Faas Wilkes

'Ik werd als elfjarige jongen lid van Xerxes. In mei 1947 werd ik geselecteerd voor een Europees elftal, dat in Glasgow tegen Engeland moest spelen....

JOS MOERKAMP

'Bij Inter kreeg ik een paar duizend gulden per maand salaris, plus zestig mille handgeld per jaar en een paar honderd gulden bonus per gewonnen wedstrijd. Na drie jaar vertrok ik naar Torino. Sportief was dat mijn slechtste -, financieel mijn beste jaar. Mijn Inter-contract liep nog een jaar door, dus ik kreeg van beide clubs geld. Later bij Valencia verdiende ik ongeveer hetzelfde. Natuurlijk volgden ze in Nederland mijn verdiensten op de voet. Achteraf kun je zeggen dat ik de professionalisering van het Nederlandse voetbal in gang heb gezet.

'In 1962 ben ik gestopt. Ik had kunnen zeggen: ik ben te lui om te werken, ik doe niks meer. Maar zo ben ik niet. Mijn vrouw en ik begonnen een damesmodezaak in Rotterdam: Monisima, Spaans voor ''nog mooier dan mooi''. Wij verkopen exclusieve damesmode. Wat ik met die zaak verdien? Geen idee. Mijn vrouw doet de boekhouding.

'Ik houd van auto rijden, ik heb een BMW 740. Onze vakantie brengen we door in Noord-Italië. Ik ga graag naar de opera's in het amfitheater van Verona. 's Winters gaan we naar Zwitserland, waar ik al twintig jaar een flatje heb in een skigebied. Ik kan niet meer skiën: mijn knieën spelen op. Maar desondanks gaan we er nog elk jaar met de hele familie heen.

'Ik heb bij een reisbureau geïnformeerd naar kaartjes voor Nederland-Argentinië. Weet je wat ze rekenen? Tweeduizend gulden! Voor de halve finale betaal je vijfduizend en voor de finale tienduizend gulden. Ja, het is waar wat ik zeg hoor!

'Je ziet tijdens dit WK heel wat voetballegendes op de tribunes zitten, ook van mijn generatie. Denk maar niet dat die moeite hoeven doen om van hun voetbalbond een kaartje te krijgen. Di Stefano en Gento heb ik gezien, jongens waar ik tegen heb gespeeld. Toen ik die zag zitten dacht ik: daar hoor ik ook bij.

'Van de KNVB heb ik helemaal niks gehoord. Ik stuurde Bergkamp een fax om hem succes te wensen. En natuurlijk ook een beetje om een uitnodiging te krijgen. Maar geen reactie. Kijk, ik verbeeld me niks hoor. Maar ik weet dat ik wat heb betekend voor het Nederlandse voetbal. Toen ik bij de KNVB kaartjes bestelde, schreven ze terug dat ik met uitloting rekening moest houden. Ik heb de envelop weer dichtgeplakt en erop geschreven: ''Bedankt voor de moeite EN DE WAARDERING.'' Verder niks.

'Ik denk nooit: was ik maar vijftig jaar later geboren, dan was ik nu multimiljonair geweest. Ik heb een fantastische tijd gehad en leuk verdiend. In het voetbal van nu is het wat een gek voor een speler over heeft. Ik heb daar geen moeite mee. Als een club 35 miljoen wil betalen voor Jaap Stam, dan moet hij daar natuurlijk heen gaan.'

Jos Moerkamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden