Fabius: 'Zaterdag 9.00 uur ligt er een klimaatakkoord'

Na weer een nacht doorhalen moest de alom geprezen voorzitter van de klimaattop COP21 in Parijs een belofte breken. Niet vrijdagavond, maar zaterdagochtend komt Laurent Fabius met de definitieve tekst van het klimaatakkoord naar buiten. Dit beloofde de Franse minister van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Laurent Fabius met Ban Ki-moon. Beeld afp
Laurent Fabius met Ban Ki-moon.Beeld afp

'We zijn er bijna, ik ben optimistisch', hield Fabius, staande naast VN-baas Ban Ki-moon, de verzamelde verslaggevers voor in het conferentiegebouw in Le Bourget, Parijs. 'Morgen presenteer ik om 9.00 uur een tekst die, denk ik, zal worden aangenomen.'

Onderhandelaars van bijna 195 landen zouden aanvankelijk vrijdagavond stemmen over het klimaatverdrag. Minister Fabius presenteerde de afgevaardigden donderdagavond, zes uur later dan voorgenomen, een voorlopig ontwerp van 27 bladzijden en zei toen dat hij dacht vrijdag een finale tekst te kunnen presenteren.

Na een tweede 'zware nacht' van onderhandelingen, die volgens ingewijden stroever verliepen dan gehoopt, wordt dit een dag later. Met het uitstel ontstaat meer tijd voor laatste onderhandelingen. Volgens betrokkenen zal het nog tot zaterdagnacht duren voordat er wordt gestemd over een slotakkoord.

Diverse experts zeggen zich geen zorgen te maken over de vertraging. Michael Jacobs, econoom van de New Climate Economy, zegt tegen persbureau AP dat dit hoort bij een grote onderhandeling die de wereldeconomie op de lange termijn verandert. 'Er is consensus nodig en daarvoor is er nog veel te onderhandelen.'

Op naar de grand finale in Parijs, nog 48 strijdpunten

Lukt het de regeringsleiders om substantiële afspraken te maken over de opwarming van de aarde? Vanuit Parijs doet de Volkskrant dagelijks live verslag van het CO2-circus. Lees het blog van gisteren hier terug.

Voorzitter Laurent Fabius in zijn kantoor tijdens de klimaatonderhandelingen in Parijs. Beeld afp
Voorzitter Laurent Fabius in zijn kantoor tijdens de klimaatonderhandelingen in Parijs.Beeld afp

'Niet goed genoeg'

De concepttekst was donderdagavond volgens insiders meer opgeschoond dan verwacht, van 29 naar 27 pagina's, en van 341 passages met strijdpunten naar 48. De tekst stelt dat wordt gestreefd naar een maximale opwarming van minder dan 2 en mogelijk 1,5 graden Celsius. Ook staat er dat de uitstoot van broeikasgassen 'zo snel mogelijk' moet pieken, zonder te specificeren wanneer. Over de financiering van klimaatsteun en de vraag hoe klimaatplannen van landen kunnen worden getoetst en aangescherpt liggen alle opties nog open.

Diverse belangengroepen lieten zich donderdagavond meteen kritisch uit over de tekst. Zo noemde Greenpeace de tekst niet goed genoeg, omdat niet duidelijk gekozen wordt voor 1,5 graad en omdat het doel om de CO2-uitstoot sterker terug te dringen wordt uitgesteld.

De onderhandelaars kregen donderdagavond twee uur leestijd. Daarna gingen ze in een 'indaba', een traditioneel Zuid-Afrikaans consultatieproces dat beoogt de besluitvorming te stroomlijnen. Als partijen het oneens zijn over een kwestie moeten ze in een time-out tot een compromis is bereikt.

null Beeld afp
Beeld afp
Demonstranten in Parijs. Beeld afp
Demonstranten in Parijs.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden