Facebook betaalt geen cent vennootschapsbelasting, ondanks 1,2 miljard winst

De ministers van Financiën van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland willen gezamenlijk de belastingontwijking door grote multinationale ondernemingen aanpakken. Ze hebben hierover afspraken gemaakt tijdens een bijeenkomst in Moskou van de G20, de grootste industrielanden plus de Europese Unie.

Beeld anp

Een wereldwijd akkoord moet op de agenda komen van de G20-top die in september plaatsvindt in St. Petersburg. In Nederland zijn zo'n 23 duizend brievenbusmaatschappijen gevestigd. Zij leveren de schatkist 1 tot 1,5 miljard euro aan belastingen op.

Facebook
Dit weekeinde werd bekend dat ook Facebook op legale wijze wist te ontkomen aan de verplichting om belasting te betalen. Facebook betaalde in de VS in 2012 geen cent aan vennootschapsbelasting, ondanks een winst van 1,2 miljard dollar (900 miljoen euro). Facebook slaagde er volgens de Amerikaanse organisatie Citizens for Tax Justice (CTJ) zelfs in 451 miljoen dollar terug te krijgen van de fiscus.

Eerder kwamen Google, Amazon en Starbucks in opspraak omdat zij ondanks grote winsten geen of nauwelijks belasting betaalden in Groot-Brittannië. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van fiscale vluchtroutes via Nederland.

Volgens Citizens for Tax Justice kan Facebook de komende jaren nog voor 2 miljard dollar aan belastingaftrek claimen vanwege de beursgang van vorig jaar. Die maakt het mogelijk de kosten van optieregelingen voor bestuurders van de winst af te trekken. Het belastingvoordeel komt daardoor uit op 3,2 miljard dollar. In de VS is een wet ingediend om aan deze praktijken een einde te maken, maar die wet is nog niet door het Congres goedgekeurd.

Ook General Electric, Wells Fargo en Boeing zouden volgens CTJ geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen, terwijl 'Amerikanen met midden- en lage inkomens vanwege de crisis meer moeten betalen'.

Internationale actie
Tijdens een tweedaags overleg in Moskou - Rusland is dit jaar voorzitter van de G20 - hebben de ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland gezegd dat er internationale actie nodig is om te voorkomen dat multinationals aan de belastingplicht ontkomen door winsten van het ene naar het andere land te verschuiven.

'De internationale regelgeving hierover is gebaseerd op de principes van de Volkerenbond uit 1920, en eigenlijk is er nooit wat veranderd', zei de Britse minister van Financiën George Osborne. 'We willen dat bedrijven hun belasting betalen, maar dat kan één land niet afdwingen.'

De OESO heeft in een rapport de aandacht gevestigd op de mazen in de internationale belastingwetgeving. Daarbij is er vooral kritiek op de interne betalingen die bedrijven doen voor intellectueel eigendom, merkenrecht en royalties, waarvan de waarde vaak betwistbaar is. Deze betalingen zijn sinds 1970 liefst 170 keer over de kop gegaan.

Bekend is dat veel bedrijven die inkomsten onderbrengen bij houdstermaatschappijen in Nederland, waar er geen of nauwelijks belasting over hoeft te worden betaald. De Volkskrant onthulde vorige maand dat honderd grote multinationals 57 miljard euro via Nederland hebben doorgesluisd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden