EY voor de rechter wegens omkopingsaffaire in Oezbekistan

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft accountantskantoor EY voor de rechter gedaagd, nadat het bedrijf een schikking had geweigerd vanwege zijn rol in de grootschalige corruptiezaak rond het Noors-Russische telecombedrijf Vimpelcom. Dat bleek woensdag tijdens regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam.

CEO Jean-Yves Charlier luidt de gong tijdens de beursnotering van VEON.Beeld ANP

Het OM beschuldigt EY van het niet melden van ongebruikelijke transacties. Het is uitzonderlijk dat Justitie een heel kantoor vervolgt wegens betrokkenheid bij strafbare feiten.

De advocaat van EY wilde niet zeggen waarom het bedrijf een schikking met het OM heeft geweigerd. Onderdeel van die schikking was een schuldbekentenis. Mogelijk hikte het bedrijf ook aan tegen het schikkingsbedrag.

De zaak draait om de omkoping van de Oezbeekse Gulnara Karimova, dochter van de voormalig Oezbeekse president Islam Karimov. Om zakelijk actief te worden in het Oezbekistan betaalde Vimpelcom tientallen miljoenen smeergeld aan een bedrijfje op Gibraltar, dat eigendom was van de toenmalig presidentsdochter. Van de dochter is al jaren niets meer vernomen. Volgens de laatste berichten staat ze onder huisarrest in Oezbekistan in afwachting van verschillende strafzaken. Haar vader, die het land met ijzeren vuist regeerde, overleed in 2016.

Grootste schikking

Het Noors-Russisch telecombedrijf Vimpelcom schikte de zaak eerder met Nederland voor 358 miljoen euro, de grootste schikking ooit in Nederland. Het bedrijf moest onder meer hier een schikking treffen omdat het hoofdkantoor om fiscale redenen in Nederland is gevestigd. In Amerika, waar het bedrijf aan de beurs is genoteerd, betaalde Vimpelcom 397 miljoen dollar voor de schikking. Na de affaire wijzigde het bedrijf de naam in 2017 in Veon.

EY heeft volgens het OM betalingen in deze corruptiezaak ‘te laat, onvolledig, of niet’ gemeld als ongebruikelijke transacties. In totaal gaat het volgens het OM om acht transacties van in totaal 120 miljoen dollar. Dat geld belandde via Vimpelcom of dochterbedrijven bij een brievenbusfirma op Gibraltar die op naam stond van de assistent van Karimova. Het werd overgeboekt door verschillende banken, waaronder ING. Het OM onderzoekt ook de rol van die bank in de affaire.

Een woordvoerder van EY zegt dat het bedrijf het niet eens is met de beschuldigingen van het OM. ‘Daarom verwelkomen we ook een rechtszaak, zodat de rechter hierover kan oordelen.’ EY zegt onder meer dat een aantal van de omstreden transacties niet ‘onder de reikwijdte’ van EY vielen omdat Vimpelcom toen nog geen klant was. ‘Een aantal andere transacties hebben we zorgvuldig onderzocht, dat kost tijd. En toen uit dat onderzoek bleek dat we melding moesten doen, hebben we dat gedaan. EY heeft zijn werk goed gedaan.’

De behandeling van de zaak is woensdag door de rechtbank voor onbepaalde tijd geschorst. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden