Ezel

Er is grote beroering ontstaan over de wijze waarop sommige politici, opinieleiders en columnisten over de islam praten. Tegenstanders spreken over gebrek aan respect voor de islam en de AIVD concludeert zelfs dat men een voedingsbodem voor extremisme cret....

Heerenveen Fred van Zuilichem

Mijn gedachten gaan terug naar de turbulente jaren zestig en zeventig waarin de vrome kerkganger tot op het bot werd beledigd en neergezet als een domme sukkel die zich onder het mom van het geloof de meest stompzinnige en bekrompen regels door de kerk liet voorschrijven. Dit alles onder aanvoering van politieke stromingen als Nieuw-Links.

Wie herinnert zich niet de beruchte tekst van Reve waarin hij de als Ezel wedergekeerde God drie keer achter elkaar langdurig in zijn geheime opening wenst te bezitten.

De socialisten, de communisten en de sociaal-democraten hebben hun aversie tegen de kerk en het geloof nooit onder stoelen of banken gestoken, sterker nog, in socio-communistische landen bestaat officieel geen geloof.

Ondanks alle tegenwerking, beledigingen en valse beschuldigingen is er in naoorlogs Europa geen christelijke terreurbeweging ontstaan. Integendeel, voor vele gelovigen hebben de scherpe bewoordingen bevrijdend gewerkt: zij zijn onder het juk van de kerk uitgekropen.

Nu er in hardere termen over de islam wordt gesproken, werpt links-politiek-Nederland zich plotseling op als beschermengel van de islam. Plots spreekt men over respect voor gelovigen en over de gevaren die een duidelijke en harde opstelling met zich meebrengt.

De linkse politiek gunt de islam niet wat zij het christendom wel gunde: bevrijding. De huidige politici en opinieleiders doen niets anders dan wat Nieuw-Links en de provo's vroeger deden: het juk van de kerk breken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden