Facebook friends

SAMARITAANSE BESNIJDENIS, NABLUS, WESTELIJKE JORDAANOEVER, 27 APRIL 2014 FOTO ALAA BADARNEH / EPA - Ik heb me altijd voorgesteld dat ze met een tang de voorhuid naar voren trokken en dan het uitgerekte lapje vlees met iets scherps afsneden. Blijkt het precies zo te gaan, bij heel kleine kinderen tenminste. Ik heb het zien gebeuren op YouTube, daar wordt een Joodse baby in een paar seconden van zijn voorhuid verlost. Het is me gelukt tot het eind te blijven kijken; ben wel van de fullscreenknop afgebleven. Heel toevallig gaat er op het moment suprême net iemand voor staan. Maar de tang waarmee getrokken wordt en het vlijmscherpe mes komen goed in beeld.


God heeft Abraham de opdracht gegeven jongetjes te besnijden, zo staat in de Thora. Alsof ze een gietrandje hebben dat nog moet worden verwijderd. Zou hij het zelf steeds vergeten dat zijn volgelingen het bij iedere geboorte moeten doen? Het is iets wat hij zelf makkelijk kan corrigeren. Een druk op de knop en het is voor altijd geregeld. Of wil hij de ouders iets te doen geven? Zoals je vroeger zelf de pagina's van een nieuw boek moest lossnijden. Had de binder met één druk op de knop onder de snijmachine kunnen doen.


Of nee, het is een pleziertje dat hij zijn volgers gunt. Hebben ze een reden om gezellig bij elkaar te komen, een vruchtbaarheidsritueel, dat is het. Wat pret en wat pijn. Het slachtoffer lijdt er niet onder, het lijkt wel of de baby slaapt.


De gemeenschap waarin deze besnijdenis plaatsvindt, is Samaritaans, een oud Joods geslacht. Lang geleden is er iets misgegaan tussen de Joden en de Samaritanen. Je weet wel, van de barmhartige Samaritaan. Wat er misging, daar is nog geen consensus over. Het eind van het liedje is dat de Samaritanen met uitsterven worden bedreigd, ze zijn nog maar met z'n zevenhonderden. Voortplanten is van het grootste belang.


Zou de extase op het gezicht van de vrouw die een foto maakt daarmee te maken hebben? De vrouw naast haar zet de foto die zij net gemaakt heeft op Facebook. Zoveel vrouwelijke belangstelling voor een babypikje. Dertien jonge vrouwen, plus al hun friends. De jongeman tellen we niet mee, de oudere man met snor en pet wel. Hij heeft de besnijdenis uitgevoerd. De randen van zijn nagels zijn niet helemaal schoon. Hopen maar dat hij het tangetje rechts heeft gebruikt om de voorhuid naar voren te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden