NieuwsFacebook

Facebook helpt data corona-verspreiding te verzamelen

Facebook wil graag af van zijn naam als privacyschender. Goede daden moeten helpen. De internetgigant gaat komende weken gebruikers enquête-formulieren sturen om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus. De resultaten gaan deze keer niet naar Facebook zelf, maar naar aangesloten universiteiten.

Noël van Bemmel
Mark Zuckerberg.  Beeld AP
Mark Zuckerberg.Beeld AP

Facebook stuurt een deel van zijn miljarden gebruikers een uitnodiging voor een wetenschappelijke enquête over hun gezondheid. Op die manier hoopt het techbedrijf de verspreiding van het coronavirus wereldwijd in kaart te kunnen brengen; ook in landen met een zwakke publiek sector of met een minder transparante overheid. Facebook werkt samen met twee Amerikaanse universiteiten en zegt zelf geen inzage in de gegevens te krijgen.

Iedere Facebook-gebruiker kan komende weken een oproep verwachten in zijn of haar newsfeed. Wie daar op klikt belandt op de website van de Universiteit van Maryland waar enkele vragen worden gesteld over je gezondheid. Last van koorts? Hoesten? Kortademigheid? Verminderde reukzin? Allerlei mogelijke symptomen van het coronavirus. Uit een eerste oproep in de VS twee weken geleden, waar 150.000 gebruikers per dag aan meededen, blijkt dat de uitkomsten van de enquete overeenkomen met reeds bevestigde gegevens over de verspreiding van het virus per regio. Daarbij werkte Facebook samen met de Carnegie Mellon Universiteit.

Universiteit

Dat is volgens Facebook een sterke aanwijzing dat deze enquete de verspreiding van het coronavirus kan voorspellen. Ook in gebieden waar minder of niet wordt getest op het virus. Of waar de overheid probeert de werkelijke cijfers te verdoezelen. Woensdag begint het platform, met ruim twee miljard gebruikers, uitnodigingen te versturen buiten de VS. ‘We sturen in feite onze gebruikers door naar de website van een universiteit. Zelf krijgen we geen inzage in de antwoorden’, verzekert Steve Satterfield, directeur privacy en public policy bij Facebook. Het platform krijgt wel de beschikking over geaggregeerde data, waarmee het kaarten wil maken over de verspreiding van het virus voor beleidsmakers en zorgplanners.

‘Het is een unieke kans snel resultaten te boeken’, zegt onderzoekster Frauke Kreuter die aan de Universiteit van Maryland leiding geeft aan een groep wetenschappers gespecialiseerd in Survey Methodology. De eerste resultaten uit de VS zijn volgens haar bemoedigend. ‘ Niet iedere gebruiker krijgt een uitnodiging, het is de kunst een willekeurige steekproef te ontwerpen die representatief is voor een regio.’ Volgens Kreuter tonen de WHO en diverse landen veel belangstelling voor haar onderzoek. De resultaten worden toegankelijk voor andere wetenschappers.

Data For Good

Facebook biedt al een tijdje data aan voor het algemeen nut. Zo richtte het techbedrijf drie jaar geleden de afdeling Data For Good op die gegevens deelt met hulporganisaties. Die zijn bijvoorbeeld geholpen met zeer gedetailleerde kaarten van de bevolkingsdichtheid per regio. Zulke projecten, evenals het huidige corona-onderzoek, lijken bedoeld om het beschadigde imago van Facebook als privacyschender te verbeteren. In een ingezonden stuk in The Washington Post schreef Facebook oprichter Mark Zuckerberg maandag: ‘betere data kunnen overheden helpen te besluiten waar extra beademingsmachines of beschermingsmiddelen nodig zijn en welke gebieden weer open zouden kunnen.’

‘Ik zie het voordeel van deze samenwerking voor de wetenschap’, zegt hoogleraar Recht & Technologie Ronald Leenes van Tilburg University. ‘Maar ik vind het onverstandig dit soort dingen in handen te geven van een commerciële onderneming met als bedrijfsmodel: het verkopen van de gegevens van haar gebruikers.’ Voor Facebook is het volgens hem al interessant te onthouden welke gebruiker heeft doorgeklikt op de uitnodiging. ‘Dat zegt wellicht iets over hun gezondheid. En dat behoort ook tot gevoelige persoonsgegevens die bescherming verdienen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden