Fabrieksploeg prikkelt prinsen uit Madrid

Op de hielen gezeten door schaduwen uit het verleden arriveerde Real Madrid maandag in Glasgow om daar de meest prestigieuze trofee voor clubteams op te halen....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Een ploeg met grandeur staat vanavond in Hampden Park in Glasgow tegenover een club die in Europa nauwelijks aanzien heeft verworven. Real (28 landstitels) torst een roemrijk verleden met zich mee, Leverkusen (nul) een akelige geschiedenis van mislukkingen, van tweede en derde plaatsen en tranen van verdriet.

De herinneringen aan de laatste mislukte missies zijn nog vers. Deze maand werd zowel naast de landstitel als de Duitse beker gegrepen. Het leverde de club een bijnaam op, Neverkusen.

Nee, dan Real, de achtvoudige winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen/Champions League die met een kostbaar sterrenensemble Glasgow wil heroveren. De terugblik richtte zich gisteren op 1960, het jaar dat de Spanjaarden in Hampden Park hun continent voor de vijfde maal op rij veroverden in een wedstrijd die legendarisch werd.

In Glasgow zagen op 18 mei 127.620 duizend toeschouwers hoe Real Madrid in de finale een Duitse tegenstander, Eintracht Frankfurt, met 7-3 verpletterde. Di Stefano scoorde drie maal, Puskas vier maal en spelers als Gento en Del Sol wervelden door de Duitse defensie.

Klaus Toppmöller zag de wedstrijd als jongetje van negen op televisie en trad prompt toe tot de bewonderaars van Real Madrid. Ruim vier decennia later zijn de herinneringen nog springlevend. 'Die wedstrijd heeft mij warm gemaakt voor voetbal. Ik kan de doelpunten nog voor me zien. Vanaf dat moment was ik een supporter van Real Madrid.'

Als trainer van Bayer stelt hij andere prioriteiten. 'Goddank spelen Di Stefano en Puskas morgen niet mee.'

Di Stefano maakt overigens nog steeds deel uit van de hofhouding van Madrid. Toen hij maandag terugkeerde in de stad waar hij geschiedenis schreef, werd hij door niemand herkend.

De huidige prinsen van Real, Zidane en Figo, hebben in de voornaamste Europese clubcompetitie niet eerder op het hoogste podium gestaan. Zidane verloor twee finales met Juventus (1997 en '98), Figo reikte zelfs zover niet.

Het heeft van hen hongerige spelers gemaakt. Behalve het salaris dreef de wens de Champions League te veroveren hen van Turijn en Barcelona naar Madrid.

Voor Figo telt het verleden niet. De vergelijking met Eusebio vindt hij ongepast en de verwijzingen naar Reals triomftocht in 1960 prikkelden zijn fantasie evenmin. 'I know nothing about that.'

Natuurlijk werd Toppmöller gisteren de vraag gesteld of zijn ploeg in staat is zich op te richten na de debacles in Bundesliga en bekertoernooi. Ja, zei hij. Fijntjes voegde hij daaraan toe dat Leverkusen niet de enige ploeg is die de Champions League moet winnen om het seizoen niet als rampzalig de geschiedenis in te laten gaan.

De hint was duidelijk. Real Madrid verloor in maart, in de feestweek ter ere van het honderdjarig bestaan, de bekerfinale van Deportivo en eindigde in de Spaanse Liga op de derde plaats.

Trainer Del Bosque voelt met de supporters mee. Het eeuwfeest is niet geslaagd zolang er geen trofee in de prijzenkast is bijgezet, zei hij. 'We hebben dit seizoen geweldig gespeeld, maar het hoogtepunt moet nog volgen.'

Dat geldt ook voor Bayer, dat zich dit seizoen in Europa als een allesbehalve saaie ploeg manifesteerde. Leverkusen heeft een magnifieke campagne achter de rug. In de tweede groep werden Deportivo, Arsenal en Juventus onder de duim gehouden.

In de kwart- en halve finale werd vervolgens het Engelse voetbal een onverwachte klap toegebracht. Liverpool en Manchester United werden uitgeschakeld op een manier die nauwelijks strookt met het grauwe, poenerige imago van de fabrieksploeg.

De strijd tegen de beeldvorming moet definitief worden beslist, aldus Toppmöller. 'Wij willen de wereld tonen dat Leverkusen een zeer goede ploeg is.' De oud-speler moest zijn scenario deels herschrijven door de afwezigheid van de Braziliaan Zé Roberto.

Hij is geschorst voor het sluitstuk van het Europese seizoen waarin, voor de derde maal op rij, Nederland door niet één speler is vertegenwoordigd. De laatste Nederlander die in de finale van de Champions League actief was, was in 1999 Jaap Stam.

Daar zou de conclusie aan kunnen worden verbonden dat de afwezigheid van Oranje tijdens het komende WK geen op zichzelf staand incident is. De echte sterren verzamelen zich in Azië én vanavond in Glasgow waar alles erop wijst dat Real zich voor de negende keer zal laten kronen tot koning van Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden