EZ: Geef ook niet-boeren plattelandssubsidie

Nieuwe subsidies voor plattelandsontwikkeling mogen niet automatisch naar boeren gaan. Ook niet-agrarische bedrijven en instellingen moeten daarvoor in aanmerking komen....

Van onze verslaggevers Marieke Aarden Bart Dirks

Dit bepleit Dick Bruinsma, directeur-generaal op het ministerie van Economische Zaken.

Voor landbouworganisaties is het geven van landbouwsubsidies aan niet-agrarische bedrijven en instellingen onbespreekbaar. Zij vinden dat ze recht hebben op de nieuwe plattelandsgelden, omdat deze afkomstig zijn van hun inkomenstoeslagen.

Van de inkomenssteun die de Europese Unie Nederlandse boeren verleent, mag het rijk maximaal 20 procent inhouden om dat te besteden aan plattelandsbeleid. Dat komt neer op bijna 1 miljard gulden per jaar. Naar verwachting wordt in 2003 zo'n 5 procent van de subsidies afgeroomd voor plattelandsontwikkeling, ofwel 50 miljoen gulden. Dit bedrag moet van Brussel minimaal worden verdubbeld uit de nationale middelen.

Volgens EZ-topambtenaar Bruinsma is het nu een goed moment om meer marktwerking te introduceren in de agrarische sector. Hij herinnert aan de woorden van minister Brinkhorst van Landbouw die boeren bekritiseert omdat zij 'behandeld willen worden als ondernemers, maar betaald als ambtenaren'.

Bruinsma: 'Als de politiek premies wil voor landschapsbeheer, doe dat dan op basis van een openbare inschrijving. Wie het goedkoopste slootkanten of wegbermen kan beheren, moet de opdracht krijgen. Dat kunnen de boeren zijn, maar dat moet niet op voorhand vaststaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden