Facebook begint eigen datingdienst: ‘privacy’ staat centraal

Nog geen maand nadat hij tegen het Amerikaanse Congres zijn excuses had aangeboden omdat Facebook jarenlang de privégegevens van zeker 87 miljoen gebruikers had verkwanseld, heeft Mark Zuckerberg een nieuwe dienst aangekondigd die privacybeschermers zorgen baart: Facebook krijgt later dit jaar een datingdienst. Daarmee kunnen alleenstaanden ontmoetingen regelen met mensen die hun interesses delen, aldus de topman van Facebook.

Peter van Ammelrooy
Mark Zuckerberg houdt een presentatie in San Jose, Californië, waar hij de datingfunctie introduceert. Beeld AFP
Mark Zuckerberg houdt een presentatie in San Jose, Californië, waar hij de datingfunctie introduceert.Beeld AFP

Zuckerberg kondigde dinsdag de nieuwe service aan in San José op F8, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars die apps en diensten maken voor het sociale netwerk. ‘Er zijn 200 miljoen mensen op Facebook die als status ‘alleenstaand’ hebben ingesteld. Hier is dus duidelijk werk aan de winkel.’

De topman zei geregeld op straat te worden aangesproken door stellen die elkaar via Facebook hebben ontmoet. ‘Voor een netwerk dat is bedoeld om betekenisvolle relaties op te bouwen, is dat wel de meest betekenisvolle.’ De datingdienst is volgens Zuckerberg niet bedoeld om onenightstands te ritselen.

Gezien de jongste privacyperikelen rond zijn bedrijf zei de topman zich goed te kunnen voorstellen dat mensen vraagtekens plaatsen. Zo constateerde komiek Trevor Noah in zijn tv-programma The Daily Show: ‘Facebook brengt je nu in contact met iemand die net zo bezorgd is over zijn privacy als jij.’

Zuckerberg benadrukte daarom dat 'we dit vanaf het begin hebben ontwikkeld met privacy en veiligheid als belangrijke uitgangspunten'. Gebruikers die een levensgezel zoeken, maken een speciaal datingprofiel aan, los van hun Facebook-pagina. Hun Facebook-vrienden kunnen niet zien dat ze zoekende zijn. Alle berichten die ze versturen naar hun (mogelijke) afspraakjes worden ook gescheiden gehouden van hun gesprekken op Facebook en Whatsapp.

Om mensen met dezelfde interesses te kunnen vinden kunnen gebruikers aangeven tot wat voor groepen ze zich aangetrokken voelen of welke evenementen ze zullen bezoeken. Hun profielfoto wordt dan zichtbaar in die groepen of voor bezoekers van hetzelfde concert, film of festival.

Betrouwbaarder

Facebook is volgens de Australische hoogleraar populaire cultuur Lauren Rosewarne veel beter toegerust om een levenspartner te vinden dan een datingservice als Tinder of Grindr. Bij dat soort diensten vertellen mensen vaak leugentjes om zich beter voor te doen, terwijl een Facebook-profiel meestal betrouwbaardere informatie bevat over iemands naasten, vrienden, werkkring, interesses en werkelijke politieke voorkeuren. ‘De winnaars hier zijn alle vrouwen die tevergeefs op een date gingen met een man die zich voordeed als een veganist van 1,80 meter’, aldus Rosewarne.

Die consequentie van Facebooks koppeldienst ging niet verloren bij beleggers. De aandelenkoersen van de grootste internetdatingdiensten gingen dinsdagavond laat onderuit. De uitbater van Tinder, OkCupid en Match.com, verloor 22 procent aan beurswaarde.

Met de datingdienst keert Facebook een beetje terug naar zijn wortels. In 2003 ontwierp Zuckerberg de webpagina waarop medestudenten aan Harvard University in Cambridge (Massachusetts) van steeds twee vrouwelijke studenten de ‘geilste’ konden aanwijzen. Omdat hij de privacy van de studenten had geschonden en de smoelenboeken van Harvard had geplunderd zonder toestemming, was Zuckerberg bijna van de universiteit getrapt. Maar na een ‘sorry, sorry, sorry’ mocht de tweedejaars blijven en kon hij vanuit zijn kamertje op de campus een wereldwijd netwerk opzetten met inmiddels 2,13 miljard gebruikers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden