Fabrikant anti-diabetesmedicijn staakt levering Grieken

Ook Griekse diabetespatiënten betalen de tol voor de bezuinigingen van de Griekse overheid. Maandag kondigde Novo Nordisk, ’s werelds grootste insulinefabrikant, aan niet akkoord te gaan met de prijsverlaging van 25 procent die de Griekse overheid de farmaceutische industrie heeft opgelegd.

Binnen enkele weken is de nieuwste generatie anti-diabetesmedicijnen, waaronder de gebruiksvriendelijke insulinepen, niet langer verkrijgbaar in de Griekse apotheken. Deze medicijnen worden door naar schatting 50 duizend patiënten gebruikt.

Gereduceerde tarieven

Volgens het Deense bedrijf worden wel oudere generatie medicijnen tegen de gereduceerde tarieven geleverd. ‘We laten patiënten niet zonder insuline aan hun lot over’, aldus woordvoerder Mike Rulis. ‘Maar’, zo geeft hij toe, ‘het staat vast dat veel patiënten moeten inleveren op de kwaliteit van leven.’

In Griekenland is woedend gereageerd op de maatregel. Novo Nordisk wordt op internetfora beschuldigd van ‘kapitalistische chantage’. Ook Nefarma, de Nederlandse koepelorganisatie van farmaceutische bedrijven, spreekt van een ‘uiterste middel’. ‘Het is duidelijk dat het economisch belang prevaleert boven de sociale verantwoordelijkheid voor patiënten’, zegt woordvoerder Paul Wouters.

Volgens Novo Nordisk gaat het om een ‘zeer moeizaam genomen besluit’. ‘We moesten de reputatieschade afzetten tegen onze financiële verantwoordelijkheid om een gezond bedrijf te leiden’, aldus Rulis. Het bedrijf zegt nog 36 miljoen dollar (29,3 miljoen euro) tegoed te hebben van de Griekse overheid.

De tariefsdaling van 25 procent die de Griekse overheid wil opleggen, is volgens Novo Nordisk niet op te brengen. ‘De prijzen in Griekenland zijn al de laagste van Europa. We kunnen niet onder de kostprijs gaan leveren.’

Internationale consequenties

Veel belangrijker echter zijn de internationale consequenties:de Deense farmaceut is bang dat andere zwakke landen als Portugal, Italië en een aantal Oost-Europese landen het Griekse voorbeeld zullen volgen.

Wouters van Nefarma sluit niet uit dat het besluit van Novo Nordisk ook is ingegeven door de vrees voor parallelinkoop. ‘Als de prijzen in Griekenland verder dalen, worden de medicijnen daar door derden opgekocht om door te verkopen.’

Tot nog toe heeft alleen de Deense generieke geneesmiddelenfabrikant LEO Pharma gezegd eveneens de verkoop van enkele producten in Griekenland te willen staken. De grote internationale farmaceutische spelers hullen zich nog in stilzwijgen. Het Franse bedrijf Sanofi-Aventis zegt dat het onderwerp ‘ook bij ons op tafel ligt’.

De Diabetes Vereniging Nederland spreekt van een kwalijke zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden