Fabriek van illegale sigaretten opgerold

Een illegale sigarettenfabriek in het Limburgse Landgraaf is donderdagochtend door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) opgerold. Het is de derde keer dat de opsporingsdienst een illegale sigarettenfabriek in Nederland ontdekt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER KAYA BOUMA

AMSTERDAM - De vorige inval was in 2011 in een loods in het Zuid-Hollandse Nieuwveen. 'Een nieuwe tendens', zegt Luk Joossens, Belgisch expert in tabakssmokkel.

De opsporingsdienst heeft negen mannen aangehouden in de fabriek, op verdenking van illegale sigarettenproductie en -handel. In de loods in Landgraaf stond apparatuur om op grote schaal sigaretten te maken. De FIOD nam vijf miljoen sigaretten in beslag.

'De Europese Unie controleert aan de buitengrenzen steeds strenger op sigarettensmokkel', zegt Luk Joossens, die sinds de jaren negentig onderzoek doet naar de Europese tabakssmokkel en werkzaam is voor de Stichting tegen Kanker. Het effect daarvan is volgens hem dat illegale sigarettenfabrieken nu vaker binnen de Europese Unie worden opgericht. Over die sigaretten wordt geen belasting betaald. Joossens: 'Je kunt er een hoop geld mee verdienen.'

Hoeveel sigaretten er in Nederland illegaal worden geproduceerd, weet Joossens niet. 'Er bestaan geen betrouwbare cijfers.' Volgens een maandag gepubliceerd onderzoek van adviesorganisatie KPMG is 11 procent van de sigaretten in Nederland afkomstig uit de illegale handel. Daarmee is dit het zesde opeenvolgende jaar waarin de illegale sigarettenhandel in Nederland en de Europese Unie groeit.

Joossens vertrouwt deze cijfers echter niet. Het onderzoek is gedaan in opdracht van sigarettenfabrikant Philip Morris, de Europese Commissie en de lidstaten. 'Een sigarettenfabrikant heeft er belang bij het probleem van de smokkel op te blazen.' De tabaksindustrie wijt de smokkel aan de hoge accijnzen op sigaretten. Vandaar dat de industrie die belasting graag omlaag wil hebben.

Maar volgens Joossens is er geen verband tussen de illegale handel en de hoge belastingen op sigaretten. 'De landen waar de smokkel van sigaretten het hoogst is, zijn de landen waar sigaretten het goedkoopst zijn, zoals bijvoorbeeld de Baltische staten.'

Joossens durft niet te zeggen of de handel in illegale sigaretten in de Europese Unie de laatste jaren is gestegen of gedaald. 'Wel weet ik dat er bij Europese instanties als Europol bezorgdheid bestaat over de illegale tabakshandel, omdat deze samengaat met criminele netwerken.'

De illegale sigaretten zien er volgens Joossens hetzelfde uit als normale sigaretten. 'Vaak worden ze verkocht in een pakje dat lijkt op een bekend sigarettenmerk.' Ze smaken bijna hetzelfde, maar bevatten vaak meer giftige stoffen dan legale sigaretten, en zijn dus (nog) schadelijker voor de gezondheid.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden