deal gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.
AFP produceert geschreven tekst, foto’s en video’s in zes talen. Door de overeenkomst mag Google het nieuws in heel de Europese Unie in Google News plaatsen. AFP en andere media hadden geklaagd dat Google geld verdient aan hun nieuws, door er advertenties bij te plaatsen, waardoor zij zelf minder kunnen verdienen. Dat doorplaatsen door Google valt onder het auteursrecht en wordt naburige rechten genoemd.
Eerder dit jaar tekende Google ook al een overeenkomst met enkele Franse kranten voor het gebruik van hun berichten. Na ingrijpen van een Franse toezichthouder, die meende dat Google meer had moeten doen om tot een eerlijk akkoord te komen, is Google opnieuw met die kranten aan het onderhandelen.
In verschillende andere landen zijn de media ook met bedrijven als Google en Facebook in gesprek over betalingen.
Apple staat klanten voor het eerst toe zelf reparaties uit te voeren - 17 november 2021
Apple gaat voor het eerst onderdelen en gereedschap verkopen aan consumenten, die dan zelf reparaties kunnen uitvoeren aan sommige iPhones en Mac-computers. Daarbij komt Apple ook met reparatiehandleidingen.
De reparatiemogelijkheid, volgt na jaren van druk door consumentengroepen. Onlangs nog was er veel kritiek toen bleek dat Face ID niet meer werkte nadat het scherm van een iPhone door een derde partij was vervangen. Apple draaide dit daarna via een software-update terug.
In 2019 startte Apple een programma waarbij onafhankelijke reparatiebedrijven zijn onderdelen, gereedschappen en handleidingen kunnen kopen. Apple zegt dat er 2800 onafhankelijke winkels daarmee actief zijn, naast de 5000 direct geautoriseerde reparateurs.
Via het zelfbedieningsprogramma kunnen Apple-klanten onderdelen rechtstreeks kopen om daarmee hun eigen reparaties uit te voeren. De online winkel van Apple zal in eerste instantie zo’n 200 onderdelen en gereedschappen verkopen. Die zijn gericht op het repareren van de meest voorkomende problemen met displays, batterijen en camera’s op iPhone 12 en 13 modellen.
Het programma zal daarna worden uitgebreid. In eerste instantie wordt de reparatiemogelijkheid begin volgend jaar in de VS aangeboden, waarna andere landen volgen. (Laurens Verhagen)
Groep medewerkers Activision Blizzard eist ontslag van topman – 17 november 2021
Een groep van zo’n 150 medewerkers van gamemaker Activision Blizzard (onder andere bekend van de games World of Warcraft en Call of Duty) eist het ontslag van topman Bobby Kotick. Hij zou al jaren hebben geweten van beschuldigingen van seksuele intimidatie bij de Amerikaanse producent van videogames. De groep legde uit protest een tijdje het werk neer en stond voor het hek van het hoofdkantoor van Activision Blizzard in een voorstad van Los Angeles.
We have instituted our own Zero Tolerance Policy. We will not be silenced until Bobby Kotick has been replaced as CEO, and continue to hold our original demand for Third-Party review by an employee-chosen source. We are staging a Walkout today. We welcome you to join us.
— ABetterABK 💙 ABK Workers Alliance (@ABetterABK) 16 november 2021
The Wall Street Journal publiceerde dinsdag een verhaal over beschuldigingen van seksueel wangedrag bij Activision Blizzard en schreef dat Kotick op de hoogte was gesteld van de vermeende incidenten. De Amerikaanse zakenkrant citeert uit interviews, interne e-mails, verzoeken van regelgevende instanties en andere interne documenten waaruit blijkt dat de topman wist van de misstanden, die zich in 2016 en 2017 afspeelden. Ook bericht The Wall Street Journal over gevallen waarin Kotick zelf wordt beschuldigd.
Two colleagues and I spent months reporting on allegations of sexual misconduct at Activision and what CEO Bobby Kotick knew and did about them. I hope you’ll read the story we just published. I’ll also thread key findings… https://t.co/QoTGrwLEbB
— Ben Fritz (@benfritz) 16 november 2021
Activision Blizzard ontkent de beschuldigingen en het bestuur laat weten volledig achter de topman te staan. Eind vorige maand heeft de gameproducent nog meer dan twintig medewerkers ontslagen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkplek. Minstens twintig andere werknemers zijn om dezelfde redenen disciplinaire maatregelen opgelegd. Activision Blizzard werd eerder door een overheidsinstantie van de staat Californië aangeklaagd omdat het een ‘seksistische cultuur’ zou bevorderen en vrouwen minder zou betalen dan mannen. Activision Blizzard heeft circa 10 duizend werknemers. (Laurens Verhagen)
Schade door phishing en helpdeskfraude naar ‘zorgwekkend hoog niveau’ – 17 november 2021
De totale schade in Nederland als gevolg van phishing (6,1 miljoen euro) en bankhelpdeskfraude (16,5 miljoen euro) kwam in de eerste zes maanden van 2021 uit op ruim 22,5 miljoen euro. In heel 2020 was dat 39,5 miljoen euro. De schade door fraude en oplichting in het betalingsverkeer loopt daarmee verder op naar ‘een zorgwekkend hoog niveau’, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Bij phishing (dat ongeveer gelijk bleef) werd de schade voor 98 procent van het schadebedrag vergoed door de bank. In 2020 besloten banken om de schade door bankhelpdeskfraude uit coulance te vergoeden, omdat misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van klanten in hun bank. Omdat klanten hier ook een eigen verantwoordelijkheid houden, hebben banken toetsingscriteria opgesteld om te bepalen in hoeverre de schade wordt vergoed. In de eerste zes maanden van 2021 werd 92 procent van de schade door bankhelpdeskfraude vergoed.
Banken pleiten al langer voor een integrale aanpak, waarbij zij onder andere de handen ineen slaan met de verantwoordelijke ministeries, toezichthouders, politie, Openbaar Ministerie, techbedrijven en providers. Verder uitstel betekent meer schade voor slachtoffers en grotere winsten voor criminelen, aldus de banken. (Laurens Verhagen)
Facebook stopt met gepersonaliseerde advertenties op gevoelige onderwerpen - 10 november 2021
Facebook geeft adverteerders niet langer de mogelijkheid specifieke consumenten te benaderen op basis van ‘gevoelige’ onderwerpen als gezondheid, ras en etniciteit, politieke overtuiging, religie en seksuele geaardheid. Adverteerders kunnen nu bepaalde groepen bij Facebook inkopen om daar vervolgens hun boodschappen op te richten. Facebook deelt die groepen in op basis van surfgedrag.
Facebooks moederbedrijf Meta noemt het in een blogpost een ‘moeilijke beslissing’, die toch genomen moest worden om zijn gebruikers te beschermen. Het bedrijf ligt al veel langer onder vuur vanwege zijn verdienmodel, dat geënt is op het vergaren van zoveel mogelijk persoonlijke gegevens over zijn gebruikers.
Met de beslissing komt het bedrijf gedeeltelijk tegemoet aan de aanzwellende kritiek. Meta haalt het grootste deel van zijn jaarlijkse omzet van 86 miljard dollar uit advertenties. Het is de tweede belangrijke concessie in korte tijd: begin deze maand maakte Meta al bekend te stoppen met gezichtsherkenning op zijn platformen, voor het automatisch taggen van foto’s.
Meta voert de advertentie-aanpassing in januari door op de eigen apps en de apps van derde partijen die gebruikmaken van het advertentienetwerk van Facebook. (Laurens Verhagen)
Apple mag verandering App Store van rechter niet uitstellen - 10 november 2021
Apple mag een door een Amerikaanse rechter opgelegde verandering van zijn App Store-beleid niet uitstellen tot na december. Het techbedrijf moet makers van apps vanaf december de mogelijkheid geven in hun apps gebruikers te melden dat ze (bijvoorbeeld via een website) goedkopere abonnementen kunnen afsluiten. Apple had om uitstel verzocht omdat het bedrijf in beroep is gegaan en geen werk wil doen dat mogelijk weer terug moet worden gedraaid.
De verplichting komt voort uit de rechtszaak van Epic Games tegen Apple. Het softwarebedrijf achter het overlevingsspel Fortnite vond de regels die Apple voor de App Store hanteert neerkomen op machtsmisbruik. Zo moeten softwaremakers Apple een commissie van 30 procent betalen op iedere transactie via de App Store en zijn ze verplicht om Apples eigen betalingssysteem daarvoor te gebruiken. Ook mogen ze dus niet wijzen op goedkopere manieren om abonnementen af te sluiten. Veel softwaremakers hanteren een goedkoper tarief buiten de App Store, omdat ze daar geen commissie hoeven af te dragen.
Volgens de rechter heeft Apple de uitspraak ‘selectief gelezen’ en negeert het techbedrijf de delen van de uitspraak waarmee die verplichte verandering werd onderbouwd. Zij wees het verzoek om uitstel daarom af. Apple kreeg in de zaak tegen Epic overigens inhoudelijk in grote lijnen gelijk.
Apple blijft het oneens met de beslissing van de rechter en kondigde aan ook voor het opschorten van de maatregel een beroep in te stellen. (ANP)
Verder lezen:
Apple zwicht onder druk en gaat een ruimhartiger App Store-beleid voeren
Wie is de (voorlopige) winnaar in de slepende strijd tussen Apple en gamebouwer Epic?
Google’s kunstapp zoekt dubbelganger van huisdier in schilderijen - 9 november 2021
Een van de leukste dingen in de Arts & Culture-app van Google was altijd al het vinden van je eigen dubbelganger in schilderijen. Na het uploaden van een selfie gaat de app op zoek naar gelijkenissen. In drie jaar zijn er zo’n 120 miljoen foto’s met dat doel geüpload. De functie is deze week uitgebreid naar (huis)dieren en heet Pet Portrait. Wie een foto van zijn kat, hond, parkiet of paard uploadt, krijgt van Google een bijbehorend detail uit een schilderij.
De achterliggende technologie is hetzelfde als bij de menselijke portretten: de ai-software van Google herkent een dier op een foto en maakt daar een uitsnede van. Vervolgens wordt deze vergeleken met de dieren die zich op de schilderijen bevinden van de collecties waar Google toegang toe heeft. (Laurens Verhagen)
Eerste Apple-computer, gebouwd door Jobs en Wozniak, onder de hamer - 9 november 2021
Een Apple I-computer die 45 jaar geleden door Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak werd gemaakt, gaat dinsdag onder de hamer in veilinghuis John Moran in het zuiden van Californië. Experts verwachten volgens de Los Angeles Times dat het apparaat minstens 500.000 dollar zal opbrengen. In 2014 verkocht een veilinghuis in New York een Apple I voor meer dan 900.000 dollar. Destijds wisselden de computers voor 666,66 dollar van eigenaar.
Jobs en Wozniak maakten in de jaren 70 zo’n tweehonderd Apple I-computers. Vandaag de dag bestaan er nog zestig en twintig daarvan werken nog of kunnen nog hersteld worden. De computer waarop belangstellenden nu kunnen bieden, is er daar een van, al moest hij wel grondig worden gerestaureerd.
De meeste computers die de twee Apple-oprichters maakten in een garage in het dorp Palo Alto werden verkocht als losse moederborden, zonder scherm, toetsenbord of computerkast.
Een computerwinkel uit de regio rond San Francisco had destijds vijftig exemplaren van de jonge Apple-oprichters gekocht, maar wist niet dat ze alleen moederborden geleverd zouden krijgen. De winkel maakte toen zelf de houten computerkasten van het destijds goedkope koa-hout en verkocht de computers vervolgens door.
Het exemplaar dat nu geveild wordt, is zo’n exemplaar. Het wordt vergezeld van een Panasonic-monitor, handleidingen, originele kabels en cassettetapes waarop software staat. (Laurens Verhagen)
Have you seen it yet? An article featuring The "Chaffey College" Apple-1 was on the cover of the Los Angeles Times Calendar section. Be sure to read the article! https://t.co/8Ge1BPY66t #Apple #appleone #auction #johnmoranauctioneers #tec #investment #siliconvalley #technology
— John Moran Auctioneers (@JohnMoranInc) 8 november 2021
Hack bij beleggingsapp Robinhood legt 5 miljoen e-mailadressen bloot - 9 november 2021
De beleggingsapp Robinhood was vorige week doelwit van een cyberaanval. Op 3 november kreeg een ‘ongeautoriseerde partij’ toegang tot e-mailadressen van 5 miljoen mensen en de volledige namen van nog eens 2 miljoen andere Robinhood-gebruikers. Van 310 klanten zijn ook adresgegevens bekend geraakt. Er zijn volgens het bedrijf geen bankgegevens van klanten achterhaald en het incident heeft niet geleid tot ‘financiële verliezen’ voor klanten.
De aanval werd opgezet via een telefoongesprek met een klantenservicemedewerker van de app, waarop consumenten aandelen kunnen verhandelen. Via die medewerker kon de hacker toegang krijgen tot interne systemen. Robinhood zegt de aanval gestopt te hebben en lichtte de autoriteiten in. ‘Nadat we de inbraak onder controle hadden, eiste de onbevoegde partij een afpersingsbetaling’, zegt Robinhood. Het bedrijf laat het incident onderzoeken door een externe partij. Vorig jaar was er ook een hackincident bij Robinhood. Daarbij waren tweeduizend accounts betrokken.
VS zetten Israëlische spionagesoftware Pegasus op zwarte lijst - 3 november 2021
Het Israëlische bedrijf NSO dat software levert waarmee wereldwijd tal van staatshoofden, oppositieleiders en activisten werden afgeluisterd, is op de Amerikaanse zwarte lijst gezet. Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de activiteiten van het bedrijf in strijd zijn met de belangen van de Verenigde Staten en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Export naar de VS is nu verboden.
De software, Pegasus genaamd, heeft repressieve overheden in staat gesteld journalisten, mensenrechtenactivisten en tegenstanders in het buitenland ongemerkt te volgen in hun pogingen hen tot zwijgen te brengen, aldus het ministerie.
Onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories brachten de zaak aan het licht. Zij ontdekten onder meer dat de Pegasus-software werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI. Ook meer dan 180 journalisten van vooraanstaande nieuwsorganisaties werden in de gaten gehouden, wat NSO overigens weerspreekt.
De NSO Group is ontsteld over het Amerikaanse besluit, zegt een woordvoerder tegen het Franse persbureau AFP. Het bedrijf meent dat zijn technologie de VS juist steunen door terrorisme en misdaad te voorkomen, het enige doel waarvoor de software zou zijn bedoeld. NSO gaat proberen de beslissing ongedaan te maken. (Laurens Verhagen)
Giant win for @citizenlab, researchers and journalists who have investigated Pegasus spyware abuse - and a repudiation of Israel, which has for years endorsed NSO selling a tech that the U.S. now says helped authoritarian governments repress and surveil https://t.co/y6ioU0SEVo
— Drew Harwell (@drewharwell) 3 november 2021
Chinees techbedrijf Tencent onthult eerste eigen chips - 3 november 2021
Het Chinese techbedrijf Tencent heeft zijn eerste zelfontworpen chips gepresenteerd. Daarmee zet het bedrijf, dat vooral bekend is van de in China populaire app WeChat, zijn eerste stappen op hardwaregebied.
Tencent heeft onder meer chips voor toepassingen op het vlak van kunstmatige intelligentie, voor het comprimeren van videobestanden en een netwerkchip voor cloudservers ontworpen. Daarmee wil Tencent ook een nieuwe inkomstenbron aanboren. De Chinese overheid heeft er met een aantal verordeningen namelijk voor gezorgd dat de inkomsten van de gamestak zullen afnemen. Jongeren onder de 18 mogen nog maar drie uur per week gamen. Ook WeChat, een zogeheten superapp waarin gebruikers niet alleen kunnen chatten maar ook kunnen winkelen, leningen regelen en nog veel meer, ligt onder vuur. Die gesloten systemen moeten beter met andere bedrijven gaan samenwerken, vindt de Chinese overheid dat zo de macht van bedrijven als Tencent en Alibaba wil inperken.
Tencent is niet het enige bedrijf dat zich op de chipmarkt heeft gestort. Alibaba kwam eerder deze maand met een serverchip die het bedrijf zelf gaat gebruiken. Zoekbedrijf Baidu ontwikkelt al langer eigen chips en ByteDance, het bedrijf achter de filmpjesapp TikTok, werkt ook aan een chip. (anp)
Bronnen: Apple schroeft productie iPad terug vanwege chiptekorten - 2 november 2021
Vanwege de aanhoudende chiptekorten heeft Apple de productie van iPads aanzienlijk terug moeten schroeven. Dit meldt Nikkei Asia op basis van bronnen rondom het bedrijf. De afgelopen twee maanden zouden er maar liefst 50 procent minder iPads gemaakt zijn dan oorspronkelijk gepland. Apple geeft volgens de nieuwssite voorrang aan de nieuwe iPhone 13. De laatste maanden van het jaar zijn traditioneel de topmaanden voor de verkoop van iPhones. De iPads en iPhones maken gebruik van dezelfde chips.
Een eenvoudige keuze zal het niet zijn geweest, want ook de verkoop van tablets zit de laatste tijd flink in de lift als gevolg van de wereldwijde pandemie en het thuiswerken. Ook Apple wist het afgelopen jaar veel meer iPads te verkopen. De fabrikant heeft volgens onderzoeksbureau IDC een marktaandeel van bijna een derde, ruim voor nummer twee Samsung. (Laurens Verhagen)
Kunstmatige intelligentie ontwerpt klassieke, maar nieuwe zegels PostNL - 28 oktober 2021
PostNL heeft een aantal nieuwe zegels laten ontwerpen door kunstmatige intelligentie, waarmee het postbedrijf naar eigen zeggen een wereldprimeur heeft. De collectie Digi Art werd door de computer ontworpen op basis van een collectie met 1.500 postzegels uit de periode 1852-1920.
De vijf postzegels die op basis hiervan zijn ontworpen zien er dan ook uit als klassieke postzegels. Het computeralgoritme heeft de nieuwe ontwerpen gemaakt met vertrouwde elementen zoals een dragende afbeelding in het midden met een omlijsting, een strook onderaan voor tekst, ornamenten in de hoeken en een kader met perforaties.
Volgens datawetenschapper Tim Ottens van PostNL leken de ontwerpen in het begin nergens op, maar werd het stap voor stap beter: ‘Bij elke evaluatie sleutelden we aan het programma om het algoritme een duwtje in de goede richting te geven.’ (Laurens Verhagen)
Aantal actieve gebruikers Spotify nadert 400 miljoen - 27 oktober 2021
Spotify heeft nu 381 miljoen actieve maandelijkse gebruikers, onder wie 172 miljoen muziekliefhebbers die een betaald abonnement hebben. Dit blijkt uit cijfers die het streamingplatform woensdag heeft vrijgegeven tijdens de kwartaalresultaten. Spotify is hiermee met afstand het grootste muziekplatform ter wereld. Naar schatting hebben Amazon en Apple respectievelijk 55 en 60 miljoen betalende abonnees.
Podcasts worden steeds belangrijker voor Spotify. Advertenties die tijdens podcasts worden uitgezonden zijn inmiddels goed voor 13 procent van de totale omzet. (Laurens Verhagen)
We became the #1 platform for podcasts that U.S. listeners use the most, according to Edison Research and our own internal data; we launched podcasts in additional markets and more. Find more information about $SPOT Q3 2021 here: https://t.co/BV6CqbCLC3 pic.twitter.com/Xa7DgYh4Qu
— Spotify News (@SpotifyNews) 27 oktober 2021
Senaat: Snapchat, YouTube en TikTok moeten kinderen beter beschermen - 27 oktober 2021
Snap, YouTube en TikTok hebben zich voor een commissie van de Amerikaanse Senaat moeten verantwoorden voor de effecten van hun sociale netwerken op kinderen en tieners. Na de onthullingen van klokkkenluider Frances Haugen over de schadelijke effecten van Instagram op kwetsbare tieners, liggen alle netwerken onder het vergrootglas. De verdedigingslinie van Snap, YouTube en TikTok dat ze geen Facebook zijn en anders werken, leek weinig indruk te maken. Vooral Snapchat maakte duidelijk dat het iets heel anders is dan andere social media omdat het geen nieuwsfeeds heeft of een like-knop.
Ook benadrukten ze dat ze verbeterplannen hebben, zoals het standaard uitschakelen bij YouTube van het automatisch afspelen van video’s voor kinderen. Snapchat op zijn beurt wil ouders de mogelijkheid geven te zien met wie hun kinderen het vaakst chatten.
De grote techbedrijven lagen al vaker onder vuur bij de Senaat, maar het is de eerste keer dat ook Snap en TikTok bij dergelijke hoorzittingen aanwezig zijn. (Laurens Verhagen)
Tiktok: 1 Billion monthly users. Snapchat: 500 Million monthly users. YouTube: billions of videos watched daily. But they have flown under regulation radar. @rachelerman @viaCristiano preview this AM's Senate hearing: https://t.co/JDCJfwRvhA
— Libby Casey (@libcasey) 26 oktober 2021
Fraudehelpdesk mag geen gegevens van daders verzamelen bewaren - 26 oktober 2021
De Fraudehelpdesk mag geen gegevens over mogelijke daders van fraude verzamelen en bewaren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een vergunningsaanvraag hiervoor deze zomer afgewezen, zo heeft de instantie dinsdag bekend gemaakt. De Fraudehelpdesk is geen opsporingsinstantie en heeft die strafrechtelijke gegevens niet nodig voor zijn taak, aldus de toezichthouder, die bovendien vreest dat mensen onterecht als fraudeur bestempeld kunnen worden.
De Fraudehelpdesk is in 2011 opgericht op initiatief van de overheid en heeft als taak slachtoffers van fraude te adviseren en voorlichting te geven. ‘Fraude is een groot probleem in Nederland’, zegt AP-bestuurslid Katja Mur. ’Wij juichen het dan ook toe dat de Fraudehelpdesk slachtoffers van fraude helpt de weg te vinden naar de juiste instanties.’ Het verzamelen en beheren van strafrechtelijke gegevens, zoals namen, telefoonnummers en e-mailadressen van vermoedelijke daders, hoort volgens de AP niet bij de taak van de Fraudehelpdesk, maar is is voorbehouden aan politie en justitie.
Eerder deze week maakte de AP ook al bekend dat VODIOM geen zwarte lijst mag bijhouden van mogelijke fraudeurs. Mensen die al dan niet terecht op zo’n zwarte lijst staan, kunnen te maken krijgen met stigmatisering, stelt de autoriteit. Private organisaties mogen daarom niet zomaar een ‘fraudeursdatabase’ beheren en delen. Vereniging Veilig Ondernemen door Informatie op Maat (VODIOM) is een initiatief van onder meer belangenorganisatie MKB Nederland. (Laurens Verhagen)
De Fraudehelpdesk mag geen gegevens over mogelijke daders van fraude verzamelen en bewaren, concludeert de AP. De Fraudehelpdesk is geen opsporingsinstantie en heeft die strafrechtelijke gegevens niet nodig voor zijn taak. https://t.co/Lj2fOflHVd pic.twitter.com/IXPjJb1d62
— Autoriteit Persoonsgegevens (@toezicht_AP) 26 oktober 2021
Facebook gaat zich meer op jongeren richten én investeert zwaar in zijn ‘metaverse’ - 26 oktober 2021
Facebook gaat dit jaar minimaal 10 miljard dollar investeren in Reality Labs. Dat is het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor augmented en virtual reality, waaronder ook de vr-brillen van Oculus vallen. In een toelichting op de kwartaalcijfers legde topman Zuckerberg opnieuw de nadruk op wat hij de metaverse noemt: een virtuele omgeving waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten. Eerder kondigde het bedrijf al 10.000 Europese banen aan die hieraan moeten bijdragen.
In het verlengde van deze strategie kondigde Zuckerberg ook een opvallende verschuiving aan. Het gaat de komende jaren niet meer om het binden van zoveel mogelijk mensen. In plaats daarvan wil Facebook zich vooral richten op jongvolwassenen in de leeftijd 18 tot 30 jaar. Video’s op Instagram zijn daarbij belangrijk. Verder ontkwam de topman er natuurlijk ook niet aan om iets te zeggen over de aanhoudende stortvloed aan negatieve onthullingen over het platform via klokkenluiders. Zuckerberg sprak over een ‘selectief’ gebruik van de gelekte documenten die een ‘vals beeld’ van het bedrijf zouden geven.
Alle berichten en dreigend ingrijpen door overheden hebben vooralsnog geen invloed op de groei van het bedrijf. In september had Facebook 1,9 miljard dagelijks actieve gebruikers, 6 procent meer dan een jaar eerder. De kwartaalomzet kwam uit op 28,3 miljard dollar (33 procent meer dan vorig jaar), terwijl de kwartaalwinst met 17 procent steeg naar 9,2 miljard dollar. (Laurens Verhagen)
🚨Whoa. Major news from Zuckerberg:
— Sara Fischer (@sarafischer) 25 oktober 2021
He says Facebook moving forward will "retooling" to make "serving young adults the north star, rather than optimizing for older people."
— Says the "shift will take years, not months."
Twitter: algoritmes versterken vooral rechts getinte tweets - 22 oktober 2021
Berichten van rechtse politici en nieuwsorganisaties die aan de rechterzijde van het politieke spectrum opereren worden - onbedoeld - door Twitter bevoordeeld. Dit blijkt uit eigen onderzoek van het platform naar de werking van zijn algoritmes. Hiervoor nam Twitter miljoenen tweets van nieuwsorganisaties en politici uit zeven landen onder de loep. In zes daarvan (Duitsland is uitzondering) zorgen de automatische systemen dat de berichten van rechts een grotere duw in de rug krijgen, waardoor ze vaker onder de aandacht komen dan die van het linkse kamp.
In een interview met nieuwssite Protocol zegt een van de onderzoekers: ‘We zien dat dit gebeurt, maar we snappen niet helemaal waarom dat het geval is. Voor de duidelijkheid, een deel ervan kan gebruikergestuurd zijn, door de acties van mensen op het platform.’ Eerder deze week nog kondigde Trump de komst van een eigen sociaal netwerk aan: Truth Social. De oud-president deed het jarenlang erg goed op Twitter, totdat hij er vanwege herhaaldelijk wangedrag werd afgegooid. Dat gebeurde ook op andere sociale netwerken. (Laurens Verhagen)
Eerdere afleveringen van ons techblog vindt u hier