Update

Eyeworks: 'Protocol beschermt privacy gefilmde patiënten'

De producent van het in opspraak geraakte tv-programma 24 uur tussen leven en dood, Eyeworks, heeft voor de opnames begonnen een protocol opgesteld ter bescherming van de privacy van de te filmen patiënten. Dat gebeurde in samenwerking met het VUmc en 'is in lijn met de protocollen die worden gebruikt voor het filmen in de medische wereld'.

null Beeld null

Dat meldt de producent vanmiddag in een gezamenlijk persbericht met RTL en het VUmc. In het document staat volgens de producent dat er 'voordat de behandeling start toestemming wordt gevraagd om een patiënt te volgen. Indien medische hulp voorgaat, wordt zo spoedig mogelijk en in het uiterste geval achteraf toestemming gevraagd.'

De tv-makers hebben een geheimhoudingsverklaring getekend, staat er verder te lezen. Patiënten die tijdens de opnameperiode - tussen 20 januari tot en met de ochtend van 5 februari 2012 - zijn behandeld op de afdeling spoedeisende hulp en zich afvragen of ze zijn gefilmd, kunnen zich melden bij een meldpunt.

Nogmaals toestemming
Met het bericht hopen ze de commotie te beteugelen die gisteren is ontstaan rond het programma dat vanaf maart moet worden uitgezonden op RTL4. De programmamakers hebben vandaag opnieuw alle mensen die in aflevering 1 van het programma zijn te zien opgebeld en nogmaals om toestemming gevraagd.

Eyeworks-directeur Reinout Oerlemans: 'Allemaal hebben zij opnieuw toestemming gegeven. Daar zijn we blij om, want het betreft indringende, persoonlijke verhalen die een goed inzicht geven in de zorg die de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc verleent. Ook de betrokkenen van de overige afleveringen worden nogmaals benaderd voor toestemming.'

De drie partijen herhalen voorts in het bericht dat als gefilmde patiënten uiteindelijk niet wilden meewerken, het opgenomen beeldmateriaal direct is vernietigd. 'Alle betrokkenen hebben te allen tijde het recht om hun toestemming in te trekken, het beeldmateriaal wordt dan alsnog vernietigd. Bij gevallen die door de dienstdoende arts als te ernstig werden bevonden, is niet gefilmd.'

E24

De vergelijking die in het programma Nieuwsuur met het Argentijnse E24 werd gemaakt, ook van Eyeworks, klopt niet, schrijven de drie partijen in het bericht. RTL zegt in een nadere toelichting dat Nieuwsuur daarvan op de hoogte was. Ook het bestaan van een protocol dat de privacy van de patiënten beschermd, was volgens RTL duidelijk bij het actualiteitenprogramma.

De drie partijen stellen verder dat er geen financiële transactie is geweest tussen Eyeworks en het ziekenhuis.

Betreuren
Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur VUmc: 'We betreuren dat er een verkeerde indruk is ontstaan rond het programma. 'Wij willen vooral laten zien hoe betrokken onze medewerkers zijn en hoe ze goede zorg leveren op de SEH (spoedeisende hulp - red.) van VUmc. Het waarborgen van de privacy is daarbij van het grootste belang. Daar hebben we met Eyeworks hele goede afspraken over gemaakt', stelt Mulder.

Hij erkent echter ook dat er fouten zijn gemaakt: 'Achteraf hadden we naast de informatie in de wachtkamer ook bij de ingang een medewerker van VUmc actief de patiënten moeten laten informeren. We hebben de eerste aflevering een aantal dagen geleden gezamenlijk bekeken en zijn blij met het integere en indringende portret dat is geschetst.'

RTL 4 ziet dan ook geen reden om de voor woensdag 7 maart geplande uitzending te schrappen. 'Wij hebben voor dit programma gekozen omdat wij net als VUmc de waarde zien van informatie over zorg. Het is een belangrijk maatschappelijk thema en met deze reeks geven we mensen een unieke kijkje achter de schermen', aldus Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL. Het programma wordt dan ook gewoon uitgezonden.

Beeld uit het Argentijnse 'E24' dat volgens de makers van '24 uur tussen leven en dood' niet met hun programma mag worden vergeleken. Beeld null
Beeld uit het Argentijnse 'E24' dat volgens de makers van '24 uur tussen leven en dood' niet met hun programma mag worden vergeleken.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden