F 1,00

Misschien is het de treurigste afdeling van de handel in tweedehands boeken, maar zeker ook de charmantste: de bak of de tafel met boeken voor een gulden....

Vroeger, toen het boekenbudget zich vrijwel nooit wilde aanpassen aan de begeerte, kocht ik veel uit dergelijke bakken en van dergelijke tafels. Later is dat minder geworden, maar het blijft moeilijk eraan voorbij te lopen zonder een snelle blik op de ruggen, de monstering van een paar curieuze titels, het stille verlangen naar een opmerkelijke vondst.

Ik noem een paar recente aanwinsten. 'De verheffing der negervrouw', van de hand van de eerwaarde zuster M. Pauline. 'Hoe kan men het meeste voordeel en genoegen van zijn kippen hebben', door Ericus. Het is deel 11 uit de 'Practische 10 cents bibliotheek', en we mogen dus vaststellen dat dit boekje enorm in waarde gestegen is. Tegelijk vond ik 'De leghorns' van C. van Gink, uit de reeks 'Weten en kunnen, afdeling kleinveeteelt'. De mooiste vondst was echter 'De besnijdenis', een studie van A. Soep. Het boekje over de leghorns bleek het meest instructief: de wereld van zadelbehang, kammen en kinlellen, slagpennen en loopbenen.

Het is de plicht van iedere boekenvriend zich zo nu en dan te ontfermen over enige boeken van een gulden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er elke minuut ergens ter wereld een boektitel uitsterft. Want achter de guldenbak wacht altijd de boekenkast waarin alles voor niets is: de container voor het oud papier.

Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden