Eyes Wide Shut, Crazy Heart, Horns

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Eyes Wide Shut. Beeld .
Eyes Wide Shut.Beeld .

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999)

SBS 9, 20.30-23.45 uur

Dat zich rond Stanley Kubrick (1928-1999) veel mythes vormden, was mede te danken aan de steeds langer wordende radiostiltes tussen zijn films. Pas zeven jaar na het succesvolle The Shining kwam Kubricks Vietnamfilm Full Metal Jacket uit, en daarna duurde het twaalf jaar voordat hij met Eyes Wide Shut zijn volgende en laatste film zou afleveren. De vierhonderd dagen die hij nodig had om de film op te nemen, leverde de regisseur en passant een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Eyes Wide Shut was een parel die rond de release niet door iedereen op waarde werd geschat, maar inmiddels volledig is doorgelicht en nog altijd na elke kijkbeurt beter lijkt te worden. De film begint met een bekentenis die arts Bill Hartford (Tom Cruise) volledig van slag brengt. Zijn echtgenote (Nicole Kidman, destijds ook in het echte leven de vrouw van Cruise) vertelt dat ze fantaseert over een knappe marine-officier en dat is te veel voor de dokter. De seksuele verlangens van zijn vrouw zijn zo beangstigend dat Hartford hun huis ontvlucht en een schijnbaar eindeloze zwerftocht door nachtelijk New York begint, waar elke ontmoeting nieuwe erotische gedachten boven brengt. Dat gebeurt in een vervreemdende, haast steriele stijl. Cruise lijkt een slaapwandelaar, de decors zijn spookachtig leeg, en de film laat zich nog het best interpreteren als een droom - Kubrick baseerde zich op het boek Traumnovelle van Arthur Schnitzler.

Crazy Heart (Scott Cooper, 2009)

RTL 7, 00.15-02.10 uur

Mooi, ouderwets ogend drama met Jeff Bridges als aan lager wal geraakte countryzanger, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Cobb uit 1987. De film laat zich kijken als een officieus vervolg op The Big Lebowski, de komedie die Bridges als blowende en bowlende ex-hippie cultstatus bezorgde. De acteur speelt ook in Crazy Heart zo relaxed en natuurlijk dat van acteren nauwelijks sprake is. Charme en vergane glorie gaan bij hem moeiteloos samen. Zijn personage is een whiskyzuipende, kettingrokende macho, die zonder omhaal de journaliste Jean (Maggie Gyllenhaal) versiert. Bridges won er meer dan terecht zijn eerste Oscar mee.

Horns (Alexandre Aja, 2013)

HBO 3, 22.35-00.35 uur

Hij houdt vol onschuldig te zijn, maar voor zijn dorpsgenoten staat vast dat Ig Perrish (Daniel Radcliffe) de moordenaar is van zijn jeugdliefde Merrin (Juno Temple). Het gaat er niet beter voor hem uitzien wanneer hij op een dag wakker wordt met hoorntjes op zijn hoofd. Vreemd genoeg schokt dat niemand. In plaats van gillend voor hem weg te rennen, biechten vrienden en vreemden plotseling al hun duistere gedachten aan hem op. Daarbij bewijst Radcliffe met zichtbaar plezier zijn komisch talent. Bij vlagen lijkt Horns, gebaseerd op een boek van Joe Hill (de zoon van Stephen King), op een tragisch liefdesdrama. Die combinatie van romantiek, humor en horror is gedurfd, maar soms ook wat ongemakkelijk. Uiteindelijk komt het gruwelgedeelte (inclusief slangen en afgehakte lichaamsdelen) het best uit de verf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden