Eye Love You, Wonderfeel en Sonsbeek '16

Volkskrant-specialisten kiezen uit het culturele aanbod hun favorieten, zeven films van de Japanse meesterfilmer Yasujirô Ozu zijn glanzend mooi opgepoetst, en wat vonden de bezoekers van Vik Muniz: Verso?

Een foto uit Eye Love You, te zien in Het Parade Museum: Ed van der Elsken. Beeld Ed van der Elsken
Een foto uit Eye Love You, te zien in Het Parade Museum: Ed van der Elsken.Beeld Ed van der Elsken

1 Fotografie: Het Parade Museum: Ed van der Elsken, Eye Love You. Westbroekpark, Den Haag, t/m 17/7.

Het werk van fotograaf Ed van der Elsk en (1925-1990) beleeft een heropleving door de heruitgave van zijn eerste fotoboek, Eye Love You. Op theaterfestival de Parade presenteert het Nederlands Fotomuseum in het Parade Museum een show met diapresentatie, muziek en theatrale elementen rondom het werk van de fotograaf die zijn beste werk op straat maakte.

Arno Haijtema

2 Muziek: Wonderfeel, landgoed Schaep en Burgh, 's-Graveland, 22 t/m 24/7.

In samenwerking met Natuur-monumenten vindt dit jaar voor de tweede keer Wonderfeel plaats, een klassiek muziek-festival in de openlucht. Bijzonder is een concert van harpist Remy van Kesteren op vrijdag 22 juli. Iets anders om naar uit te kijken is de minimal music van het Ragazze Quartet. Op Wonderfeel spelen ze op zaterdag en zondag samen met Slagwerk Den Haag, dat ook meewerkte aan hun sublieme laatste cd.

Robert van Gijssel

3 Beeldende kunst: Sonsbeek '16. Park Sonsbeek, stad en Museum Arnhem, t/m 18/9.

Sinds 1949 met enige regelmaat in Arnhem en Park Sonsbeek te zien: de beeldententoonstelling Sonsbeek. Dit jaar samengesteld door het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa. Belangrijkste troef: iedereen kan komen kijken, maar ook meedoen. Oftewel: de bezoeker als (amateur)kunstenaar. Er zijn projecten genoeg. Met dansvoorstellingen, modeshows, een filmfestival, de lokale voetbalclub, vergaderplek en houtwerkplaats. Ondergebracht door de stad, in het museum en in paviljoens in het park. Met als doel van Arnhem een betere en aantrekkelijkere stad te maken.

Rutger Pontzen

null

Sonsbeek '16

4 Muziek: Muse, Lowlands, 20/8, Biddinghuizen

De drie Muse-shows in de Ziggo Dome waren dit jaar van grote klasse en een verbluffende visuele kracht. Hoe gaat het Britse rocktrio de grote Alphatent van Lowlands bespelen? Toch niet weer met rondvliegende drones? Zien is geloven.

Robert van Gijssel

5 Fotografie: Stephen Shore Retrospectief, Huis Marseille, Amsterdam, t/m 4/9.

Groot overzicht van het werk van een van de kanonnen van de Amerikaanse fotografie. Stephen Shore werd bekend met zijn kleurenwerk in de jaren zeventig, waarin hij de achterkant van Amerikaanse steden vastlegde in onvergetelijke beelden, waarop de tijd stil lijkt te staan in de zinderende middaghitte. Het retrospectief begint bij het jeugdwerk en loopt tot nu, met een installatie waarin Shores meest recente instagramwerk te zien is.

Mark Moorman

null

Stephen Shore Retrospectief

Wat vonder we ervan?

Wat vonden bezoekers van Vik Muniz: Verso?, nog t/m 4 september te zien in het Mauritshuis, Den Haag.

Paul van Flier (52)

Archiefmedewerker

'Ik vind het fascinerend. Je staat nooit stil bij de rug van schil derijen. Zoals die van de Mona Lisa. Daar zit allemaal elektronica tegenaan, zodat er meteen een alarm afgaat als het paneel ook maar een beetje loskomt.

'Ik ben hier eigenlijk per ongeluk binnengelopen. Het personeel buiten heeft me uitgelegd dat je op deze tentoonstelling foto's ziet van de achterkant van meesterwerken, en me de videotour meegegeven. Zonder zo'n tour kan je hier denk ik niks mee.'

Rietje Wijns (65)

Microbiologisch analiste

'Ik ben heel benieuwd of er nieuwe ontdekkingen zijn gedaan terwijl Muniz dit werk maakte. Er is nu zo bewust naar die ruggen gekeken, ik wil wel weten of dat iets heeft toegevoegd aan de kennis die er al was.

'Je hebt de videotour echt wel nodig bij deze expositie. Ik ben hier voor de tweede keer, en ik zie nu meteen welke achterkant bij welk schilderij hoort. Ook valt me op hoeveel ijzer eraan vast zit.'

Natalia (12) en Daniela Altimari (53)

Journaliste bij de Hartford Courant, Connecticut, VS

Daniela: 'Hiervoor waren we in Parijs, dus we hebben de voorkant van de Mona Lisa pas nog gezien in het Louvre. Als je net binnen bent, is het best verwarrend, al die achterkanten. Natalia snapte eerst ook niet zo goed wat het idee achter dit werk is, maar de videotour helpt. Het is prachtig om te horen hoe Muniz het werk heeft gemaakt, hoe hij bij het Louvre heeft moeten zeuren om de Mona Lisa te mogen lenen. En dat er op sommige schilderijen een pijl op de rug staat, zodat het goed wordt opgehangen. Alsof iemand dat ooit verkeerd om zou doen.'

Bianca (45), Dirk (42) en Kaithy Smit (16)

Helpende in de zorg, rijksbeveiliger en vmbo-scholiere.

Kaithy : 'Ik vind het heel bijzonder. Alleen mis ik foto's van de voorkanten.'

Dirk: 'Je wordt getriggerd. Die Picasso zou ik wel even willen omdraaien om de andere kant te zien.'

Bianca: 'Bij Renoir hebben ze ooit schroeven in de lijst gedaan zonde. Daar hadden ze beter iets anders op kunnen verzinnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden