Faber legt zich neer bij vangstverbod kabeljauw in Noordzee

Staatssecretaris Faber van Visserij legt zich neer bij het tijdelijke vangstverbod voor kabeljauwvissers in de Noordzee, waartoe de Europese Commissie woensdag heeft besloten....

Dit bleek gisteren uit de reactie van Faber op het besluit van de Commissie om delen van de Noordzee tussen 14 februari en 1 mei te sluiten voor kabeljauwvissers. Reden is de slechte kabeljauwstand, die in twintig jaar met 75 procent is geslonken.

Faber betreurt het dat haar inspanningen om de maatregelen te voorkomen - zij riep de hulp van Europees commissaris Bolkestein in - op niets zijn uitgelopen. Maar alsnog bezwaar maken heeft volgens haar geen zin. Daarvoor heeft Nederland te weinig steun van andere EU-landen, liet de bewindsvrouw gisteren weten.

De Kamercommissie voor Visserij houdt op verzoek van CDA-Kamerlid Buijs volgende week een spoeddebat over de kwestie. Buijs vindt dat de bewindsvrouw in Brussel had moeten aandringen op een schaderegeling. Italiaanse vissers kregen eerder ook een vergoeding toen zij minder sardines mochten vangen.

Nu Brussel niet over de brug komt, wordt de inkomstenderving van de vissers een zaak van Faber, vindt Buijs. 'Na afloop van de tien verbodsweken moet worden vastgesteld welke schade de vissers hebben gelopen doordat zij verder hebben moeten varen en minder vangst hebben gehad', aldus Buijs.

Het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek en de milieuorganisaties spraken eerder hun vrees uit dat het sluiten van delen van de Noordzee averechts zal werken. De vissers zullen zich verplaatsen naar open gebieden westelijk en noordelijk van de Noordzee.

Faber schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat zij ervan uitgaat dat de Nederlandse vloot de gebieden die niet worden gesloten 'voorzichtig en op verantwoorde wijze' zal bevissen.

De Nederlandse kabeljauwvloot slonk in de afgelopen twintig jaar van 310 naar 26 kotters, maar door verbetering van de efficiëntie zijn de resultaten volgens deskundigen nog altijd goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.