Fabrikant kan slechts dromen van WK op kunstgras

Toen het merendeel van de textielbedrijven naar lagelonenlanden verhuisde, verlegde textielfabrikant Ten Cate het werkterrein naar synthetische vezels. Daarnaast ging het bedrijf ook andere productgroepen verkennen, maar de basis van het bedrijf blijft in de vezels....

In Beleggings Expres, het 'tipblad voor actieve beleggers', staat een artikel over de 'groene toekomst' van het voormalige textielbedrijf dat een vervijfvoudiging van de omzet verwacht. Vooral de aanleg van een kunstofveld in de Amsterdam Arena is daarbij belangrijk.

Bij Ten Cate worden intussen tal van kunstofproducten gefabriceerd. Met name de composietmaterialen, laagjes kunststofvezels die onder hoge temperaturen in een vorm worden geperst.

Voor kunstgras levert Ten Cate zowel de onder- als de bovenkant. Vooral de laatste luistert nauw. De eerste soorten kunstgras, zoals toegepast op hockeyvelden, waren berucht om de brandwonden die een slippartij op het veld kon opleveren. Voor voetbal is de slipfactor cruciaal. En juist op dat punt scoort Ten Cate goed met LSR: Low Sliding Resistance. Op dit materiaal kunnen zonder schade slidings worden gemaakt. De mat die over een jaar of drie in Amsterdam moet liggen, schrijft Beleggings Expres, moet 'minstens zo goed zijn als natuurgras'. Het bedrijf houdt daartoe nauw contact met sportbonden en spelers.

Voetballers zullen de komende jaren toch al steeds vaker met het synthetische gras kennismaken. Als het aan de fabrikanten ligt, krijgen de vijftig kunstvoetbalvelden die nu in Europa zijn aangelegd, een behoorlijke uitbreiding. Aan een WK-voetbal op kunstgras kan echter voorlopig alleen gedroomd worden.

Hoewel het namaakgras behoorlijk duurder is - een miljoen tegenover 'een paar ton' voor natuurgras - gaat de mat wel een stuk langer mee. Dat is zeker voor de Arena van belang, waar evenementen doorgaans funest zijn voor de doorgaans toch al niet zo fitte groene grasmat.

Kunstgras bespaart ook op de onderhoudskosten; het maaien is bijvoorbeeld eenmalig. Dat opent dan ook perspectieven voor andere toepassingen, rekent de fabrikant zich al rijk. Kunstgras zou ook heel goed gebruikt kunnen worden voor golfbanen en snelwegen. Om over campings, recreatieterreinen en achtertuinen dan maar te zwijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden