NIEUWSFACEBOOK

Facebook betaalt moderatoren schadevergoeding voor blootstelling aan traumatiserende beelden

Facebook trekt 52 miljoen dollar uit om getraumatiseerde moderatoren te compenseren voor de heftige en gewelddadige beelden waaraan ze werden blootgesteld. Het bedrijf belooft tevens beterschap.

Het kantoor van Facebook in Barcelona waar medewerkers de content controleren.Beeld AFP

De zaak kwam aan het rollen door voormalig Facebook-moderator Selena Scola, die negen maanden berichten, foto’s en video’s op Facebook moest controleren. Inhoud die niet door de beugel kon volgens de richtlijnen, werden door Scola en haar collega’s verwijderd.In die maanden kreeg ze, net als duizenden andere moderatoren, dagelijks vele foto’s en video’s van verkrachtingen, onthoofdingen en (zelf)moorden onder ogen.

Dit leidde bij haar tot een posttraumatische stressstoornis en was reden om in september 2018 een zaak tegen Facebook aan te spannen. Facebook slaagde er niet in haar een veilige werkomgeving te bieden, luidde de aanklacht. In haar kielzog volgden veel andere moderatoren. De zaak is nu tot een einde gebracht, met de toezegging van Facebook om de getraumatiseerde moderatoren te compenseren.

Het gaat in totaal om 11.250 Amerikaanse moderatoren die via externe partijen door Facebook werden ingehuurd en die dit werk soms nog steeds doen. Zij krijgen minimaal 1.000 dollar per persoon, maar als de klachten ernstiger zijn, kunnen ze aanspraak maken op grotere bedragen.

Coaching-sessie

Verder doet Facebook toezeggingen ter verbetering van de werkomstandigheden. Zo krijgen moderatoren die op dagelijkse basis te maken hebben met heftige beelden één keer per week een coaching-sessie met een zorgprofessional. Verder voert Facebook een aantal technische verbeteringen door die het leed moeten verzachten. Zo zal het geluid standaard op ‘uit’ staan en zullen de beelden naar zwart-wit worden gezet. Dit jaar moeten deze veranderingen voor 80 procent van de moderatoren beschikbaar zijn.

De klachten zoals die Scola en haar collega’s naar voren  zijn gebracht, zijn niet voorbehouden aan Amerikaanse moderatoren. Al voor september 2018 kwamen ook in Europa verhalen naar buiten over de ellendige omstandigheden waarin moderatoren moeten werken.

Zo beschreef de Volkskrant vanuit Berlijn ‘de hel achter de façade van Facebook’ en zond de VPRO een documentaire uit waarin een wereld opdoemt van moderatoren die op geen enkele wijze zijn voorbereid op de extreme vormen van geweld die ze dagelijks te zien krijgen. Sommigen weten zich alleen nog met drank op de been te houden, anderen zijn afgestompt na het zien van het zoveelste onthoofdingsfilmpje.

Ziekmakende parade

Een van die moderatoren, Sjarrel de Charon, schreef er een boek over: De achterkant van Facebook. Hij beschrijft een ziek­makende parade van video’s met zelfverminking, IS-terreur, sadisme en kinderporno.

Dinsdag heeft Facebook overigens ook nieuwe cijfers bekendgemaakt van zijn inspanningen om zijn platformen te vrijwaren van onder andere geweld en naakt. Het bedrijf zet steeds steviger in op technologie om berichten die niet door de beugel kunnen er automatisch uit te filteren.

Hierdoor wordt bijna 90 procent van zogenoemde haat-content al verwijderd voordat iemand het kan rapporteren aan Facebook. Bij Instagram legt Facebook de nadruk op de vorderingen bij het tegengaan van onder meer online pesten en berichten die met zelfverminking en zelfmoord te maken hebben. Van beide platformen werden bovendien meer berichten verwijderd met beelden van naakte kinderen of beelden die duiden op kindermisbruik.

Meer over Facebook en zijn moderatoren:

De hel achter de façade van FacebookVoor de buitenwereld moet geheim blijven hoe Facebook werkt. Intussen worden onervaren krachten overspoeld met gruwelijke teksten en beelden.

In een iconische toren in Barcelona werken jonge en vrolijke meisjes en jongens om Facebook schoon te houden. Het door Facebook voorgeschotelde beeld staat in schril contrast met eerdere berichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden