NieuwsPrivacy

Facebook betaalt jongeren 20 dollar om ze te bespioneren via surveillance-app

Opnieuw is Facebook ernstig in verlegenheid gebracht. Het bedrijf blijkt jongere internetters geld te betalen voor een app die alle mogelijke informatie uit een telefoon trekt.

Facebooktopman Mark Zuckerberg is te zien op een scherm tijdens een bijeenkomst in Washington. Beeld AFP
Facebooktopman Mark Zuckerberg is te zien op een scherm tijdens een bijeenkomst in Washington.Beeld AFP

De inhoud van mailtjes, de foto’s die via WhatsApp worden verstuurd, de berichtjes via Snapchat: Facebook heeft er veel voor over om hier achter te komen. Al sinds 2016 blijkt Facebook gebruikers tussen de 13 en 35 jaar geld te hebben gegeven in ruil voor het installeren van een app, Facebook Research genaamd. Deze jongeren worden volgens Techcrunch via advertenties op onder andere Instagram en Snapchat gelokt, onder de belofte van een ‘onderzoeksproject’. Na installatie van deze app krijgt Facebook ‘vrijwel ongelimiteerde toegang’ tot de telefoon. Het bedrijf krijgt niet alleen inzicht in welke apps de deelnemers gebruiken en hoe vaak, maar ook de inhoud van alle sociale media of e-mails. In ruil daarvoor krijgen de gebruikers een fooi van 20 dollar per maand. En nog eens 20 dollar als ze een vriend zover krijgen ook mee te doen.

Volgens Techcrunch is het in eerste instantie niet duidelijk dat het om een project van Facebook gaat. De geïnteresseerde internetter komt namelijk eerst op een site van betatestprogramma’s als BetaBound, Applause of uTest. Pas tijdens de installatie wordt duidelijk dat Facebook erachter zit.

De advertenties waarmee Facebook gebruikers lokt naar, in dit geval, uTest. Tekst loopt onder afbeelding door.  Beeld Techcrunch
De advertenties waarmee Facebook gebruikers lokt naar, in dit geval, uTest. Tekst loopt onder afbeelding door.Beeld Techcrunch

Concurrenten

Voor Facebook zijn dit soort zeer gedetailleerde gebruikersdata uiterst waardevol. Het bedrijf krijgt zo immers informatie over het gebruik van apps van concurrenten. Dat kan Snapchat zijn, maar ook een nog relatief onbekende en opkomende app die vervolgens zou kunnen worden overgenomen. Facebook heeft een lange geschiedenis van het opkopen van dit soort opkomende diensten.

De ‘onderzoeksapp’ lijkt in sterke mate op een eerdere app waarmee Facebook in opspraak raakte: Onavo Protect. Deze app beloofde internetters meer veiligheid te geven, maar deed precies het omgekeerde: spioneren. Facebook Research lijkt volgens Techcrunch als twee druppels water op deze app. Deze Onavo-app werd vorige zomer uit de appstore gehaald omdat deze inbreuk maakte op Apple’s richtlijnen.

Offline

Datzelfde geldt vermoedelijk ook voor de Facebook Research-app, want Facebook heeft de iOS-versie van de app na de berichtgeving op Techcrunch in allerijl offline gehaald. De Android-versie blijft vooralsnog echter wel in de lucht. Voor de Amerikaanse technologiesite is het duidelijk: ‘De strategie laat zien hoe ver Facebook bereid is te gaan en hoeveel het bedrijf bereid is te betalen om zijn dominantie te beschermen - zelfs met het risico de regels van Apple’s iOS-platform te overtreden waarvan het afhankelijk is.’ Deze constatering staat in scherp contrast met de herhaaldelijke beloftes die Facebooktopman Marc Zuckerberg doet. Vorige week nog schreef hij in een opiniestuk in The Wall Street Journal dat Facebook het beste voor heeft met zijn gebruikers: ‘We zijn gericht op het helpen van mensen om meer te delen en te verbinden, omdat het doel van onze dienst is om mensen te helpen contact te houden met familie, vrienden en gemeenschappen.’

In een reactie tegenover Techcrunch stelt Facebook dat gebruikers het programma op ieder moment mogen stoppen en dat het de informatie die het via de app verzamelt niet doorverkoopt.

Meer over Facebook en privacy:

Facebook wil WhatsApp, Instagram en Messenger vergaand integreren

Facebook brengt een controversiële dienst (Onavo) onder de aandacht die de gebruikers een betere bescherming moet bieden. Maar Facebook vertelt er niet bij dat die juist het tegendeel doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden