Faber beperkt jacht aanzienlijk

Staatssecretaris Faber van Natuurbeheer gaat de jacht aanzienlijk beperken. Er mag alleen nog op hazen, fazanten, wilde eenden, konijnen en houtduiven worden gejaagd....

ANP

Patrijzen mogen voortaan slechts bejaagd worden als er voldoende zijn . Voor andere soorten is speciale ontheffing nodig, of er moet een faunabeheersplan worden opgesteld.

Dat blijkt uit Algemene Maatregelen van Bestuur die Faber dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De regels vervangen de Jachtwet, die toestond dat grondeigenaren en jagers ook mochten schieten op vossen, kraaien, verwilderde katten, Vlaamse gaaien en eksters. Faber zegt toe de schade op te nemen die vossen en Vlaamse gaaien aanrichten. Deze dieren doden nog wel eens kippen, weidevogels en andere kleine dieren.

Mollen mogen nog wel worden gedood. Bestrijding zal geen afbreuk doen aan de stand, terwijl verjagen weinig zin heeft.

Van 21 diersoorten bepaalt Faber dat de provincies daarvoor een ontheffing mogen geven, als de dieren regionaal schade aanrichten. Dat gaat onder meer om vogels die veelvuldig belangrijke schade aanrichten aan fruit.

Ook kan de provincie terughoudend optreden tegen vossen als die sierkippen bij particulieren of dieren van kinderboerderijen doodbijten .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden