Commentaar

Faber heeft haar geloofwaardigheid verspeeld

De campagne wordt overschaduwd door integriteits-kwesties. Ze doen het zichzelf aan, onze politici.

Marjolein Faber. Beeld ANP
Marjolein Faber.Beeld ANP

De VVD maakte in 2013 goede sier met een strenge integriteitscode. Vanaf dat moment, beloofden de liberalen, zouden zij proberen de hoogste normen na te leven. Juist die standaard, in combinatie met de totale onderschatting van de affaire, maakte dat Mark Verheijen onhoudbaar werd als Kamerlid.

Intussen zal het VVD-campagneteam opgelucht ademhalen nu de aandacht alweer is verlegd naar de volgende zaak: PVV-senaatsleider Marjolein Faber die haar zoon, met gemeenschapsgeld, aan een klus hielp. En ook hier geldt: Faber zou wellicht wat minder streng beoordeeld worden als zij niet zelf de lat zo hoog had gelegd.

Niet strafbaar, wel een overtreding

Zij was het immers die aan de basis stond van de val van PvdA-bewindsman Co Verdaas wegens jokken over zijn woonplaats. Erkenning als kritisch, vasthoudend volksvertegenwoordiger was haar deel. Daarna profileerde zij zich als de integriteitswaakhond van de provincie. Ook een hoge ambtenaar kreeg Faber in zijn nek toen hij wat al te vrij gebruik maakte van de dienstauto. Van strafbare feiten was geen sprake, stelde zij vast, 'maar wel van het niet naleven van de integriteitsregels'. Genoeg reden om op te stappen, vond Faber. En dat gold eigenlijk voor het hele college, toen dat de ambtenaar niet liet vallen. 'In hoeverre is het college nog geloofwaardig om deze organisatie te leiden in deze wereld vol verleidingen?'

Zo heeft Faber zichzelf in de hoek geverfd. Het onderonsje met haar zoon is een schending van de verordening die het inhuren van familieleden voor betaald ondersteunend werk verbiedt. Om met Faber zelf te spreken: misschien niet strafbaar, wel een overtreding van de regels. Toch denkt ze niet aan opstappen.

Het enige goede wat de VVD aan de affaire-Verheijen heeft overgehouden is het scherp geschreven rapport van staatsraad Jan-Kees Wiebenga. 'Is het redelijk dat een politicus uitglijdt over een bananenschil?', vraagt Wiebenga zich af, om dan te waarschuwen: 'In kwantitatief opzicht wellicht geringe kwesties hebben in integriteitsopzicht soms een grote - symbolische - betekenis.'

Zo is het. Marjolein Faber vindt dat niets haar functioneren als geloofwaardig politicus in de weg staat. Zij zou beter moeten weten. Partijleider Wilders ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden