Ezels niet

HANS AARSMAN

Updates

Twitter.com/HansAarsman

Is de lading gaan schuiven dat de ezels opnieuw moesten worden bepakt? De bepakking ziet er zo houtje-touwtje uit, alsof het vervoer in de Afghaanse bergen niet al sinds mensenheugenis met ezels gaat. Maar alle ezels tegelijk een verschoven lading? Links voor de ezelkeutels is een breed bandenspoor te zien. De foto is vanaf een vrachtwagen gemaakt. Er zijn doeken en palen en stoelen, de leden van het stemlokaal kunnen zitten, de stemmers kunnen in het geheim stemmen, maar waarin worden de ingevulde biljetten gedeponeerd? Geen grote plastic boxen in beeld.

Buiten het kader moeten nog meer ezels staan met verkiezingsvrachtjes op hun rug. Wat heeft het anders voor zin zo'n tocht te maken? Met een beetje inventiviteit kunnen stemhokjes en stemstoeltjes ter plekke worden geritseld. Stemboxen niet. Stemboxen moeten de uitstraling hebben dat ze van hogerhand komen, anders neemt niemand het democratische proces serieus nog voor het is begonnen.

De fotograaf wilde niet verder naar achteren, de vrachtwagen mocht er niet op. Liever een halve foto dan de idylle verstoren. Een flinke groothoek was een optie geweest, maar dan waren de rivier en het dal priegelig uitgevallen. Had je het dorpje in de verte niet kunnen zien.

De spullen zijn met gemotoriseerd vervoer gebracht tot dit verdeelpunt, nu moeten ezels het karwei overnemen. De ezel links achteraan heeft zes stoelen op zijn rug gekregen, de ezel rechts twee. Gaat de ezel links naar een groot dorp, waar ze voor het stembureau meer stoelen nodig hebben en meer hokjes? Of hij gaat naar meerdere dorpjes langs dezelfde weg, kan ook. De ezel rechts gaat naar één dorpje, een klein dorpje. Een makkie zou je denken, maar wie weet ligt dat dorpje uren klauteren, heel ver weg, boven op een berg.

Het is geen pretje, het leven van een ezel in Afghanistan. De last op je rug wordt vastgebonden met touwen, flink strak, dat snijdt in je buik. De lading schuiven ze zover in je nek dat je je kop niet kunt oprichten. De mannen hebben geen stokken, geen zwepen om je tot lopen aan te zetten. Zijn toch altijd nukkig, ezels, willen toch niet lopen? Niet in Afghanistan, ezels niet.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden